سبک زندگی ۹۰ درصد در پیشگیری از ابتلا به دیابت غیرارثی موثر است
بر اساس آخرین تحقیقات علمی، داشتن سبک زندگی صحیح، تغذیه سالم و فعالیت فیزیکی بین ۸۰ تا ۹۰ درصد در پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت غیر ارثی موثر است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حاشیه نشست خبری که با
موضوع دیابت، در سالن جلسات شهید دلیری مرکز بهداشت خراسان رضوی برگزار شد در جمع خبرنگاران گفت:
افرادی که به دیابت مبتلا میشوند یا زمینه و سابقه خانوادگی دارند یا زمینه قبلی و سابقه خانوادگی و ارثی ندارند.
دکتر محسن نعمتی افزود: در افرادی که سابقه دیابت ارثی در خانواده خود ندارند اگر این افراد دارای وزن طبیعی باشند، میتوانند از طریق رژیم غذایی سالم و سبک زندگی مناسب، حفظ وزن در محدوده طبیعی، از ابتلا به دیابت در سالهای آینده پیشگیری کنند.
فوق تخصص تغذیه بیان کرد: اما آن افرادی که سابقه دیابت ارثی در خانواده خود دارند اگر وزن طبیعی داشته باشند و ورزش کنند انتظار میرود که دیابت نوع ۲ در ۴۵ سالگیشان ظاهر شود و این امر ممکن است به ۳۵ یا ۲۵ سالگی هم تغییر کند.
دکتر نعمتی در خصوص نقش تغذیه بر دیابت گفت: دیابت یک مشکل متابولیک است که در بدن و در لوزالمعده ایجاد میشود، ولی با سبک زندگی ما عجین شده و میتوان گفت دیابت یک نوع بیماری است که مرتبط با روش زندگیمان است و سبک زندگی و نوع تغذیه نقش مهمی را در بروز و ابتلا به این بیماری ایفا میکند.
وی گفت: به سه روش پیشگیری اولیه، پیشگیری ثانویه یا پیشگیری از عوارض، پیشگیری نهایی یا پیشگیری از مرگ و میر ناشی از ابتلا به عوارض دیابت میتوان از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در پیشگیری اولیه که از همه مهمتر است باید افراد چاق که سندرم متابولیک دارند و قند خونشان بین ۱۰۰ تا ۱۲۰، اندازه دور کمرشان حدود ۱۰۰ سانتیمتر و چربی خونشان پایین است و از آنها به عنوان پیش دیابتیک یاد میشود، در جامعه شناسایی شوند.
نعمتی افزود: میزان افراد پیش دیابتیک که به اینها سندروم متابولیک نیز میگویند در جامعه ما براساس هر استان متفاوت است و در بعضی از استانها بین ۲۰ یا ۴۰ درصد ودر بعضی از استانها ۱۵ یا ۲۰ درصد است که انتظار میرود در دو تا سه سال آینده اینها دچار دیابت شوند.
وی ادامه داد: مهمترین وظیفه ما بهعنوان پزشک خانواده، مرکز بهداشت استان این است که نگذاریم این افرادی که سندرم متابولیک یا پیش دیابتیک هستند به بیمار دیابتی تبدیل بشوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: حدود ۳۵ سال پیش میزان مبتلایان به بیماری دیابت در کشور چهار درصد بود، اما اکنون با رشد بیش از سه برابری به حدود ۱۴ درصد رسیده است و علت آن افزایش چاقی و اضافه وزن در کشور است.
وی با بیان این که از هر صد نفر بیمار دیابتی ۹۰ نفر آنان چاق هستند گفت: برای مدیریت و کنترل و پیشگیری بیماری دیابت باید برنامههایی طراحی کرد که روش و سبک زندگی مردم را به سمتی برد افراد چاق و دارای اضافه وزن چاقی شان درمان شود تا مبتلا به دیابت نشوند در غیر این صورت ابتلای این افراد به دیابت قطعی است.
نعمتی عنوان کرد: رژیم فرد دیابتی با غذای افراد عادی تفاوت خاصی ندارد تنها میزان و حجم غذا کاهش مییابد و در چند وعده توزیع میشود و میوه، سبزیجات، حبوبات و مواد غذایی با قند کمتری مصرف میشود و توصیههای پزشکی دارند که باید رعایت کنند.