پخش زنده
امروز: -
دوازدهمین همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و باز شناخت جایگاه نثر فارسی، در دانشگاه حکیم سبزواری برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اموربین الملل و رییس مرکز همکاریهای علمی بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در سخنرانی مکتوبی که به این همایش فرستاده بود گفت: از دیرباز تاکنون، بیهق، اندیشمندان، فرهیختگان و دانشمندانی بزرگ و توانا ار در دامن خود پرورانده است. اندیشمندان و فرهیختگانی که موجبِ سربلندی و افتخارآفرینی برای زادگاه خود ـ سبزوار ـ و خطه پهناور و فرهنگباور خراسان و نیز سرزمین ایران شدهاند.
دکتر وحید حدادی اصل افزود: در این میان ابوالفضل محمدبن حسین بیهقی دبیر، پدر نثر فارسی، یکی از پرآوازهترین نویسندگانی است که بیهق، خراسان و تمام ایران به وجود او میبالند.
سیدی دیگر محقق ادبیات فارسی نیز در این همایش گفت: تاریخ بیهقی از استوانههای محکم نثر فارسی میباشد که به زبان ادبی نوشته شده و گزینش واژگان، تعبیرات، القاب و عناوین این کتاب استنباط نکاتی تازه است.
وی افزود: تاریخ بیهقی بخشی از یک نوشته نیست بلکه کتابی کامل و جامع میباشد که در آن فرهنگ ایرانی به درستی بیان شده است. تاریخ بیهقی شرح زیبایی و زشتیها و پیکار فرهنگ ایران با زشتیها و رسیدن به قله زیبایی است. این کتاب سراسر عبرت و اندرز میباشد و از فرهنگ ایرانی در مقابل حکومت بنی امیه و عباسیان دفاع کرده است.
دبیر همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی نیز در مراسم افتتاحیه این همایش گفت: ۱۱۰ مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده که چکیده تمام این مقالات در کتاب «نثر پرنیانی» منتشر میشود و ۳۰ مقاله در سه روز برگزاری این همایش در قالب ۷ نشست ارائه میشود.
دکتر مهیار علوی مقدم افزود: دیپلماسی نثر فارسی و تاریخ بیهقی بسیار زیباست که میتواند الگو و سرمشقی باشد که با نگاه فرهنگی به همه حوزههای دیگر بنگریم.
در این همایش از سه اثر مکتوب «نثر پرنیانی»، و کتاب «گزارش تصحیح تاریخ بیهقی» رونمایی شد.
سخنرانی، اجرای نماهنگ، بیهقی خوانی و شعرخوانی با محوریت ابوالفضل بیهقی از دیگر بخشهای نخستین روز برگزاری این همایش بود.
روز اوّل آبان، از سال ۱۴۰۱ به نام روز ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم ملّی کشور ثبت شده است.
بیهقی از مورخان دوره غزنوی است که در سال ۳۸۵ قمری در قریه حارث آباد بیهق (سبزوار) متولد شد. وی بعد از کسب فضایل به دیوان رسایل محمودی راه یافت و در خدمت خواجه بونصر مشکان به کار پرداخت و در خدمت سلاطین غزنوی به سر برد. وی در زمان عزالدوله عبدالرشید در سال ۴۴۰ قمری نیز چندی صاحب دیوان بود، اما به تهمت حاسدان گرفتار، معزول و محبوس شد. بیهقی بعد از رهایی از زندان باقی عمر را در انزوا بسر برد و در سال ۴۷۰ هجری قمری درگذشت.