گرمایش زمین و ذوب یخچالهای طبیعی خطری در شیوع بیماریهای همه گیر بعدی
پژوهش های جدید بر روی خاک و رسوبات دریاچه آب شیرین قطب شمال نشان میدهد احتمالا بیماری همهگیر بعدی که مردم جهان را درگیر خواهد کرد، از ذوب یخچالهای طبیعی ناشی میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما، بیماری همهگیر بعدی ممکن است نه از خفاشها یا پرندگان، بلکه از ذوب یخها ناشی شود. دادههای مربوط به دریاچه قطب شمال حاکی از آن است که ویروسها و باکتریهایی در یخ های آن منطقه محبوس شدهاند که در اثر گرمایش زمین و ذوب شدن یخچالهای طبیعی دوباره بیدار شده و میتوانند حیات وحش را آلوده کنند.
بر اساس دادههای جدید، تجزیه و تحلیل ژنتیکی خاک و رسوبات دریاچه «هازن»، بزرگترین دریاچه آب شیرین قطب شمال در جهان، نشان میدهد که خطر بیدار شدن ویروسهای داخل یخها وجود دارد و میتواند جهان را با پاندمی جدیدی روبرو کند. و این موضوع به ویژه در مناطق نزدیک به قطب بیشتر احتمال بروز و شیوع خواهد داشت.
در سال ۲۰۱۶، شیوع سیاه زخم در شمال سیبری باعث مرگ یک کودک و آلوده شدن حداقل هفت نفر دیگر شد. موج گرما باعث ذوب شدن یخها شده و لاشه گوزن شمالی آلوده به ویروس را از زیر یخها پدیدار کرد.
برای درک بهتر خطرات ناشی از بیدار شدن ویروسهای یخ زده، «استفان آریس بروسو» و همکارانش در دانشگاه اتاوا در کانادا نمونههای خاک و رسوب دریاچه هازن را مورد بررسی قرار دادند. سپس RNA و DNA را در این نمونهها توالیبندی کردند تا نشانههایی را که دقیقا با ویروسهای شناختهشده و همچنین میزبانهای حیوانی، گیاهی یا قارچی بالقوه مطابقت دارند، شناسایی کنند و ریسک آلوده کردن گروههای دیگر را نیز ارزیابی کردند.
نتایج این تحقیق در Proceedings of the Royal Society B منتشر شده است و نشان میدهد خطر سرایت ویروسها به میزبانهای جدید در مکانهایی نزدیک به یخچالهای طبیعی، بیشتر است.