پخش زنده
امروز: -
ترکیبات موجود در زیتون آن را به منبع بسیار خوبی برای کاهش فشار خون، افزایش طول عمر و پیشگیری از انواع سرطانها تبدیل کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مهاباد به نقل از تسنیم، در این مطلب به خواص زیتون، روغن زیتون و تأثیر آن در پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی و عروقی فشار خون می پردازیم.
زیتون یکی از میوههای محبوب در جهان است که در نواحی مدیترانه، آسیای مرکزی و بخشهایی از آفریقا کشت میشود.
انواع زیتون و تفاوت زیتون سبز و سیاه
رنگ زیتون در هنگام رسیدن از سبز کمرنگ (زیتون سبز) به بنفش و سپس مشکی متمایل میشود. تفاوت زیتون سبز و سیاه، در خاستگاه این دو میوه و میزان روغن آنها است؛ میزان روغن موجود در زیتون سیاه بیش از زیتون سبز است. همچنین اولئوروپین موجود در زیتون که عامل بسیاری از فواید سلامتبخش این میوه است، در زیتون سیاه بیشتر از زیتون سبز است.
ترکیبات زیتون
زیتون حاوی آب، پروتئین، کربوهیدات، فیبر و چربی است؛ زیتون حاوی ۱۱ تا ۱۵ درصد چربی است که ۷۴ درصد آن "اسید اولئیک" است که نوعی اسید چرب غیراشباع است. کربوهیدراتها ۴ تا ۶ درصد از زیتون را تشکیل میدهند و بنابراین زیتون میوهای کم کربوهیدرات محسوب میشود
ویتامینها و مواد معدنی موجود در زیتون شامل ویتامین E، آهن، مس، کلسیم، پتاسیم و سدیم است.
آنتیاکسیدانهای موجود در زیتون
آنتی اکسیدانهای موجود در زیتون از بروز بسیاری از بیماریهای قلبی ـ عروقی، فشار خون، دیابت، انواع سرطانها و آسیب به بافتها در اثر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. این ترکیبات آنتیاکسیدانی شامل "اولوروپین"، "هیدروکسی تیروزول"، "تیروزول"، "اسید اولئانولیک" و "کوئرستین" است.
زیتون به دلیل داشتن این آنتیاکسیدانها، سیستم ایمنی بدن را تقویت و از آن در مقابل ابتلا به بیماریهای واگیر و غیرواگیر، مخافظت میکند.
پتاسیم و کلسیم فراوانترین مواد معدنی موجود در زیتون هستند که کمبود این فلزات در بدن انسان باعث بروز بسیاری از بیماریهای مزمن میشود و طول عمر را افزایش میدهد.
خواص زیتون برای فشار خون
فشار خون یکی از شایعترین بیماریهای جهان و از عوامل مرگ و میر بیماران در جهان به شمار میرود. پلیفنولهای موجود در زیتون با داشتن ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی، باعث کاهش میزان فشار خون میشود.
مطالعات مختلفی ثابت کرده که مصرف روزانه روغن زیتون در رژیم غذایی باعث کاهش چشمگیر سطح فشار خون افراد میشود.
خواص زیتون برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و مغزی
متخصصان پیشبینی کردهاند که تا ۳۰ سال آینده، بیماریهای قلبی و عروقی عامل یک سوم مرگ و میرهای جهانی خواهد بود. این بیماریها نخستین علت مرگ در سراسر جهان به شمار میآیند. حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد زیتون را اسید اولئیک تشکیل میدهد که باعث کاهش فشار خون و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
همچنین دو ماده به نامهای "هیدروکسی تیروزول" و "اولئوروپین" باعث جلوگیری از تجمع پلاکتها و تشکیل لخته خون میشود و درنتیجه منجر به کاهش خطر حملههای قلبی و سکته مغزی میشود.
زیتون و روغن آن از اجزای اصلی رژیم غذایی مدیترانهای به شمار میآیند و مطالعات مختلف، تأثیر این رژیم غذایی را بر کاهش سکتههای قلبی گزارش کردهاند.
در پژوهشی که به مدت ۵ سال در کشورهای حوزه مدیترانه روی ۷۲۱۶ مرد و زن انجام شده، نشان داد که استفاده از رژیم غذایی حاوی زیتون فراوان، خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی را تا ۴۸ درصد کاهش میدهد.
کاهش کلسترول خون با مصرف زیتون
زیتون از جمله میوههایی است که به کاهش کلسترول خون کمک میکند. زیتون و روغن آن دارای اسیدهای چرب غیراشباع و ترکیباتی نظیر ویتامینای است که شاخصهای چربی از جمله کلسترول را کاهش میدهد.