به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، برنامه نیم نگاه رادیو سلامت به موضوع آینده تولید و مصرف نان فانتزی پرداخت.مهمان این برنامه آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم بود.
مجری: به نظر خیلیها مصرف این نانها واقعا فانتزی میآید و با این شرایط ومشکلات اقتصادی که الان مردم با آن مواجه هستند واقعا ضرورت طرح چنین موضوعی چیست؟ میفرمائید.
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: نانهای فانتزی به نظر من به غلط میگوییم نان فانتزی، بحث نانهای سالم و نانهای حجیم و نیمه حجیم را میتوانیم به آنها تعلق دهیم این نان پروسه تولیدش یک نان استاندارد است و نان سلامت محور است متاسفانه از اردیبهشت ۱۴۰۱ مصوبه شورای اقتصاد قیمت آرد نانهای حجیم و نیمه حجیم از حالت یارانهای خارج شد و به صورت آزاد اعلام کردند و انجام شد یعنی ۱۲ برابر قیمت آرد نانهای حجیم و صنعتی افزایش پیدا کرد علیرغم اینکه مصوبات مجلس و دولت در سالهای قبل این بوده که ما برنامه پنجم و ششم توسعه اعلام کنیم که ۴۰ درصد نان باید برود به سمت تولید بصورت حجیم و صنعتی متاسفانه با این ابلاغیه و با این دستورالعملی که صادر شد ما علیرغم اینکه به آن ۴۰ درصد نرسیدیم از ۱۵ درصد هم روشی که در نظر گرفتند این مجموعه باعث شد که ما درصد افزایشی نداشته باشیم حتی کاهش هم داشته باشیم.
مجری: این ۴۰ درصد که برایش پیش بینی شده بود که ما به این میزان از تولید برسیم مزایایش چه بوده است؟
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: نوع تولید نان به روش صنعتی و حجیم و نیمه حجیم به نوعی است که این نان ماندگاری بیشتری دارد، دورریز کمتری دارد و سلامت محور است نسبت به سایر نانها پس بنابراین دولت ونظر کارشناسی شان این بود که ما برویم به این سمت و دورریز نان را کمتر کنیم، اما متاسفانه با تصمیمات عجولانهای که بعضا گرفته میشود ما از مصوبات و قوانینی که در سالهای قبل نگارش شده و مصوب شده دورمی کند و این صنف را متضرر میکند و مردم را هم متضرر میکند از نان سالم دور میکند و شرایط را متاسفانه عوض میکند.
مجری: شرایط درآمد خانوادهها به شکلی است که الان واقعا بخصوص قشری که دستمزد بگیرو حقوق بگیر هستند با توجه به محدودیت افزایش سالانه دارند و در طول سال میبینیم روی قیمت اقلام خوراکی چند درصد افزایش مییابد که بطور متوسط ۴۰ درصدی است که نسبت به سال گذشته ما ماهانه تورم داشتیم. شرایط جوری است که الان واقعا خانوادهها خیلی هایشان فقط اول نگاه میکنند به اینکه هزینه چقدراست بخصوص وقتی روی سایر اقلام غذایی میبینیم هزینهها سرسام آور شده خانواده سعی میکند برای دریافت انرژی از گروه نان و غلات بیشتر استفاده کند و بیشتر نان سنتی را انتخاب میکند، ولی یک نکته در صحبتهای شما بود بحث دورریز و صرفه اقتصادی که خودش یک جور سرمایه گذاری اقتصادی در این زمینه است و اگر قرار است این واحدهای تولیدی کارشان توسعه پیدا کند در هر شکل باید به این سرمایه گذاری کمک شود.
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: ما، چون پروسه تولید نان ما بصورت تخمیری انجام میشود ماندگاری نان را افزایش میدهد یعنی شما اگر مثال میزنم اگر یک بسته نان تست را امروز خریداری کنید میتوانید حتی یک هفته ده روز در یک فضای معمولی نگهداری کنید و بدون اینکه کوچکترین دورریزی داشته باشد را استفاده کنید پس ما میبینیم نسبت دور ریز نانهای حجیم نسبت به سایر نانها درصدش بسیار پایینتر است و از این رو دولت بررسیهایی که انجام داد و کشورهای دیگر را هم بررسی کردند دیدند بیشتر کشورها تولید نانشان را تقلیل دادند و بردند به سمت نانهای حجیم و صنعتی و به خاطر مزایایی که این نوع نانها دارد.
