پخش زنده
امروز: -
متخصص مغز و اعصاب، با هشدار درباره کاهش میانگین سن بروز سکته مغزی، اصلاح سبک زندگی را در پیشگیری از بروز این عارضه موثر دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر «فرزاد اشرافی»، سکته مغزی را دومین علت مرگ و میر در دنیا معرفی کرد و افزود: هرگونه اختلال در خونرسانی به بافت مغز، سکته مغزی تلقی میشود.
وی در پاسخ به این سوال که چه عواملی در بروز سکته مغزی دخالت دارند، گفت: دو عامل خونریزی دهنده و عوامل ناشی از انسداد رگ به علت لخته از عوامل بروز سکته مغزی است، همچنین نوع دیگری از سکته، حمله گذرای سکته مغزی است که علائم آن در کمتر از ۲۴ ساعت رفع میشود.
رئیس بخش مغز و اعصاب بیمارستان شهدای تجریش، شایعترین سکته مغزی را سکته ناشی از انسداد رگها دانست و افزود: علائم سکته مغزی میتواند شامل تاری دید، اختلال در میدان بینایی، اختلال در بلع، اختلال در صحبت کردن، ضعف اندام و فلجی، اختلال در حس اندام، تعادل نداشتن و اختلال ادراری شود، همچنین در مواردی که لختهها عروق ساقه مغز را درگیر میکند، میتواند اُفت هوشیاری و کما را برای بیمار در پی داشته باشد.
دکتر اشرافی درباره اقدامات لازم برای بیماری که دچار سکته مغزی شده است، گفت: اگر فرد یا اطرافیان، علائم بارزی همچون کج شدن صورت، اختلال در صحبت کردن، اختلال حرکتی یا ضعف اندام را مشاهده کردند، باید به سرعت به اورژانس ۱۱۵ اطلاع دهند و از خود درمانی خودداری کنند.
وی افزود: در افزایش احتمال بروز سکته مغزی عوامل مختلفی همچون بالا بودن فشار و چربی خون، دیابت، چاقی، بی تحرکی و مصرف انواع دخانیات همانند سیگار و قلیان دخیل هستند که افراد با اصلاح سبک زندگی خود میتوانند آنها را کنترل کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: برخی از عواملی که باعث احتمال سکته مغزی میشود، مانند سن، جنس، نژاد و ژنتیک، غیرقابل تغییر است و در میان افراد مسن، مردان و سیاه پوستان احتمال بروز سکته مغزی بیشتر است.
دکتر اشرافی گفت: مصرف داروهای روان گردان و برخی از مواد محرک مانند ترکیبات امفیتامین، شیشه و کوکائین از دیگر عوامل بروز سکته مغزی در سنین پایین به شمار میروند.
وی، مشکلات قلبی و عروقی را از مهمترین عوامل بروز سکته مغزی عنوان کرد و افزود: احتمال بروز سکته مغزی در افرادی که اختلالات ریتم قلبی یا مشکلات مربوط به دریچه قلب دارند، بیشتر از دیگر افراد است.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: از دلایل پایین آمدن میانگین سن سکته مغزی؛ زندگی شهرنشینی، رعایت نکردن رژیم غذایی سالم و مصرف فست فودها و داروهای روان گردان است.
دکتر اشرافی درباره سکتههای از نوع گذرا که علائم آن زیر ۲۴ ساعت است، افزود: ضروری است که این افراد نیز بعد از بروز سکته حتما به پزشک مراجعه کنند، زیرا احتمال تکرار سکته در افرادی که علائم گذرا داشته اند باز هم وجود دارد.
وی با هشدار درباره کاهش میانگین سن بروز سکته مغزی، درباره میانگین سنی افرادی که دچار سکته مغزی میشوند، گفت: شیوع سکته مغزی بعد از ۵۵ سالگی افزایش مییابد و به ازای هر پنج سال افزایش سن، خطر سکته مغزی بیشتر میشود و سالانه بیش از ۱۲ هزار نفر در کشور دچار سکته مغزی میشوند.