پخش زنده
امروز: -
طرح دارویار باعث تحول در زمینه تولید و تامین دارو و رفع مشکلات این حوزه شد، اما برخی از اقلام دارویی در داروخانهها کمیاب شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: موضوع دارو یکی از مقولههای اساسی و حیاتی است و نیاز به یک جراحی و اصلاح روش کار داشت.
مسعود مهدوی نیا با بیان اینکه قیمت داروها کم بود، افزود: دولت همیشه به دنبال نگه داشتن قیمت آن در سطح پایین بود تا هزینه دارو را بیماران متقبل نشوند.
وی ادامه داد: افزایش قیمت کالاها در کشور، نوسانهای مربوط به ارز و افزایش قیمت مواد اولیه وارداتی تولید دارو، تغییرات سیاستهای گمرکی سبب بالا رفتن قیمت داروها شده بود و پایین نگهداشتن قیمت داروها باعث شد که برای تولیدکنندگان مقرون به صرفه نباشد.
مهدوی نیا اجرای افزایش قیمت داروها برای گردش چرخ دارویی کشور را امری ضروری دانست و اضافه کرد: با اجرای طرح دارویار، دولت یارانه دارو را در اختیار سازمانهای بیمه گر قرار داد و قیمت دارو را افزایش داد تا سندیکا بتواند تولید را از سر بگیرد.
این مقام مسئول میگوید: درحال حاضر هر یک از بیمه شدگان در سازمان بیمه گر قیمت پایه اولیهای که براساس حق بیمهای که به سازمان بیمه گر و یارانهای که دولت به سازمان پراخت میکند، مبلغ بیشتری پرداخت نخواهد کرد، به این معنا که دارو گرانتر شده، ولی پرداختی بیمار تغییری نکرده است.
به گفته مهدوی نیا؛ سازمان بیمه سلامت موظف شد افرادی که از بیمه نیستند، زیر پوشش قرار دهد و در سالهای اخیر با توسعه پوشش بیمه ای، افراد زیادی بیمه و از مزایای آن بهرهمند شوند.
مزایای اجرای طرح دارویار
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در تشریح مزایای اجرای طرح دارویار گفت: با اجرای این طرح مصرف خودسرانه دارو کاهش یافت، زیرا خرید دارو بدون نسخه پزشک گران است، بنابراین افراد به پزشک مراجعه کرده و دارو را به اندازه نیاز مصرف میکنند.
وی از نحوه اجرای طرح دارویار در استان خوزستان ابراز رضایت کرد و افزود: سازمانهای بیمه گر، معونت غذا و دارو و سایر سازمانهای نظارتی، اجرای این طرح را به صورت مستمر رصد میکنند، ضمن اینکه ستاد تدبیر به صورت هفتگی با دستور ریاست دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار میشود و سازمانهای بیمه گر و واحدهای ناظر مسائل را بررسی و نسبت به رفع مشکلات اقدام میکنند.
بروزرسانی پرداختها با اجرای طرح دارویار
مهدوی نیا میگوید: پیش از اجرای طرح دارویار، سازمانهای بیمه گر در پرداخت مطالبههای بخش دولتی و خصوصی دچار مشکل بودند و سبب میشد مراحل دارو از تولید تا مصرف با وقفه مواجه شود، به عبارت دیگر همواره بخش عمدهای از وجوه مربوط به تولید، حمل و تجویز در سازمانهای بیمه گر انباشت شده و توان پرداخت را نداشته باشند.
وی ادامه داد: با اجرای طرح دارویار و پرداخت یارانه داروها، مطالبههای داروخانهها از سوی سازمانهای بیمه گر در حال بروزرسانی است، این درحالیست که پیش از این، در مواقعی پرداخت مطالبههای داروخانههای خصوصی تا یکسال به تعویق میافتاد و به معنای واقعی، چرخه اقتصادی داروخانه متوقف میشد.
به گفته مهدوی نیا؛ اجرای طرح دارویار سبب شده پرداختیهای بیمه سلامت و نیروهای مسلح به میزان قابل توجهی بروز شوند، ضمن اینکه سازمان تامین اجتماعی نیز هزینههای نسخ الکترونیک را تا شهریورماه امسال پرداخت کرده و نسخ کاغذی مربوط به شهریور نیز به شکل متمم در هفته آینده پرداخت میشود.
وی اجرای این طرح را عامل تحول در زمینه تولید و تامین دارو دانست و اضافه کرد: پول مجدد به شرکتهای توزیع بازگشت داده میشود و با قرار گرفتن در چرخه تولید، در اختیار تامین کنندگان خارج از کشور قرار میگیرد و شاهد تحقق ساماندهی تولید، تامین و توزیع دارو پس از سالها خواهیم بود.