در تائید فرمایش شما ما اگر یارانهای بدهیم به بخش نان باید کل نان را در نظر بگیریم نه اینکه بیاییم بگوییم این نان به قول مسئولین محترم نان خاص است و باید افراد خاص از آن استفاده کنند اتفاقا این نان نان عمومی است و باید بیشتر مردم از این نان استفاده کنند.
مجری: فردی که در طول روز بیرون فعالیت میکند و میخواهد یک ساندویچ داشته باشد واقعا نباید برایش فانتزی محسوب شودو همان بحث کاربری اش است دیگر و من تعجب کردم رقم ۴۰ درصدی کاهش مصرف بود این رقم را شما تائید میکنید؟
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: ما درابتدای ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ آزادسازی اتفاق افتاد که این عدد خیلی بیشتر بود یعنی ما با یک شوکی مردم روبرو شدند در رابطه با قیمت آرد و نان در ابتدای سال شما ماکارونی هم دیدید که افزایش نرخ چندبرابری داشت و آن به دلیل سوبسیدی که دولت داشت پرداخت میکرد الان این عدد ۴۰ درصد کمتر شده، ولی مقدار تولید واحدهای ما به شدت کاهش یافت ودلیل آن هم همان افزایش نرخی که ما به تبع افزایش نرخ آردداشتیم و متاسفانه شوکی که به مردم در بخش نان واردشد بحث ما با مسئولین دولتی این بوداگر بنا است یارانهای پرداخت کنیم باید کل نان را در نظر بگیریم.
مجری: دولت اولویتش را در نظر گرفته و گفته بیشتر مصرف کننده نان سنتی هستند و سعی کنم آن بخش که گرانی بیشتر نشود. آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: ما هم تائید میکنیم بیشتر مصرف ما نان سنتی است حدودا ۱۵ درصد نان حجیم و صنعتی مصرف میشود که براساس مصوبات دولت و مجلس برنامه پنجم وششم توسعه ما باید این رقم را به ۴۰ درصد میرساندیم. ما باید چیکار میکردیم که به ۴۰ درصد برسد ما عوض اینکه بیاییم کارهایی انجام دهیم و امکاناتی بگذاریم که به ۴۰ درصد برسیم امدیم کاری کردیم که این موضوع پسرفت در برگشت یا همان ۱۵ درصد یا یک مقدار کاهش یافت از آن ۱۵ درصد.
مجری: یعنی اگر ما ۴۰ درصد آن ۱۵ درصد را هم درنظربگیریم الان ۸ درصد باید شده باشد درست است؟ خیلی رقم پایینی است.
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: بله رقم پایین آمده است ما کل گندمی که برای بخش نان صنعتی و حجیم دولت در نظر میگرفت ۴۰۰ هزار تن بود در مقابل ۸ ونیم میلیون تن گندمی که برای بخش نان سنتی در نظر میگرفت یعنی عددی که دوستان جدا کردند از آن بخش اصلی تقریبا ۴۰۰ هزار تن بود.
مجری: داشتم تعجب میکردم از اینکه اگر این ۴۰۰ هزار تن را تقبل میکردند الان روی نرخ تمام شده یک ساندویچ هم تاثیرش تا این حد نمیشد.
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: دقیقا عدد، عدد آنچنان شگفت انگیزی نبود برای دولت که بگوییم این عدد را سیو کرده به نفع دولت و به نفع مردم.
مجری: توجیه چه بود؟ شما حتما این اعداد و ارقام را ذکر کردید.
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: بله ما خدمت آقای رئیس جمهورو معاونینشان رسیدیم، دوستان مطرح میکردند وزارت جهاد این تصمیم را میخواهد بگیرد و عجله کرده و انجام داده ما هم گفتیم خوب اشتباه شده میشود برگردیم و مجددا یارانه .
