پخش زنده
امروز: -
دبیر کشوری نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی در گفتگو با رادیو سلامت راههای جلوگیری از خشونت های آنلاین را بررسی کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما , دکتر احمد کارخانه , دبیر کشوری نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی در گفتگو با رادیو سلامت راههای جلوگیری از خشونت های آنلاین را بررسی کرد.
مجری : خیلی از خشونت های آنلاین در فضای مجازی هست که خبرهایش رسیده و مطلع هستیم مخصوصا در رابطه با کودکان ، چطور می شود از این خشونت های آنلاین جلوگیری کرد؟
کارخانه : خود خشونت آنلاین به همه رفتارهایی گفته می شود که موجب تعدی و سلب آسایش و در حقیقت روحی، روانی و عاطفی به یک فرد می شود. خشونت مجازی در حقیقت رفتارها و اعمال عمدی و تکراری نسبت به سایر افراد در فضای مجازی تلقی می شود که آزار و اذیت تهدیدهای مستقیم گروه یا فرد دیگر، بی آبرو کردن ، جعل هویت، فاش کردن اطلاعات، حتی اخراج از گروهها ,کانال ها , لیست دوستان , این ها هم جزو انواع خشونت ها تلقی می شود. همین دیروز اعلام شد که برخی افراد که مشهور هم هستند اکانت های خودشان را فروختند این خودش یکی از مصادیق خشونت مجازی هست حتی آن افراد وقتی نمی توانند خودشان را تبری کنند از این که بگویند این اکانت ها در اختیار آنها نیست چون به اسم آنها هست. جالب است کشورها قوانین بسیار سختگیرانه ای دارند، حتی بعضی کشورها حتی این قوانین را اصلاح کردند که جرایم بسیار سنگینی دارد؛ خود انواع خشونت های مجازی اول ارائه اطلاعات نادرست است که این می تواند منجر به کلاهبرداری های مالی ، سرقت یا حتی ضرب و جرح و تجاوز و این ها بشود .دومین بحث, بحث های نظارت آنلاین و ردیابی هست که از طریق فضای مجازی افراد را می توانند مثلا موبایل هایشان را حک کنند و آنها را پیگیری کنند کجا می روند و کجا می آیند و چه کار می کنند و این خودش جزو انواع خشونت ها هست. طبیعتا یک مورد دیگر بحث آزار و اذیت و توهین هست که خودش در فضای مجازی وقتی این اتفاق می افتد منجر به اضطراب و احساس مورد اهانت قرار گرفتن و حتی ارتکاب جرم می شود؛ خود رفتارهای تحقیرآمیز هم جزو انواع دیگری از خشونت های سایبری هست که در حوزه زنان به شدت این موضوع هست. دو تا نکته را من فقط خدمتتان عرض کنم الان مهم ترین نگرانی جوانان در خشونت های سایبری، اشتراک گذاری تصاویر خصوصی ، ویدئوها یا انتشار پیام هایی هست که بدون رضایت آنها هست . طبیعتا کودکان بیشتر در معرض این خشونت ها هستند بخصوص زنان جوان تر و دارای تحصیلات پایین تر، دهها برابر بیشتر از مردان در معرض خشونت های مجازی هستند. در خصوص شناسایی عوامل موثر بر بروز این خشونت ها در حقیقت چند بعدی هست ولی عوامل روان شناختی، جامعه شناختی ، سیاستگزاری هایی که در کشور انجام می شود و مسائل فرهنگی بسیار تاثیر دارد . راهکارهایی که می شود پیشنهاد داد برای کنترل و کاهش خشونت در فضای مجازی اول آموزش استفاده صحیح از این تکنولوژی ها هست، در حقیقت عضویت در شبکه های اجتماعی ، مجازی باید با آموزش و آگاهی انجام شود . روش های آموزش می تواند مثلا استفاده از افراد تاثیرگذار برای اموزش باشد. خود نظارت والدین بر فرزندان می تواند بر کنترل خشونت تاثیر داشته باشد؛ حتی شهروندانی که از لحاظ عاطفی و احساسی خلا برایشان ایجاد شده اینها در معرض خشونت هستند. درست کردن قوانین و اصلاح قوانین ، تولید و نشر محتواهای مناسب ، شناخت نیازهای روانی و عاطفی جوانان و در حقیقت گسترش روحیه اعتقادی و دینی و تشویق افراد برای حضور فیزیکی در نهادهای دینی و مذهبی می تواند بسیار بازدارنده باشد.