سبکهای خبر نویسی در رسانهها را بشناسید
اگر شما هم از علاقمندان به خبر نویسی هستید در این گزارش میتوانید با سبکهای آن آشنا شوید.
به گزارش
سرویس وبگردی سازمان صدا وسیما، اصل ماجرا در خبرنویسی زمانی است که خبرنگار در نشست خبری یا مصاحبه حضور یافته است، مطالب رد و بدل و گردآوری شده را یادداشت کرده و اکنون میخواهد چرکنویسها را پاکنویس کند و در قالب یک خبر خواندنی و جذاب آماده انتشار کند. برای نگارش خبر، خبرنگار باید سبکهای مختلف خبری را بشناسد و از هر کدام از آنها در زمان مناسب خودش استفاده کند. از این رو، در این نوشتار به معرفی سبکهای خبری پرداخته شده است. به طور کلی سبکهای خبری عبارت هستند از:
- سبک تاریخی
- سبک هرم وارونه
- سبک تاریخی همراه با لید
- سبک پایان شگفتانگیز
- سبک بازگشت به عقب
- سبک تشریحی
هر کدام از این سبکها برای نوع خاصی از خبر مناسب هستند و به طبع معایب و مزایای خود را دارند.
سبک هرم وارونه:
در شیوه سبک هرم وارونه برای نگارش خبر بخشهای مختلف رویداد بر اساس ترتیب وقوع و اهمیت آنها نوشته میشود. به اینصورت که مهمترین قسمت خبر در ابتدای خبر میآید و هر چه از ابتدای خبر دور میشویم از اهمیت آن کاسته میشود به طوری که کم اهمیتترین قسمت خبر در انتها قرار میگیرد.
مزایای سبک هرم وارونه:
در سبک هرم وارونه، چون خلاصه مهمترین جزء در ابتدای خبر میآید. بنابر این مخاطب برای دریافت مهمترین مطالب خبری زمان کمتری را صرف میکند بنابراین کمتر خسته میشود. همچنین با نگارش خبر سبک هرم وارونه کار تیتر زدن آسان میشود. در این سبک باعث میشود که حس کنجکاوی مخاطب بر انگیخته شود و در این سبک، صفحه آرایی، آسان و ساده انجام میشود.
معایب سبک هرم وارونه:
یکی از مهمترین کاستیهای سبک هرم وارونه این است که اعمال نظر خبرنگار یا دست اندرکاران خبر در حذف یا برجسته کردن قسمتهای از خبر به مراتب بیشتر از سایر سبکها است. همچنین در این شیوه ممکن است مخاطب از دنبال کردن بقیه خبر منصرف شود.
بیشتر بخوانید:
سبک تاریخی:
در سبک تاریخی بر خلاف سبک هرم وارونه مطالب به همان صورتی که به لحاظ زمانی تحقق یافته است در غالب خبر ارائه میشود. در این سبک روزنامه نگار به داوری نمیپردازد. خبرهای نماز جمعه، جلسات رسمی مجلس به این سبک نوشته میشود.
مزایای سبک تاریخی:
رویدادهای خبری در این سبک کامل بیان میشود و اعمال نظر خبرنگاران و دست اندرکاران خبری در حذف، اضافه یا برجسته کردن اخبار کمتر میشود.
معایب سبک تاریخی:
در این سبک، چون خبرها به ترتیب زمان وقوع تنظیم میشود بنابر این مخاطب برای دریافت خبر زمان بیشتری را تلف میکند و خواننده خسته میشود. چون طولانی است امکان ترغیب خواننده به خواندن ادامه خبر مشکل است. همچنین کار تیتر زدن و صفحه آرایی در این سبک دشوار است.
سبک تاریخی همراه با لید:
یکی از شیوههای مرسوم تنظیم خبر است همانگونه که از نامش پیداست از دو جزء لید و سبک خبری تشکیل شده است. سبک تایخی همراه با لید همان سبک تاریخی است با این تفاوت که در ابتدای سبک تاریخی همراه با لید به جای مقدمه از لید استفاده میشود.
سبک بازگشت به عقب:
این سبک کاربرد کمتری در نگارش اخبار دارد. اما با وجود این در خبرهای کوتاه میتوان از آن استفاده کرد. در این سبک خبر از آخرین قسمت شروع شده و سپس سابقه و پیشینه آن به صورت منطقیتر ارائه میشود.
مثال: نتایج شمارش آراء دهمین دوره ریاست جمهوری حاکمیت آقای احمدی نژاد با کسب ۸۰ درصد آرا برای دومین بار به عنوان رییس جمهور ایارن برگزیده شد. احمدی نژاد در انتخابات قبلی ۷۷ درصد آرا شرکت کنندگان در انتخابات را کسب کرده بود. احمدی نژاد بیشتر شهردار تهران، استاندار اردبیل و فرماندار مردم خوی بوده است.
سبک تشریحی:
در این سبک در قیاس با سبکهای دیگر خبر نویسی کاربرد کمتری دارد، اما بر اساس این شیوه واقعه را قسمت به قسمت گزارش میکنیم و برای هر بخش از خبر توضیحات کافی حاشیهای میدهیم. سبک تشریحی بیشتر به کار خبرهای میآید که درباره آنها اختلاف نظرهای وجود دارد. مانند: اخبار حذف کنکور
سبک پایان شگفت انگیز:
در این سبک قسمتهای مختلف خبر طوری تنظیم میشود که به قسمت جذاب شگفت انگیز و شیرین خاتمه مییابد. در واقع فنون خبر در قسمت انتهای آن برای مخاطبان گشوده میشود. خبرهای که دارای ارزش خبری عجیب و استثنایی هستند بهتر میتوان به کسب پایان شگفت انگیز تنظیم کرد.