مجری: داشتیم به این فکر میکردم اگر واقعا مصرف یک نان باگت از طرف دولت برای مردم خاص درنظر گرفته میشود آن رقمهای عجیب و غریبی که جا به جا میشود چقدرخاص است. یعنی واقعا اگر فانتزی شدن زندگی مردم در حد یک نان حجیم و نیمه حجیم است به نظرم واقعا بی انصافی است. یک دانشجو که در طول روز بیرون است و میخواهد ساندویچ مصرف کند یا در خوابگاه زندگی میکند شاید امکان پخت و پز نداشته باشد یا کارمندی که چند جا کار میکند برای اینکه خرج خانواده اش را تامین کند اگر بیرون قرار است که در لقمه لواش پیچیده شود ساندویچش اگر برایش مصرف نان فانتزی یا نان حجیم برایش خاص در نظر گرفته میشود مفهوم آن چیست از نظر اجتماعی واقتصادی؟
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: ساندویچ فلافل را چه کسانی استفاده میکنند؟
مجری: من هم همین را گفتم اقشار درآمدی که روی دهک هایش خیلی اعتراض داریم، ولی واقعا این اقشار عمومی مردم هستند و این خاص بودن با عدد و رقمهایی که گاهی میشنویم در مورد تخلفات اقتصادی چقدراین دور است از این عدد و رقم ها. شما چه تعداد واحدهای تولیدی داشتید؟ الان شرایط چگونه است؟ به نظر میرسد واحدهایی که نتوانند دخل و خرج اجاره و با این شرایط فروش را تامین کنند و نهادهها را از رده خارج شوند.
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: کاملا صحیح است ما در کل کشور نزدیک به ۴۲۰۰ واحد صنفی نانهای حجیم و نیمه حجیم داریم و حدود ۷۰ واحد صنعتی بصورت تولید انبوه فعالیت میکنند از این تعداد بعد از آزادشدن آرد، اماری که در تهران دارم حدود ۲۰ واحد تعطیل شدند بعد از اینکه اتفاق آزادسازی اتفاق افتاد در بعضی از مناطق شهر که بیشتر هم مناطق جنوبی شهر بودند واحدها تقریبا تعطیل یا نیمه تعطیل شدند بسیاری از مالکها کارگرانشان را به مرخصی اجباری فرستادند دلیلش هم این بود ما قیمت آرد ما یک دفعه ۱۲ برابر شد و هزینههای دیگر ما مانند مواد اولیه دیگر ما براساس آرد که افزایش یافت آنها هم افزایش یافت مانند بهبوددهنده ها، روغن خوراکی، شکر و سایر اقلامی که افزایش قیمت داشتند و هزینه کارگری ابتدای سال افزایش پیدا کرده بود بنابراین این موارد تواما باعث شد که قیمت محصول نهایی نان افزایش پیدا کند، مردم قدرت خریدشان تا یک حدی است و ما وقتی این نان را میگذاریم به عنوان نام لاکچری و افرادی که شرایط بهتری دارند باید این نان را خریداری کنند و تفکیک میکنیم این اتفاق میافتد فقط ۴۰۰ هزار تن گندمی بوده که نیاز این واحدها را تامین میکرده، من میگویم با توجه به دورریز کمتر، بهداشتی بودن و شرایط بهتر این نوع نان ما اگر این آرد واحدها را رایگان میدادیم واجازه میدادیم که اینها قیمت محصولشان را متفاوتتر عمل میکردند وقیمت مناسبتر در اختیار مردم قرار میدادند و دسترسی مردم به این نانها بهتر بود جامعه را به سمت سلامت میبردیم و این نظر کارشناسان صنایع غذایی و بهداشت است که این نوع نان را یک نان مقبولی میدانند و برای سلامت جامعه بسیار مفید است.
مجری: با حساب و کتاب اقتصادی باید دید کارشناسان امر به چه ترتیب میتوانند حساب و کتاب کنند، چون الان مصرف نان سنتی هم افزایش پیدا کرده است یعنی با آن افزایش قیمتی که ما درسایر گروههای غذایی داریم ذیل هرم غذایی از میوه و سبزیجات بگیریم تا مواد پروتئینی، محصولات دامی و طیور و تخم مرغ و همه نوع محصولی که اینها اساس سفره باشد کاری به حواشی نداریم موادغذایی اصلی که مردم باید مصرف کنند تصور من این است که بیشتر دارند استفاده میکنند از نان، مثلا بجای برنج در مقایسه از نظر قیمتی در نتیجه اگر که قیمت این دونوع نان تقریبا اختلافش تا این حد فاحش نبود و زیاد نبود شاید حالا مصرف نان سنتی هم به آن شکل در مقایسه آنقدر افزایش پیدا نمیکرد واقعا میتوانست توازن اتفاق بیفتد و این باید حساب و کتاب اقتصادی اش مشخص شود که در مقایسه با آن حجم غله که در اختیار شما قرار میگرفت یارانهای چقدر اینجا حتی صرفه اقتصادی میتوانست داشته باشد.
