پخش زنده
امروز: -
نیروهای مقاومت مردمی یمن به رهبری انصارالله برای اولین بار پس از تجاوز نظامی علیه این کشور، پهپادهای شناسایی خود را بر فراز جزایر اشغالی سقطری به پرواز در آوردند.
یمنیها نمیتوانند از مجمع الجزایر فوق استراژیک سقطری چشم بپوشند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، مجمع الجزایر سقطری شامل ۶ جزیره است که در شمال غرب اقیانوس هند واقع شده و مشرف به آبراه تجاری مهم دریای سرخ است و در مجاورت قاره آفریقا و تنگه باب المندب قرار دارد و همین مسئله اهمیت تجاری و نظامی فوقالعاده این منطقه را مضاعف کرده است.
این مجمع الجزایرتا پایان سال ۲۰۱۳، زیر مجموعه استان حضرموت در شرق یمن بود، اما دراین سال با دستور «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن خود به یک استان تحت عنوان «مجمع الجزائر سقطری» تبدیل شد. طبق برخی منابع این مجمع الجزایر فوق استراتژیک طی توافقی تحمیلی میان امارات و دولت مستعفی «عبدربه منصور هادی» به مدت ۹۹ سال به ابوظبی اجاره داده شده است.
این جزایر سه هزار و ۶۲۵ کییلومترمربع وسعت دارند. فاصله این جزایر تا کرانههای خاک اصلی یمن ۳۴۰ کیلومتر و تا کرانههای سومالی ۲۵۰ کیلومتر است.
جزیره سقطری دارای تاریخچه طولانی است و جایگاه موثری در مبادلات تجاری امپراتوریهای شرق و غرب داشته، اما تا سال ۲۰۰۸ میلادی که برنامه بین المللی میراث طبیعی یونسکو، گیاهان و انواع حیوانات آن را در فهرست خود قرار داد، چندان شناخته شده نبود.
جزایر سقطری زیست بومی بسته است و گونههای جانوری و گیاهی منحصر به فردی دارد. نزدیک به یک سوم جانداران این جزایر تنها در همان جا یافت میشود. این جزیره با دارا بودن بیش از ۵۰۰ گونه از گیاهان منحصر به فرد، ۲۹۰ گونه پرنده، ۲۵۳ گونه مرجان، ۷۳۰ گونه ماهی ساحلی و ۳۰۰ گونه از انواع خرچنگ و میگودارای شهرت بین المللی است و از ارزش اقتصادی و گردشگری بی نظیری برخورداراست.
شناسایی میتواند مقدمه فراری دادن اشغالگران از سقطری باشد
پروازهای شناسایی دولت نجات ملی یمن بر فراز جزایر اشغالی سقطری بعد از ماهها صبوری و ارسال اخطارهای هشدار آمیز درباره تقویت حضورگسترده امارت در این جزایر به شیوههای مختلف صورت گرفت.
یک منبع آگاه در دولت نجات ملی یمن با بیان اینکه پهپادهای "راصد" متخصص در زمینههای شناسایی و اطلاعاتی هستند تصریح کرد این عملیات نیروی هوایی ارتش یمن به این معنا است که نیروهای اشغالگر مستقر در جزیره سقطری چه آمریکایی باشند و چه اماراتی و اسرائیلی در بانک اهداف یگان موشکی ارتش یمن قرار گرفتهاند و موشکهای ما به آنها خواهد رسید.
این عملیات نیروهای یمن همچنین هشداری برای نیروهای انگلیسی حاضر در استان مرزی «المهره» و اسرائیلیهای مستقر در فرودگاه «الریان» در استان حضرموت است.
وی خاطرنشان کرد جزیره سقطری در دوردستترین نقاط یمن قرار دارد، اما موشکهای ما میتوانند به ابوظبی، مناطق دوردست در عربستان سعودی و قلب «اسرائیل» برسند.
