پخش زنده
امروز: -
نماینده مجلس و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی : توسعه و پیشرفت چه در عرصه نظامی چه عرصه اقتصادی ، علمی - فرهنگی و غیره در سایه رشد علمی کشور بوده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدحسین فلاحی نماینده مجلس و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی مهمان برنامه ایران امروز ، شبکه رادیویی ایران بود .
مجری: کسانی که به لحاظ تئوری تعریف رشد و توسعه و پیشرفت را می کنند تفاوتی قائل هستند بین این عناوین که رشد تعریف اش چه است توسعه و پیشرفت تعریف اش چه است یک مثال ساده اینکه شما وقتی یک درختی را می کارید تبدیل به نهال باریکی می شود این درخت رشد کرده است اما وقتی این درخت تنومند می شود از مرحله رشد یعنی رشد مداوم و تداوم رشد آن را به توسعه رسانده است وقتی رشد می کند یک توفان ممکن است این شاخه این نهال باریک را بشکند اما وقتی تنومند می شود آن توفان شاخه های آن را به رقص درمی آورد و حتی آن را زیباتر هم می کند. توسعه را اینگونه تعریف می کنند در حوزه های مختلف چه حوزه علمی و چه حوزه اقتصاد و حوزه های مختلف دیگری که می تواند باعث قوام یک جامعه فرهنگی آن جامعه شود و البته تقویت حکمرانی در آن جامعه. پیشرفت هم معنایی نزدیک به همان توسعه را دارد ما در حوزه علمی وضعیت مان چگونه است؟ چقدر دستاوردهای علمی ما زمینه توسعه و پیشرفت کشور را فراهم کرده است علم چقدر به عرصه عمل رسیده است و ما می توانیم مصادیق آن را در جامعه لمس کنیم و رفاه آن را بین مردم در جامعه ببینیم.
مهمان برنامه: جناب آقای دکتر محمدحسین فلاحی، نماینده مجلس و عضو محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی: از نظر مصادیق بخواهیم بررسی کنیم یک فرصت طولانی می طلبد که مصادیق پیشرفت را در سایه رشد علمی کشور ببینیم. اما آنچه که امروز ما در جای جای ابعاد نظام می بینیم چه عرصه نظامی چه عرصه اقتصادی علمی فرهنگی و غیره در واقع دستاوردهای علمی را پشتیبان این پیشرفت ها می بینیم. در عرصه نظامی بیشتر گفته شده است آن امنیتی که امروز در کشور داریم و پیشرفت نظامی که داشتیم که از زمان دفاع مقدس شروع شده با اینکه در محاصره بودیم آن زمان به ما حتی سیم خاردار هم نمی دادند امروز به جایی رسیده ایم که نه فقط در عرصه دستاوردهای نظامی بلکه آن پیشرفت هایی که در صنایع دفاعی داشتیم به کمک عرصه های دیگر هم آمده است در عرصه صنایع دیگر و امروز در آبادانی و پیشرفت جامعه هم کار می کند. در عرصه علمی که ما الان رتبه 15 جهان را داریم و در منطقه در خیلی جاها رتبه اول را داریم در بعضی جاها مثل حرکت های سایبری رتبه 4 را داریم و همچنین در نانو و غیر که پیشرفت های قابل توجهی داشته ایم. در عرصه پیشرفت های علمی که امروز همین نخبگانی که در کشور داریم و پیشرفت علمی حاصل شده هر جا که می رویم اگر آنجا یک استقلالی ایجاد شده بعنوان مثال در صنعت برق روز گذشته یک بازدید میدانی هم داشتم در پست های برق ما در خیلی جاها الان کاملاً به استقلال رسیده ایم در ساخت ژانراتورها در ترانس ها و غیره در خیلی از زیردریایی ها که هم اقتصادی دارد و هم نظامی دارد اینها همه پیوست پشت علمی را دارد یعنی حرکت نخبگانی توانسته است این کار را انجام دهد که حرف اول را در این عرصه ها بزنیم و به استقلال برسیم در عرصه های دیگری که وجود دارد هر کدام خیلی جاها یا دانش بنیان ها در کار هستند یا همین مهندسی معکوس کردند و کار را انجام دادند به هر حال آن چیزی که امروز مورد توجه است در دنیا که در روایات مورد توجه قرار داده است علم مایه تسلط و برتری هر جامعه ای است امروز هرچه که در این زمینه ما سرمایه گذاری کردیم و پیش رفتیم آنجا هم توانسته ایم به استقلال برسیم و هم تسلط خودمان رادر عرصه های خودمان را در عرصه های برون مرزی و فراجغرافیایی به دست بیاوریم. گاهی در صدور فناوری ها است امروز حتی در فروش تسلیحات نظامی و غیره است یا مشارکت نیروهای انسانی ما در جای جای کشورهای مختلف، که الان دارند در آنجا نقش آفرینی می کنند و بقیه هم در بحث نرم افزاری هم همین است در عرصه های فرهنگی و غیره که اینها همه در سایه این پیشرفت های علمی بوده که اگر اینها نبودند ما امروز این جایگاه را پیدا نمی کردیم اگر هم یک روزی بخواهیم در بخش هایی که امروز شاید نقاط ضعف ما باشد برطرف کنیم حتماً باید به سمت رشد علمی و پیوست علمی برویم که ما از این وضعیت نجات دهد.
