پخش زنده
امروز: -
ثبت جهانی آسبادهای نشتیفان خواف و شهرتاریخی توس در مشهد ۲ اولویت پیگیری میراث فرهنگی خراسان رضوی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت:پرونده ثبتی شهر تاریخی توس در حال تهیه است و پرونده آسبادهای نشتیفان در مراحل پایانی است و فرایند پیشرفت در امور مربوط به آسبادها جلوتر است.
احسان زهرهوندی افزود: آسبادهای نشتیفان بخشی از فرهنگ، آداب، رسوم مردم منطقه و سازهای مهم در معیشت مردم قدیم منطقه است که مهندسی و ساخت آن باید به جهانیان معرفی شود از این رو ثبت آسبادهای نشتیفان در قالب پرونده ثبت آسبادهای ایران در فهرست میراث جهانی پیگیری میشود
زهرهوندی افزود: در زمینه تهیه پرونده ثبتی شهر تاریخی توس "طرح ویژه محوطه تاریخی توس" هنوز در اداره کل راه و شهرسازی بنا به دلایل نامعلومی متوقف شده است در حالی که ابلاغ این طرح ویژه نحوه عمل شهرداری، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و نیز پاسخگویی به مردم و آزادسازی عرصههای تاریخی این منطقه تاریخی را مشخص و ممکن میکند.
آسبادها (آسیابهای بادی) نشتیفان در خواف خراسان رضوی، در شمار بزرگترین و ممتازترین مجموعههای خشت، گل و چوبی و البته قدیمیترین بنا از این گونه در جهان است که با تلفیق هنر و فناوری، در خدمت مردمان این منطقه بوده اند که گاه هنوز نیز فعال هستند.
از مجموع ۱۰۷ آسباد موجود در شهرستان خواف، ۳۶ آسباد مربوط به شهر نشتیفان است که اکنون ۶ آسباد همچنان فعالند و گندم نان مردم را آرد میکنند.
شهرستان خواف در جنوب شرقی مشهد ۹۵ اثر تاریخی و فرهنگی ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد.
محوطه ۳۶۰ هکتاری شهر تاریخی توس که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، در سده دوم هجری مجموعهای از آبادیهایی همچون توس، نوغان و سناباد بود که توس، آبادترین آنها محسوب میشد.
همین امر باعث شد پس از شهادت ثامنالحجج حضرت علی بن موسیالرضا (ع) در خراسان، تاریخدانان محل دفن پیکر مطهر و حرم منور آن امام همام را "ارض توس" بنامند.