پخش زنده
امروز: -
معاون توسعه ستاد زیست و فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: با صادرات ۴۰ درصدی شرکتهای دانش بنیان در حوزه دارو و سلامت ۱ میلیارد دلار کاهش ارزبری داشته ایم.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه روزنه رادیو گفت و گو با علیرضا خاکدامن، معاون توسعه ستاد زیست و فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری به موضوع بومی سازی دارو در شرکت های دانش بنیان پرداخت.
مجری: برای ما از این رقابت بگویید که چه اتفاقاتی قرار است بیفتد و چه جور شرکت هایی می توانند شرکت کنند.
علیرضا خاکدامن: ما در حوزه دارو به هرحال می توانیم بگوییم که شاید قوی ترین بدنه شرکت های دانش بنیان را می شود مربوط به شرکت های حوزه دارویی و شرکت های حوزه آی تی دانست. عملاً نزدیک به چهل درصد صادرات کل شرکت های دانش بنیان مربوط به شرکت های حوزه دارو و سلامت می شود که شرکت های پیشرو ما هستند. طبق برنامه ریزی که انجام داده ایم واردات کشور را در حوزه دارو و ظرفیت هایی که برای توسعه صادرات داریم را شناسایی کرده ایم در حوزه های مختلف در داروها و پلتفرم های مختلف و این را درحال کار هستیم که وسط شرکت های دانش بنیان بتواند تولید شود تا الان هم این برنامه تا یک حدی جلو رفته است و می توانیم بگوییم که داروهای پیشرفته و شیمیایی ما بالغ بر ۱ میلیارد دلار کاهش ارزبری را شرکتهای دانش بنیان همین ۴۵۹ شرکت بالغ بر ۱ میلیارد دلار از ارزبری کشور را کم کرده اند و کمک کرده اند که این واردات قطع شود و به اقتصاد کشور کمک شود.
مجری: با همان کیفیت مشابه داروی خارجی؟
علیرضا خاکدامن، معاون محترم توسعه ستاد زیست و فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری: دقیقاً شما می دانید ما سازمان غذا و داروی مان یکی از سخت گیرترین سازمان های رگولاتوری داخلی است و شوخی سر سلامت مردم ندارد و ما جالب است که در یکی دو سال گذشته موارد نادری داشته ایم که یک دارویی از بازار جمع آوری شود در صورتی که در دنیا این اتفاق خیلی می افتد ولی چون سخت گیری لازم را سازمان غذا و دارو را دارد بخاطر همین هم کمتر دارویی بخاطر عدم کیفیت از بازار جمع می شود و با همان کیفیت خارجی ما بیش از 1 میلیارد دلار کاهش ارزبری داشته ایم 1 و 1 دهم میلیارد دلار تقریباً که عددها یک مقدار می تواند متفاوت باشد ولی واردات داریم در حوزه دارو و مواد اولیه دارویی، این هم الان هدف گذاری ما این است که با شرکت های دانش بنیان مختلف بتوانیم این واردات را کم کنیم و به سمت خودکفایی برویم و بعد هم ایجاد بازارهای صادراتی با استفاده از شرکت های دانش بنیان.
مجری: خیلی هم خوب. شرکت ها حتماً باید به یک جایگاه خاصی از لحاظ صنعتی یا تولیدی رسیده باشند یا می تواند یک شرکت پایه در ابتدای کار خودش هم باشد و صرفاً دانش بنیادی اش هم تأیید شده باشد.
علیرضا خاکدامن: ما مدل های مختلف حمایتی دارد معاونت علمی به ویژه میزانی که شرکت ها به بلوغ رسیده باشند ما می توانیم انواع حمایت ها را دراختیارشان بگذاریم ما در حوزه ستاد توسعه زیست فناوری که بنده معاون هستم تقسیم کار ملی زیست فناوری داریم که دانشگاه های مختلف می توانند افراد بیایند و برای گرندهای ما در آن سامانه تقسیم کار ملی ثبت نام کنند. فرض کنید در حد صد میلیون سیصد میلیون ما گرند می دهیم با همین معیارها یعنی در راستی همین برنامه است توانمندی پژوهشی وجود دارد و حتی با یک تیم پژوهشی هم از این طریق حمایت می کنیم منتها وقتی هرچقدر بخواهد سطح ما بالاتر رود باید آن بلوغ هم افزایش پیدا کرده باشد ما معمولاً بعد از این مرحله وام های ارزان قیمت و طولانی مدت به شرکت ها می دهیم و بلاعوض نمی دهیم تا ببینیم آن کسی که مرد عمل است پای کار می آید تا دارویی را تولید کند نمونه اولیه بسازد و از این مرحله که گذشت معمولاً انتهای این مرحله شرکت ها دانش بنیان می شوند چون محصول شان آماده است محصول را در سامانه دانش بنیان بارگذاری می کنند و دانش بنیان می شوند. ما امسال اولین صندوق بورسی را هم راه انداخته ایم تا سرمایه های بالا هم بیایند و در این مسیر حرکت کنند.
مجری: انشاالله که این سرمایه ها و جذب سرمایه به درستی هم تخصیص داده شود.
مجری: ممنون