مجری: الان این پیوست هایی که صحبت می کنید الزام قانونی دارد؟ چون در حوزه پیوست فرهنگی بیش از دو دهه است که الزام قانونی داریم که هر لایحه ای که به مجلس می آید یا هر طرحی که در مجلس قرار است به تصویب برسد باید پیوست فرهنگی داشته باشد ضعف هم بسیار داشتیم آیا این چیزهایی که شما گفتید برایش راهبرد نوشته شده است یعنی من منظورم از راهبرد نقشه راه نیست چون ما نقشه جامع علمی را در کشور داریم که در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و ابلاغ شد آیا نکاتی که فرمودید راهبردی برایش وجود دارد؟ چون یک حوزه هایی است شاید مردم لزومی هم ندارد یک چیزهایی را بدانند. مثلاً در حوزه های امنیتی و دفاعی لزومی ندارد مردم بدانند در این حوزه به کجا رسیده ایم و چقدر توانمندی دفاع از امنیت کشور را داریم اما مثلاً در خود کشور توسعه یافته هم سلاح های پیشرفته نظامی که تولید می کنند در ملأ عام نمی آیند بگویند ما اینها را داریم و تولید کرده ایم کشور ما هم به همان شکل، اما در حوزه هایی که به زندگی مردم برمی گردد این حالت است. مثلاً در حوزه خودرو که شما مثال زدید قاعدتاً بایستی راهبرد توسعه برای صنعت نوشته شود و در آن صنعت خودرو هم دیده شود. آیا اینها راهبرد دارند حوزه های مختلفی که شما صحبت کردید یا نه رسیده ایم به یک جایی که مردم به یک حوزه ای نیاز دارند و برویم آنجا خودمان را تقویت کنیم یعنی نگاه نگاه های بخشی بوده یا نه نگاه راهبردی پشت اش بوده است؟
مهمان برنامه: جناب آقای دکتر محمدحسین فلاحی، نماینده مجلس و عضو محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی: باید نگاه راهبردی باشد ولی متأسفانه خیلی جاها نگاه بخشی شده است منتها در الزامات قانونی که اشاره کردید ما در بحث سیستم قانونگذاری همین است پیوست علمی تا نباشد هیچ طرح و لایحه ای به تصویب نمی رسد. مثلاً مرکز پژوهش های ما بعنوان پشتوانه علمی این قضیه تمامی اینها را بعنوان یک عنصر مهرورزی قانونگذاری مورد توجه قرار گرفته است. الزام دارد.
مجری: مثلاً مرکز پژوهش ها یک تحقیقی انجام دهد نمایندگان محترم الزامی ندارند که حتماً به آن نتیجه عمل کنند؟
مهمان برنامه: جناب آقای دکتر محمدحسین فلاحی، نماینده مجلس و عضو محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی: این طرف نه ولی از آن طرف وقتی که کاری انجام بدهند حتماً در کمیسیون باید نظر مرکز پژوهش ها را بگیرند نظر مرکز پژوهش ها بسیار مؤثر در تعیین مسیر است. یعنی اگر حوزه علمی به اینجا رسیدیم که این طرح این مشکلات را دارد حتماً اعضای کمیسیون آن را رأی مثبت نمی دهند و رأی منفی می دهند مثبت باشد مثبت و منفی باشد رأی منفی می دهند این شاخصی شده است با تأکیداتی که مقام معظم رهبری داشتند که حتماً شما نظر اینها را بگیرید.
مجری: ممنون