پخش زنده
امروز: -
عشایر خراسان جنوبی از اواخر آبان ماه کوچ پاییزه خود را آغاز می کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، عشایر استان با توجه به نوع مراتع و وضع آب و هوای هر منطقه کوچ پاییزه خود را آغاز کردهاند و به مناطق گرم تر و دارای علوفه بیشتر، کوچ میکنند.
علت اصلی کوچ عشایر استفاده از مراتعی است که برای تعلیف دامها و با توجه به اوضاع آب و هوایی از سالیان بسیار دور تاکنون نسل به نسل به صورت مستمر انجام شده است.
کوچ گرچه سختیهایی دارد اما در صورتی که شرایط اقلیمی و دسترسی به علوفه مرتعی و منابع آبی و جایگاه نگهداری دام برای عشایر فراهم باشد کوچ با رغبت بیشتری انجام می شود .
کوچ پاییزه در خراسان جنوبی
سرپرست اداره کل امور عشایر خراسان جنوبی با اشاره به اینکه معمولا کوچ بهاره از ابتدای اسفند ماه شروع می شود و استقرار عشایر تا پایان شهریور ماه ادامه دارد گفت : با توجه به شرایط خشکسالی حاکم بر اکثر نقاط قابل دسترس، حدود ۴ هزار خانوار اقدام به کوچ می کنند و عمدتا درون استانی و حدود هزار خانوار کوچ برون استانی بیشتر به استان های خراسان رضوی و محدودا به استانهای کرمان و سمنان دارند.
محمد ابراهیم ابراهیمی افزود : کوچ پاییزه نیز معمولا از اواخر آبان ماه شروع می شود و استقرار عشایر تا اواخر اردیبهشت ماه ادامه دارد. حدود 3 هزار و 500 خانوار اقدام به کوچ میکنند .
وی گفت : معمولا کوچ پاییزه عشایر درون استانی است؛ و ۶۰۰ خانوار نیز خارج استانی و معمولا به سیستان و بلوچستان است .
سرپرست اداره کل امور عشایر خراسان جنوبی افزود در شهرستان نهبندان در کوچ پاییزه به شهرستان زابل ، عشایر شهرستان سربیشه در داخل خود شهرستان. ، شهرستان قاینات در داخل شهرستان ، شهرستان زیرکوه در داخل شهرستان ،عشایر شهرستان طبس در داخل شهرستان ، شهرستان درمیان در درون شهرستانی ،شهرستان خوسف داخل شهرستان ، صورت می گیرد .
تولید بیش از ۱۰ هزار تُن تولیدات دامی در خراسان جنوبی
از ابتدای سال تاکنون در خراسان جنوبی ۱۰ هزار و ۲۱ تُن محصول دامی تولید شده است.
سرپرست اداره کل امور عشایر خراسان جنوبی افزود: عشایر استان از ابتدای سال تاکنون موفق به تولید ۶۰۰ تُن پشم و کرک، ۳ هزار و ۶۷۰ تُن گوشت قرمز و ۵ هزار و ۹۳۱ تُن شیر از دامهای سبک و سنگین خود شده اند.
محمد ابراهیم ابراهیمی افزود : در مجموع از ابتدای سال تاکنون ۱۰ هزار و ۲۱ تُن محصول دامی به همت عشایر استان تولید شده است.
وی گفت : هم اکنون عشایر استان ۹۲۱ هزار و ۹۲۸ رأس دام دارند که از این میزان ۸۹۴ هزار و ۵۴۱ رأس دام سبک و ۲۷ هزار و ۳۸۷ رأس دام سنگین هستند.
سرپرست اداره کل امور عشایر خراسان جنوبی افزود : دامهای سنگین عشایر شامل ۲۳ هزار و ۹۵۷ نفر شتر و ۳ هزار و ۴۳۰ رأس گاو است.
ابراهیمی افزود : بیشترین فرآوردههای لبنی عشایر در شهرستان نهبندان به دست آمده است، زیرا عشایر این منطقه بیشترین تعداد دام را دارند.
وی گفت : تولیدات دامی در مرحله اول برای مصرف خود عشایر تهیه میشوند و در مرحله دوم نیاز شهرستانها را تأمین میکنند و مازاد آن به استانهای خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان ارسال میشود.
تامین سوخت زمستانه۲۶۰ خانوار عشایر خراسان جنوبی
سوخت زمستانه ۲۶۰ خانوار عشایر خراسان جنوبی تأمین شد.
سرپرست اداره کل امور عشایری خراسان جنوبی گفت: سوخت زمستانه تاکنون برای عشایر ۳ شهرستان قائنات، نهبندان و فردوس تامین شده است.
محمد ابراهیم ابراهیمی افزود: برای عشایر این ۳ شهرستان ۲۶ هزار لیتر نفت سفید از شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی استان در خواست شده که پس از تایید تا سه روز آینده سوخت آنها تامین میشود.
وی گفت : برای عشایری که کالابرگ نفت نداشته باشند و در تامین سوخت زمستانه دچار مشکل باشند نفت ارائه میشود .
سرپرست اداره کل امور عشایری خراسان جنوبی با بیان اینکه توزیع نفت سفید عشایر با نظارت امور عشایر صورت میگیرد افزود: سوخت زمستانی عشایر استان با مراجعه به اداره امور عشایر و شرکت تعاونی عشایری و ارائه درخواست و تاییدیه اداره کل امور عشایر تأمین میشود.
در خراسان جنوبی ۱۷ هزار و ۲۸۷ خانوار معادل ۷۲ هزار و ۲۶۷ نفر عشایر زندگی میکنند که از این حیث چهارمین استان عشایری کشور است.