رشید ابو لحوم وزیر دارایی دولت نجات ملی یمن گفت: تلاشها برای توقف غارت نفت یمن موفقیت آمیز بوده، اما غارت منابع یمن هنوز متوقف نشده است. به گفته وی منابع و ثروت زیادی در استان حضرموت و جزیره سقطری غارت میشود و باید به نفع مردم یمن به کار گرفته شود.
پیشترسرتیپ یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرده بود، تلاش صورت گرفته برای غارت نفت خام از طریق بندر قنا توسط دشمن جهت قاچاق ناکام ماند.
امارات به طرق مختلف جای پای خود را در جزایر اشغالی سقطری محکم میکند
با وجود اینکه امارات در سال ۲۰۱۹ خروج نیروهایش را از یمن اعلام کرد، اما شواهد بعدی نشان میداد که این خروج به مفهوم پایان دادن به اشغال نیست و چشمداشتهای آن به شیوههای مختلف و به صورت مستمر جریان دارد.
در بهار سال گذشته خبرگزاری آمریکایی آسوشیتد پرس گزارش داد در یکی از پرترافیکترین مسیرهای دریایی مهم جهان برای حملونقل انرژی و کالاهای تجاری در جزیره یمنی میون پایگاهی مبهم در حال ساخته شدن است. به رغمآنکه هیچ کشوری مدعی وجود پایگاه هوایی در جزیر میون در تنگه باب المندب نشده است؛ اما مسیر حرکت کشتیهایی که از سال پیش برای ساخت یک باند فرود بزرگ به طول ۵.۶ کیلومتر در این جزیره در حرکت بودهاند، نشان میدهد که این پایگاه مربوط به کشور امارات است.
بلافاصله بعد از انتشار این گزارش یک منبع مسئول در ائتلاف سعودی ضمن رد گزارش آسوشیتدپرس اذعان کرد که تجهیزات موجود در جزیره «میون» تحت کنترل فرماندهی ائتلاف (عربستان سعودی) است.
درهمان مقطع وبگاه آمریکایی «میدل ایست مانیتور» در گزارشی فاش کرد که امارات بدون اجازه گرفتن از مقامات یمنی، اقدام به راهاندازی پروازهایی برای گردشگران اسرائیلی از سرزمینهای اشغالی به جزیره «سقطری»، در جنوب شرقی یمن و در اقیانوس هند کرده است.
در اوایل تابستان سال گذشته روزنامه العربی الجدید به نقل از منابع متعدد خود در جزیره سقطری با پرده برداشتن از گامهای جدید امارات برای تثبیت اشغال خود در جزیره سقطری تصریح کرد که گام جدید امارات در صدور کارت شناسایی برای ساکنان این جزیره یمنی و در راستای زمینهسازی برای به رسمیت شناختن این کارت به جای کارتهای شناسایی یمنی نمود یافته است؛ اقدامی که از خشم و واکنش عده زیادی را در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است بهویژه در شرایطی که نگرانیهایی از طرح ابوظبی برای زدودن هویت یمنی مجمعالجزایر سقطری پدید آمده است.
چند ماه بعد در اواخر پاییز سال گذشته وب سایت ۲۶ سپتامبر به نقل از منابع آگاه نوشت که یک کشتی اماراتی که بار آن تجهیزات و سلاحهای سنگین بوده وارد جزیره «عبدالکوری» در استان «سقطری یمن شده است. این کشتی اماراتی تجهیزات را به منظور ساخت یک پایگاه نظامی با نظارت کارشناسان صهیونیست وارد جزیره عبدالکوری کرده است. عبدالکوری یکی از مهمترین جزایری است که در نزدیکی شاخ آفریقاست و اهمیت اقتصادی و منابع نفتی زیادی دارد. این جزیره در ۱۲۰ کیلومتری سقطری قرار دارد، مساحت آن به ۱۳۳ کیلومتر مربع میرسد و پس از مجمعالجزائر سقطری، دومین جزیره مهم است.
