پخش زنده
امروز: -
معاون میراثفرهنگی استان مازندران با هشدار درباره تخلفات در حال وقوع در حریم آثار تاریخی این استان گفت: شهرداریها بدون هماهنگی با میراث فرهنگی، ضابطه در بافتهای تاریخی را به نفع خود تغییر دادهاند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون میراثفرهنگی استان مازندران، درباره وضع حریم و عرصه آثار تاریخی این استان افزود: ۷۶۵ بنا و محوطه تاریخی در استان مازندران ثبت شده است.
مهدی عابدینی افزود: حدود ۱۴۰ بنا داریم که ضابطه اختصاصی دارند و ضوابط عمومی حریم شامل مابقی بناها میشود، یعنی اگر بنایی ثبت ملی شده است و ضابطه اختصاصی حریم ندارد باید طبق ضابطه عمومی حریم با آن رفتار کرد، بنابراین همه بناهای ثبتی مازندران حریم دارند. تپهها و محوطهها بخش دیگری از آثار ثبتی ما هستند که عرصههای آنها مشخص است، اما برای تعیین حریم نیاز به گمانهزنی باستانشناسی دارند که مجوز و اعتبار آن باید از پژوهشکده باستانشناسی کشور صادر شود.
وی افزود: واحد پژوهش ما الان چند سالی است که درخواست اعتبار برای تعیین حریم تپهها و محوطههای این استان داده که متأسفانه مبلغی که باید، تخصیص نمیدهند و طرح ها نیمهکاره مانده است.
آقای عابدینی گفت: تپه کلار در کلاردشت نمونهای از تپههای ثبتی استان مازندران است که فوری به تعیین حریم نیاز دارد و خوشبختانه اعتبار این اقدام مصوب شده است اما در گذشته در حریم این تپه مجوز تغییر کاربری غیراصولی داده شد و باغ و زمینهای کشاورزی اطراف آن با تغییرکاربری، به زمینهای مسکونی تبدیل شد.
معاون میراثفرهنگی مازندران افزود: هم اکنون هم میراث فرهنگی اجازه ساخت ساز نمی دهد، چون زمین در عرصه تپه کلار قرار دارد و همین اتفاقات موجب میشود دید مردم به میراثفرهنگی بد شود.
عابدینی درباره چالشهای تعیین حریم و عرصه آثار تاریخی و فرهنگی در استان مازندران، گفت: بناهایی که تعیین حریم میشوند، تاییدیه وزارتخانه میراث فرهنگی را دارند، بنابراین این حریم به درستی تعیین میشود. این در حالی است که در برخی از این موارد چالشهایی پیش روی ماست، برای مثال شهر رامسر ضابطه حریم درجه یک دارد و سال ۱۳۸۰ حریم آن ابلاغ شده است. کاربریهای این شهر تماما باغ بود، اما در سالهای بعد باغها را تغییرکاربری دادند و به زمین مسکونی تبدیل کردند و درحال حاضر ساختوساز در حرایم انجام میشود که مغایر با قانون است.
عابدینی افزود: شهرداری هم به جای اینکه قلع بنا انجام دهد، پروندههای را به ماده ۱۰۰ میبرد و رأی به جریمه نقدی میدهد.
معاون میراث فرهنگی استان مازندران ادامه داد: شهرداری همکاری لازم را با ما ندارد، برای مثال شهرداری ساری بدون هماهنگی با میراث فرهنگی و بدون تأیید شخصِ شهردار از طرف وزارتخانه میراث فرهنگی، «شهرداری بافت تاریخی» تأسیس کرده است و همین معضلی برای ما شده است، به جای اینکه کارش حمایت از بافت تاریخی باشد، تخریب بافت تاریخی است. در همین زمینه هم مشکلاتی به وجود آمده است که در حال پیگیری آن هستیم، شهرداری بافت تاریخی ساری بدون استعلام از میراث فرهنگی در محدوده بافت تاریخی و حریم اثر ملی «مسجد مصطفی خان» پروانه ساخت صادر کرده است، پروانهای که کامل غلط است و مالک به دلیل مجوزی که دارد، از میراث فرهنگی شکایت کرده است.
عابدینی درباره تفویض اختیار تعیین حریم و عرصه به ادارات کل استانها، گفت: به نظر من اگر مرجع تصویبکننده و ابلاغکننده یک قانون هر چه مقام بالاتری داشته باشد، در برابر تخلفات بهتر میتوان از آن حمایت کرد و اگر این اختیار در استانها باشد ممکن است خیلی راحت از مواضع خود کوتاه بیایند.