افزایش مصرف آنتی بیوتیکها و اجرای طرح دارویار، دلیل کمبود دارو
این مقام مسئول درخصوص کمبود آنتی بیوتیک ها، سرم، شیر خشک و... گفت: تغییرها و تحولهای یاد شده باعث توقف تولید دارو در کارخانههای داروسازی شد و متاسفانه این اتفاقها با شیوع آنفولانزا مصادف شد، البته حدود ۲ سال با رعایت شیوه نامههای بهداشتی ویژه کرونا از سوی مردم، در واقع شیوع آنفولانزا اتفاق نیفتاد، اما امسال با بازگشایی مدارس و دانشگاهها و همچنین کاهش استفاده از ماسک این بیماری شایع شد.
مسعود مهدوی نیا افزود: با شیوع آنفولانزا، مصرف آنتی بیوتیکها و مراجعه بیماران به مراکز درمانی و داروخانهها افزایش چشمگیری یافت، از طرفی دیگر برای اجرای طرح دارویار، به خودی خود وقفه اتفاق افتاد، اما با تهمیدات دولت سیزدهم و واردات برخی آنتی بیوتیکها از خارج کشور و همچنین فعالیت شبانه روزی کارخانهها برای تولید این داروها، تامین دارو بهتر شده است.
وی با بیان اینکه کمبود آزیترومایسین و سوسپانسیون آزیترومایسین وجود دارد، افزود: اما موجودی آموکسی سیلین و آموکسی کلاوها بهتر از روزهای قبل است و علاوه بر تامین انواع خارجی آن، محصولات داخلی هم در حال تولید هستند.
آنتی بیوتیکها در درمان بیماریهای ویروسی تاثیر ندارند
مهدوی نیا آنفولانزا را یک بیماری ویروسی عنوان کرد و ادامه داد: باید بدانیم که آنتی بیوتیکها هیچ تاثیری بر بیماریهای ویروسی ندارند و وقتی ویروس وارد بدن میشود، پس از سپری کردن دوره یک هفته ای، سیستم دفاعی بدن آن را دفع میکند و دوره بیماری به پایان میرسد، بنابراین اگر منشا بیماری ویروسی باشد، مصرف آنتی بیوتیکها هیچ تاثیری ندارد.
وی میگوید: درصورتیکه علائم بیماری بعد از یک هفته ادامه پیدا کنند و حالت تب بماند، مصرف آنتی بیوتیکها با تشخیص و تجویز پزشک جایز است و باید توجه داشته باشیم که مصرف خودسرانه این داروها باعث افزایش مصرف و نیاز به داروها خواهد شد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به تولید مجدد پروفن و توزیع آن به میزان محدود در داروخانههای خوزستان اشاره و اضافه کرد: ابتدا نیاز مراکز تخصصی اطفال تامین میشود و سپس با واردات بیشتر دارو، توزیع آن توسعه خواهد یافت.
فعالیت ۵۳۰ داروخانه در خوزستان
به گفته این مقام مسئول؛ محمولههای دارویی وارد خوزستان شده اند و توزیع دارو انجام شده است و در هفته آینده نیز محمولههای دیگری وارد استان میشوند و به تدریج از شرایط بحرانی تامین دارو خارج خواهیم شد.
مهدوی نیا با بیان اینکه حدود ۲۵۰ داروخانه در اهواز و حدود ۵۳۰ داروخانه در سطح استان خوزستان فعال هستند، افزود: به طور میانگین، حدود ۷۰ درصد داروهای مورد نیاز تامین شده اند و میزان باقیمانده نیز تا هفته آینده تامین میشود.
وی با بیان اینکه از پیک آنفولانزا عبور کردیم و سیر ابتلا به بیماری نزولی شده است، ادامه داد: درحال حاضر نیاز مردم به آنتی بیوتیکها کمتر شده است و این شرایط فرصت خوبی برای ذخیره نیازهای استان محسوب میشود، زیرا احتمال وقوع پیک بعدی بیماری در دی و بهمن ماه وجود دارد و باید نیاز دارویی را ذخیره کنیم تا با بحران دارویی مواجه نشویم.
بیمارستانها در اولویت تامین سرم
مهدوی نیا با بیان اینکه بیمارستانها در اولویت تامین سرم هستند، گفت: اتاقهای عمل، مراکز دیالیز و نظیر آنها در اولویت قرار دارند و مراکز درمانی و درمانگاههای تخصصی سطح شهر در اولویت بعدی هستند و در صورتیکه مازاد داشته باشیم در داروخانههای عمومی اهواز و سایر شهرستانهای استان خوزستان توزیع میشود.
وی سرم را کالایی حجیم تلقی و اضافه کرد: در خوزستان کارخانه تولید سرم وجود ندارد، البته ۲ متقاضی راه اندازی این محصول دارویی موفق شده اند موافقت نامه اصولی را دریافت کنند، زمینها و پلنها مشخص شده است و امیدواریم با ساخت و راه اندازی آنها تامین سرم در استان به سهولت انجام خواهد شد.
فعالیت شعب ۴۴ شرکت تامین کننده دارو در خوزستان
مهدوی نیا به فعالیت شعب ۴۴ شرکت تامین کننده دارو در خوزستان اشاره کرد و ادامه داد: حدود ۱۰ شرکت از این تعداد، تامین کننده عمده سرم استان هستند و هرکدام براساس سهمیهای که از سازمان غذا و دارو دارند، این محصول دارویی را خریداری و وارد میکنند، ضمن اینکه مجوز واردات سرم صادر و تعدادی نیز وارد شده است.