در اسفند سال گذشته امارات آشکارا از نیت واقعی خود در جزیره سقطری پرده برداشت و عبدالخالق عبدالله مشاور محمد بن زاید، ولی عهد ابوظبی با حضور رد جزیره اشغالی سقطری در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «صبح بخیر از سقطری؛ گفته شده است که سقطری، عروس اقیانوس است، گفته شده است، جواهر جنوب عربی است و گفته شده است که زیباترین جزیره یمن است. با برخی از ساکنان خوب آن (سقطری) که صحبت کردم، آروز دارند که این جزیره هشتمین شیخنشین در کشور امارات باشد.
امارات در اشغال سقطری به نیابت از اسرائیل عمل کرده است
امارات از زمان علنی کردن روابطش با رژیم صهیونیستی از طریق امضای توافق عادیسازی روابط، درهای سقطری را علنا برای حضور اسرائیلی ها باز کرد.
به نوشته پایگاه خبری وکاله الصحافه الیمنیه محمود فتح علی الخاجة از عوامل اصلی سازش امارات با رژیم صهیونیستی، اراضی گسترده در منطقه کوهستان «حجهر» خریداری کرده است. هدف الخاجه از این اقدام، احداث یک پایگاه نظامی جدید برای رژیم صهیونیستی در سقطری است. منطقه حجهر مشرف بر ساحل «حدیبو» است.
حضور نظامی نیروی دریایی رژیم صهیونیستی با همکاری نیروهای اشغالگر امارات در مجمع الجزایر سقطری از نیمه دوم سال ۲۰۲۰ میلادی گسترش یافته است. اواخر آبانماه گذشته بود که برخی منابع اعلام کردند یک کشتی اماراتی در حالی که حامل ادوات و تجهیزات نظامی رژیم صهیونیستی بود به بندر سقطری رسید و محموله خود را تحت تدابیر شدید حفاظتی تخلیه کرد.
امارات اقدام به راهاندازی یک فرودگاه نظامی زیر نظر کارشناسان فنی نیروی دریایی اسرائیل کرد و ورود افسران اطلاعاتی اسرائیل به سقطری ادامه یافت تا اینکه در شش ماهه دوم سال گذشته میلادی، شبکه مخابرات نظامی در این جزیره راهاندازی شد. شرکت الهلال امارات با رژیم صهیونیستی برای احداث یک مرکز جاسوسی و اطلاعاتی برای نیروی هوایی اسرائیل در فرودگاه حدیبو قرارداد منعقد کرده است.
امارات که از طریق عناصر گروه موسوم به شورای انتقالی جنوب یمن مناطق وسیعی از استان لحج، جنوب استان ضالع، غرب استان شبوه، جنوب استان حضرموت و جنوب غرب استان ابین را به همراه استان عدن اشغال کرده است، امتیاز ساخت یک پایگاه نظامی را در جزیره سقطری در جنوب یمن را نیز به رژیم صهیونیستی واگذار کرد که این اقدام خطرناک به دشمن صهیونیستی فرصت افزایش تحرکاتش در این منطقه راهبردی را میدهد.
نتیجه و چشم انداز
با توجه به شاخصهای میتوان گفت که اولا امارات برخلاف مواضع اعلامی خود در خروج نیروهای نظامی خود از یمن همچنان به شیوههای مختلف بر استمرار و تثبیت اشغال خود در بنادر و جزایر استراتژیک این کشور ادامه میدهد؛ دوم اینکه با اقدامات اشغالگرانه و تجاوزگرانه امارات مشخص و اثبات میشود که از همان هدف و نیت اصلی امارات همانند عربستان تسلط دائمی بر بنادر و جزایر استراتژیک یمن بوده است و حمایت از دولت مستعفی عبدربه منصور توجیهی بیش نبوده است؛ سوم اینکه به نظر میرسد دولت نجات ملی یمن به رهبری انصار الله در فراری دادن اشغالگران از مجمع الجزایر استراتژیک سقطری از الگوی حزب الله در میدان گازی کاریش استفاده کرده است و همچنانکه حزب الله در ترسیم مرزهای دریایی لبنان با رژیم صهیونیستی به پیروزی تاریخی دست یافت انصار الله هم در انتظار دریافت پیروزی مشابه در جزایراستراتژیک سقطری یمن است. احمد کاظم زاده