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: ما قبل از اینکه قیمت ارد واحدهای ما ۱۲ برابر افزایش پیدا کند ما قیمت نانمان با قیمت نان سنتی تقریبا افزایشی ما نسبت به آنها داشتیم و نزدیک بودقیمتها به هم تقریبا و آن موقع مردم انتخاب میکردند در یک فضای رقابتی سالم در کنار واحدهای نانوایی سنتی قرار داشتیم کم و بیش مردم استفاده میکردند از این بخش نان، متاسفانه با این اختلاف فاحشی که در بخش آرد اتفاق افتاد برای ما، قیمت ما افزایش حداقل دوبرابری را داشت و مردم آنهایی که شرایط خرید این نان را نداشتند رفتند سراغ واحدهای نان سنتی و آنجا هم که قیمتها خیلی پایین است و مناسب است رو به آنجا آوردند صفهای طولانی که الان در واحدهای نان سنتی شاهدش هستیم بعد از آزادسازی این بخش و قیمتهای افزایش قیمت ماکارونی، مردم به بخش نان هجوم بردند نانی که ارزان قیمت است و در دسترس است و از آن بخش استقبال کردند.
اگر این دولت این بخش نان حجیم و صنعتی را همچنان با آن رویه قبل ادامه میداد اتفاق خاصی که نمیافتاد، اتفاق خوبش این بود که ما در بحث دورریز نان آن یارانهای که پرداخت میکردیم میدانستیم بخش عمده اش سیو میشود و به نفع دولت است.
مجری: در تائید فرمایش ما، البته اتفاقات خوب دیگری هم بود یعنی یک مقدار بازار مواد غذایی دیگر هم متلاطم نمیشد تا این حد. آینده تولید مصرف نان حجیم و نیمه حجیم را با همین شرایط تصمیم گیری چگونه میبینید؟
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: ما با توجه به جمعیت کشور ما و شرایط میزان گندم و تولید گندم ما چارهای جز اتفاقی که در سالهای قبل رقم خورد چارهای نداریم که برویم به سمت تولید نان به روش صنعتی و حجیم و نیمه حجیم یعنی آینده نان کشور به این سمت خواهد رفت به خاطر مواردی که خدمتتان عرض کردم یکی دورریزکمتر، شرایط بهداشتی و سرعت کار در تولید نان به آن سمت حرکت خواهیم کرد، اما ما میتوانستیم خیلی راحت و با برداشتن موانعی که امروز سر راه تولیدکنندگان قرار دارد این مسیر را راحتتر و سهلتر کنیم متاسفانه من احساس میکنم که انگیزهای برای اجرای مصوبات مجلس و برنامه پنجم و ششم توسعه در دولتها نبوده وگرنه باید ما خیلی راحتتر و سریعتر به اهداف برنامه پنجم و ششم میرسیدیم من اعتقاد دارم افرادی که تصمیم گیر هستند و، چون خودشان تصمیم میگیرند و تخصص لازم را ندارند و استفاده نمیکنند از افرادی که در این زمینه کار کردند و زحمت کشیدند و میتوانند بعنوان همفکری در کنار مسئولین قرار بگیرند از آنها استفاده نمیکنند و مشکلات زیادی را برای مردم و جامعه بوجود میآورند امروز مصرف کنندگان، تولیدکنندگان و مردم و دولت که الان چیزی حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان یارانه پرداخت میکند اگر حساب کنیم میبینیم که هیچکدام رضایت ندارند یعنی مردم راضی نیستند از بحث نان و دولت با پرداخت یارانه راضی نیست و تولیدکنندگان هم راضی نیستند با این شرایطی که الان قیمت تولید افزایش پیدا کرده، خوب نانوایی امروز دارد تولید نان انجام میدهد ۵۷ درصد فقط هزینه کارگری اش افزایش یافته، هزینههای دیگر افزایش یافته، ولی ما به او اجازه نمیدهیم که قیمت نان را تغییر دهد آن هم بخاطر حمایت از مردم.
مجری: از یک طرف میبینیم در حوزه تولید نانهای حجیم و نیمه حجیم با این شرایط مواجه هستیم.
آقای محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم: امیدوارم دولت در این زمینه یک فکر اساسی کند، چون حال نان خوب نیست. مجری: ممنون