پخش زنده
امروز: -
یافتن تارهای منفرد مو در ناحیه چانه کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. تغییرات هورمونی، افزایش سن و حتی عوامل ژنتیکی میتوانند دلیل پدیدار شدن چنین موهایی باشند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ،در صورتی که یک فرد بالغ رشد بیش از چند تار موی ضخیمتر از معمول را در ناحیه چانه خود مشاهده کرده و یا افزایشی ناگهانی در رشد موهای صورت خود تجربه کند، باید به پزشک مراجعه کند. پدیدار شدن موهای کلفت زیر چانه در خانمها میتواند بیانگر ابتلا به مشکلات سلامتی باشد که نیازمند درمان هستند.
علت رشد موهای زائد زیر چانه
تمامی افراد در ناحیه چانه خود دارای مو بوده و این وضعیت کاملا طبیعی است. همه افراد فولیکولهایی (vellus) دارند که موهایی بسیار نازک، کوچک و با رنگ روشن تولید میکنند. این موها اغلب تحت عنوان کُرک شناخته میشوند. هدف از تولید کرکها کمک به تنظیم دمای بدن است.
افزایش تولید هورمون آندروژن در طول دوران بلوغ سبب میشود تا این فولیکولها بزرگتر شده و شروع به تولید موهای ترمینال کنند، این موها بلند تر، ضخیمتر و تیرهتر هستند.
بدن تمامی افراد آندروژن تولید میکند، اما مردان سطوح بالاتری از این هورمون را دارند. به همین دلیل مردان نسبت به زنان از موهای ترمینال بیشتری برخوردارند.
سطوح هورمونهای فرد به صورت متناوب و در طول زندگی تغییر میکنند که از دلایل آن میتوان به افزایش سن، افزایش وزن، بارداری، قاعدگی و عوامل دیگر اشاره کرد.
عدم تعادل بین هورمونهای جنسی زنانه و مردانه و یا حتی افزایشی اندک در مقدار آندروژن میتواند به رویش بیشتر موهای ترمینال در نواحی ناخواستهای مانند چانه منجر شود. تمامی افراد دارای هورمونهای جنسی زنانه و مردانه هستند.
عوامل متعددی در رویش موهای صورت نقش دارند. در حالی که برخی موهای صورت طبیعی و بی ضرر هستند، برخی دیگر میتوانند نشانه وجود یک مشکل زمینهای باشند. با این حال، در اغلب موارد موهای زائد چانه طبیعی هستند.
موهای زائد زیر چانه را چگونه از بین ببریم؟
برای جلوگیری از رشد موهای چانه کار چندانی نمیتوان انجام داد، زیرا این موارد جزئی از بدن انسان هستند. با این وجود، روشهای بسیاری برای از بین بردن آنها وجود دارد.
کندن موها
تراشیدن موها
بند انداختن
اپیلاسیون
الکترولیز مو
لیزر کردن موها
در صورتی که تعداد موهای زائد چانه اندک باشند میتوان آنها را به راحتی توسط موچین بیرون آورد. تراشیدن نیز یک روش آسان و سریع دیگر برای از بین بردن موهای ناحیه چانه است. از معایب تراشیدن مو میتوان نیاز به تراشیدن متداول و رشد ضخیمتر موها را نام برد. برخلاف تصور عموم، در حقیقت مو ضخیمتر نمیشود بلکه اینگونه به نظر میرسد. دلیل چنین پدیدهای نیز این است که نوک مو پس از تراشیدن به جای تیز شدن، کند و ضخیم میگردد.
هنگامیکه رویش موهای کلفت زیر چانه هشدار دهنده است
گاهی اوقات رویش مو در ناحیه چانه بیانگر این است که مشکلی در ارتباط با سلامت فرد وجود دارد. رویش متعدد یا افزایشی ناگهانی در رویش موهای چانه و هر ناحیه دیگری از صورت میتواند علامت وضعیتی به نام هایپر تریکوزیس یا پرمویی باشد.
نوعی از هایپر تریکوزیس که مختص زنان میباشد، هیرسوتیسم نام دارد. هیرسوتیسم شایع بوده و ۵ تا ۱۰ درصد از زنانی را تحت تاثیر قرار میدهد که در سن باروری خود هستند.