زنجیره توزیع دارو، دقیق ترین، منسجمترین و مستحکمترین زنجیره توزیع کالا
این مقام مسئول یکی از دقیق ترین، منسجمترین و مستحکمترین زنجیرههای توزیع کشور را زنجیره توزیع دارو به عنوان کالای سلامت محور عنوان کرد و گفت: روند خرید داروها از شرکتهای خارجی یا داخلی تا زمان رسیدن به دست بیماران رصد میشود و تحت کنترل دمایی، رطوبتی و ... قرار دارد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه قویترین سیستمهای قیمت گذاری بر داروها حاکم است، افزود: بنابراین قیمت یک دارو از سوی همه شرکتهای توزیع کننده، یکسان است، البته شاید قیمت برخی داروها براساس نوع یا کیفیت متفاوت باشد، ولی چنین چیزی وجود ندارد که قیمت داروهای با نوع یکسان در شرکتهای مختلف تفاوت داشته باشد، ضمن اینکه قیمتها در داروخانههای مختلف یکسان است.
به گفته مسعود مهدوی نیا؛ تامین دارو خارج از زنجیره توزیع تخلف است و قاچاق تلقی شده و با متخلفان برخورد جدی و قانونی میشود و به ماده ۱۱ تعزیرات حکومتی ارجاع داده خواهند شد.
وضعیت شیر خشک در خوزستان چگونه است؟
وی درخصوص وضعیت شیر خشک در خوزستان گفت: شیرخشکها به ۲ دسته رژیمی و معمولی تقسیم میشوند که نوع معمولی آن با انواع نان یک، دو و... در داروخانه عرضه میشود، اما نوع رژیمی آنها برای کودکانی مورد استفاده قرار میگیرند که دچار رفلاکس و برگشت اسید معده هستند، به پروتئین شیر گاو حساسیت دارند یا لاکتور نداشته باشند.
مهدوی نیا با بیان اینکه در تامین وبلاک و آبتامین مشکلی خاص نداشته ایم، ادامه داد:، اما چون شیرخشک نان از خارج از کشور تامین میشود، وقفهای اتفاق افتاد، این در حالی است که نیاز ماهانه استان به این محصول حدود ۱۱۵ تن است.
خوزستان رتبه اول مصرف شیر خشک در کشور
وی با بیان اینکه استان خوزستان رتبه اول مصرف شیر خشک در کشور را دارد، افزود: اگر از لحاظ ازیاد ولادت و جوانسازی جمعیت به این موضوع نگاه کنیم، اتفاق خوبی است، ولی اگر بخواهیم از لحاظ فرهنگ تغذیه با شیر مادر این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم این میزان مصرف شیر خشک قابل قبول نیست.
مهدوی نیا اضافه کرد: مصرف این محصول در برههای از زمان به ۸۰ تن رسید و ذخایر داروخانهها را کاهش داد، سپس در ماه بعد به ۶۵ تن رسید، اما در حال حاضر میزان ذخایر به حالت عادی و قبلی بازگشت و هفته قبل ۵۵ تن در داروخانهای استان توزیع شد، ضمن اینکه جمعه ۲۰ آبان ماه نیز ۳۰ تن دیگر توزیع میشود و با توزیع ۳۰ تن دیگر از این محصول در هفته پیش رو موجودی شیر خشک به حالت عادی باز میگردد.
دارو غذا نیست
وی درخصوص مصرف بی رویه داروها گفت: دارو غذا نیست، بلکه مادهای شیمیایی است که وقتی وارد بدن میشود، در سراسر سیستم بدن گردش میکند، این در حالی است که در بدن ظرفیت توان حذف دارو وجود دارد و در واقع برای دفع سموم از بدن است، بنابراین استفاده بی رویه از دارو این سیستم دفاعی بدن را تضعیف میکند و در نتیجه افراد با کمترین آلودگی، دچار سختترین بیماریها میشوند.
لزوم فرهنگ سازی تجویز و مصرف دارو
مسعود مهدوی نیا بر ترویج فرهنگ مصرف دارو و ایجاد حساسیت میان مردم تاکید کرد و ادامه داد: بسیاری از افراد بعد از مصرف دو سه عدد قرص ژلوفن یا سایر داروهای رایج و آنتی بیوتیک ها، آنها را در یخچال نگهداری میکنند که این کار بر اقتصاد کشور و صنعت دارو لطمه میزند.
وی میگوید: باتوجه به تجویز بی رویه دارو از سوی برخی پزشکان، با واردات مکرر آن همیشه باید منتظر کمبود این محصول در استان باشیم و تنشهایی اتفاق بیفتد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بر حفظ ذخایر سرم تاکید و اضافه کرد: استفادههای بی رویه سرم و سایر داروها، ذخایر دارویی را متزلزل میکنند، بنابراین نیاز است پزشکان و مردم در این زمینه دقت کافی داشته باشند تا از بروز مشکلات در این رابطه پیشگیری شود.