پخش زنده
امروز: -
یکی از سببهای وجوب نماز آیات، خورشید گرفتگی است اگرچه جزئی باشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، بنا به فتوای علمای دینی ، مکلف میتواند از زمان شروع گرفتگی خورشید، نماز آیات را بخواند و بنابر احتیاط واجب، باید به قدرى تأخیر نیاندازد که شروع به بازشدن کند و اگر از آن وقت تا قبل از باز شدن کامل به تأخیر انداخت باید نماز را بدون نیت ادا و قضا (به قصد ما فی الذمه) بخواند.
کسی که هنگام گرفتن ماه یا خورشید اصلاً مطلع نشود و بعد از باز شدن آن بفهمد، درصورتی که گرفتگی کامل بوده، باید قضای نماز آیات را بخواند، ولی اگر فقط مقداری از آن گرفته بوده، قضا بر او واجب نیست.
نماز آیات دو رکعت است و هر رکعت پنج رکوع دارد و مىتوان آن را دو گونه به جا آورد: ۱- بعد از نیّت، تکبیر بگوید و یک حمد و سوره تمام بخواند و به رکوع رود و سر از رکوع بردارد، دوباره یک حمد و یک سوره تمام بخواند، باز به رکوع رود، تا پنج بار این کار را انجام دهد، بعد از بلند شدن از رکوع پنجم دو سجده نماید و برخیزد و رکعت دوم را مانند رکعت اوّل به جا آورد و تشهد بخواند و سلام دهد.
۲- بعد از نیّت و تکبیر و خواندن حمد، آیه هاى یک سوره را پنج قسمت کند و یک قسمت از آن را بخواند و به رکوع رود، بعد سر بردارد و قسمت دوم از همان سوره را (بدون حمد) بخواند و به رکوع رود و همین طور تا پیش از رکوع پنجم سوره را تمام نماید و بعد به رکوع رود و رکعت دوم را هم به همین صورت به جا آورد، مثلًا سوره «قُلْ هُوَ اللَّهُ احَدٌ» را به ترتیب زیر تقسیم کند: قبل از رکوع اوّل: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» بگوید و به رکوع رود بعد بایستد و بگوید: «قُلْ هُوَ اللَّهُ احَدٌ» باز به رکوع رود و سربردارد و بگوید: «اللَّهُ الصَّمَدُ»، باز به رکوع رود و سر بردارد و بگوید: «لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ» و به رکوع رود و سر بردارد و بگوید: «وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوَاً احَدٌ»، بعد به رکوع رود و بعد از سر برداشتن دو سجده کند و رکعت دوم را نیز مانند رکعت اوّل به جا آورد و در آخر تشهد بخواند و سلام گوید.
خورشید گرفتگی در خوزستان و اهواز
کارشناس ستاره شناسی و مسئول خانه نجوم اهواز در این زمینه گفت : این خورشید گرفتگی بصورت جزئی مربوط به چرخه ساروسی ۱۲۴ است .
چرخههای ساروسی که اولین بار توسط ادموند هالی به چرخه کسوفها اطلاق شد ، به چرخه پیش بینی خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی که حدود ۱۸ سال ۱۱ روز ۸ ساعت میباشد میپردازد و دقیقا جایگاه مدار ماه بعد از این مدت به جای قبلی خود بر میگردد که امروز شاهد تکرار همین نوع خورشیدگرفتگی یا ماه گرفتگی هستیم.
مصطفی کاظمی پور افزود : این خورشیدگرفتگی در ساعت تقریبا ۱۳:۴۶ دقیقه شروع میشود و اوج آن در ساعت تقریبا ۱۵:۰۵ دقیقه اتفاق میافتد که در اهواز ، خورشید گرفتگی جزئی در حدود ۴۲ درصد است و در ساعت ۱۶:۱۲ دقیقه پایان مییابد.
وی گفت : این خورشید گرفتگی در سراسر ایران بصورت جزیی قابل مشاهده است که حداکثر گرفت در ایران ۶۲ درصد در شمال شرق و کمترین گرفت ۳۹ درصد در جنوب شرق خواهد بود.