این اختلال سبب رشد موهای تیره و ضخیم در ناحیه چانه، بالای لب، قفسه سینه، شکم و کمر میشود. با اینکه علت دقیق هیرسوتیسم همواره مشخص نیست، اما میتواند به وسیله چندین بیماری به وجود آید. از جمله این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
این سندرم علت اصلی هیرسوتیسم است. به گفته مرکز پیشگیری و کنترل بیماریها (CDC)، این بیماری ۱۲ درصد از زنان را تحت تاثیر قرار میدهد که در سن باروری خود قرار دارند. این اختلال توسط گروهی از علائم شناخته میشود که بر تخمدانها اثر میگذارند. از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سطوح بالای آندروژن و دیگر هورمونهای مردانه
کیستهای کوچک در تخمدانها
قاعدگیهای نامنظم یا از دست رفته
افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک علاوه بر رشد موهای زائد و ناخواسته موارد زیر را نیز تجربه میکنند:
افزایش وزن
قاعدگیهای شدید
اکنه
سردرد
تگهای پوستی (زائدههای گوشتی)
نواحی تیره در ینهای پوستی
سندرم کوشینگ
سندرم کوشینگ از قرار گرفتن طولانی مدت بدن در معرض مقادیر بالای هورمون کورتیزول به وجود میآید. این سندرم میتواند در اثر مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکو استروئید یا تولید بیش از حد کورتیزول توسط بدن به وجود آِید.
زنان مبتلا به سندرم کوشینگ اغلب در صورت خود موهای زائد داشته و به قاعدگیهای نامنظم دچار هستند. از دیگر علائم این اختلال پدیدار شدن یک لایه چربی بین شانه ها، ترکهای پوستی بنفش و گرد شدن صورت میباشد.
هایپرپلازی غیر کلاسیک و مادرزادی آدرنال (NCAH)
این مورد نوع خفیفتر یک اختلال ژنتیکی به نام هایپرپلازی مادرزادی آدرنال است که چندین سال پس از تولد به وجود میآید. این اختلال بسیار نادر بوده و همواره سبب ایجاد علائم نمیشود. زنانی که به علائم دچار هستند، علائم مرتبط با افزایش هورمون آندروژن را تجربه میکنند. از جمله این دسته از علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رویش بیش از حد موهای صورت
طاسی در ناحیهی پیشانی
بی نظمی در قاعدگی
ناباروری
تومورهای ترشح کننده آندروژن
بروز تومورهای ترشح کننده آندروژن در تخمدانها و غدد آدرنال بسیار نادر بوده و عامل ایجاد ۰.۲ درصد از موارد هیرسوتیسم در زنان میباشد.
موهای اضافی ایجاد شده توسط این تومورها به صورت ناگهانی رشد کرده و حتی با استفاده از درمانهای پزشکی نیز به رشد خود ادامه میدهند. موهای اضافی نیز میتوانند با دیگر علائم و نشانهها همراه باشند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سطوح بالای هورمون تستوسترون
افزایش توده عضلانی
بزرگی کلیتوریس
مردانه شدن صدا
افزایش میل جنسی
ابتلا به تودههای لگنی یل شکمی
طاسی با الگوی مردانه
درمان موهای زائد چانه
موهای زائد زیر چانه در برخی از افراد بسیار زیادتر و آزار دهنده میباشد. برخی از افراد با روش گیاهی و سنتی مانند از بین بردن موهای زائد زیر چانه با زرد چوبه یا رازیانه یا خمیر دندان یا … به درمان این موهای زائد میپردازند که معمولا از این روشها نتیجهای نمیبینند، زیرا این روشها پایه و اساس علمی ندارند. شما باید برای درمان قطعی موهای زیر چانه از روشهای علمی مانند لیزر با توجه به نظر متخصص پوست خود استفاده نمایید.
زمان مراجعه به پزشک
در صورت تجربه رشد زیاد موهای بدن یا صورت در یک دوره زمانی کوتاه، باید به پزشک مراجعه شود. در صورتی که رشد موها با علائم دیگری از جمله آکنه شدید، تغییر در صدا یا قاعدگیهای نامنظم همراه باشد باید توسط یک پزشک معاینه شود.
رشد موهای متعدد در ناحیه چانه یا افزایش ناگهانی رشد این موها میتواند نشانهای از عدم تعادل هورمونی باشد. افزایش تعداد موهای بدن در نواحی غیر معمول و همراه شدن آن با علائم دیگر به یک ملاقات با پزشک جهت تعیین علت آن نیاز دارد
یک متخصص پوست یا درماتولوژیست پس از مشاهده موهای کلفت زیر چانه، طبق ظاهر و علائم دیگر فرد نیاز او به انجام آزمایش ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک را مشخص میکند.