پخش زنده
امروز: -
آرام غذا خوردن شاید یکی ازمهمترین عواملی است که باید برای حفظ سلامتی و رژیم لاغری رعایت شود.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا وسیما پیامبر رحمت حضرت رسول (ص) در بيان آداب غذا خوردن میفرمایند: «اما آداب آن، کوچک کردن لقمه و جويدن کامل است».
در سنت هندی، جویدن 32 بار با تعداد دندان ها مرتبط است، یعنی تعداد جویدن مناسب باید یک بار برای هر دندان انجام شود. اگرچه این شماره فقط برای اهمیت جویدن و ماندن در حافظه است.
مطالعات متعددی که بر روی افراد دارای اضافه وزن صورت گرفته، نشان داده که این افراد تمایل کم تری به جویدن غذا دارند. در مطالعه ای افراد به دو گروه تقسیم شده اند: افرادی با وزن مناسب و نرمال و افراد دارای اضافه وزن مفرط و چاق، سپس کالری دریافتی آن ها را با سرعت غذا خوردن مقایسه کردند.
هر دو گروه زمانی که به آرامی غذا خوردند کالری کمتری دریافت کردند، اما برای افراد دارای وزن نرمال این تفاوت در میزان کالری بیشتر بود. افرادی که سریع غذا می خورند به نسبت افرادی که همیشه آهسته غذا می خورند، از اضافه وزن بیش تری برخوردارند و احتمال چاقی شان ۱۱۵ درصد بیش تر است. همچنین مطالعات دیگر نشان داد که افراد با وزن نرمال هر لقمه را به تعداد دفعات بیشتری نسبت به افراد دارای اضافه وزن می جوند.
از مطالعاتی که در مبحث تاثیر غذاخوردن بر لاغری و چاقی صورت گرفته، اینطور می توان نتیجه گرفت که آرام غذا خوردن یکی از اسرار کاهش وزن است. انجام این عمل موجب می شود که زودتر احساس سیری کنید و کمتر غذا بخورید.
برخی اطباء طب سنتی هم معتقدند برای لاغر شدن، معده باید اصلاح شود تا هضم بهتر صورت پذیرد. به گفته آنها 40 مرتبه جویدن هر لقمه از هر داروی لاغری بیشتر تاثیر میگذارد. چرا که اگر هر لقمه غذا را بیش از 40 مرتبه جویده شود هیچ چربی نیم سوزی ایجاد نمیشود و غذا بهتر هضم میشود همچنین غذا بهتر جذب بدن میشود و مشکلات گوارشی، کسالت، بیحالی ایجاد نمیشود و بدن نیز قوت و انرژی پیدا میکند البته ناگفته نماند که برای لاغر شدن اگر افراد همیشه در پرهیزغذایی باشند ولی ورزش نکنند هیچ فایدهای نخواهد داشت.
خوب جویدن هر لقمه باعث ترشح مطلوب و کافی بزاق همراه با لقمههای غذا خواهد شد. هر چقدر میزان بزاق ترشح شده همراه با لقمه افزایش پیدا کند، هضم و جذب غذا در سیستم گوارش تسهیل و آسان خواهد شد.
با افزایش ترشح بزاق در دهان به علت ماهیت گرم و تری که دارد، کاهش سردی و رطوبت معده را در پی خواهد داشت و هرقدر سردی و رطوبت در معده کاهش یابد، حجم معده کوچکتر و میزان اشتها کمتر شده، بنابراین میل به پرخوری به شدت کم خواهد شد.
علاوه بر بهبود هضم غذا و گرم شدن معده و در نتیجه آن کاهش اشتهای کاذب، جویدن زیاد غذا مزایای دیگری دارد.
- جذب بیشتر مواد غذایی
جویدن، مواد غذایی را از ذرات بزرگتر به ذرات کوچکتر میشکند. این امر سبب هضم راحتتر مواد غذایی خواهد شد که جذب آسانتر مواد غذایی در رودهها را نیز در پی دارد.
- حفظ وزن مناسب و تناسب اندام
جویدن بیشتر، زمان بیشتری را برای پایان یک وعده غذایی به فرد میدهد و این امر سبب میگردد که حجم کمتری کالری را وارد بدن شود. حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد تا مغز سیگنال مناسب را به اندامهای گوارشی برساند تا احساس سیری اتفاق افتد. بنابراین تحقیقات نشان داده است که افرادی که آهستهتر غذا میخورند، در هر وعده غذایی ۱۰ درصد کالری کمتر از افرادی که تند غذا میخورند، مصرف مینمایند.
- در معرض بزاق قرار گرفتن بیشتر مواد غذایی
بزاق حاوی آنزیمهای گوارشی است. بنابراین با جویدن کامل غذا، آنزیم بیشتری ترشح شده و زمان بیشتری به این آنزیم داده می شود تا شروع به شکسته شدن مواد غذایی کند و این امر هضم را آسانتر میکند. یکی از این آنزیمهای بزاق لیپاز است که به شکستن چربیها کمک میکند. همچنین ترشح بیشتر بزاق به حرکت روانتر مواد در مری نیز کمک مینماید.
- هضم راحتتر
فرآیند جویدن غذا و تبدیل آن به قطعات کوچکتر سبب آسانتر شدن هضم مواد غذایی میشود. هضم فرآیند دشواری است که نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد. جویدن غذا سبب میشود که معده کار خود را به طور موثرتری انجام دهد و تجزیه مواد غذایی سرعت بیشتری داشته باشد.
- مفید بودن جویدن غذا برای دندانها
استخوانهای فک، دندانها را حفظ میکنند و زمانی که جویدن انجام میشود، این امر برای تقویت استخوانهای فک و دندانها بسیار مفید است. در حین جویدن مناسب ترشح بزاق افزایش مییابد که علاوه بر کمک به هضم مواد غذایی، به پاک شدن ذرات غذایی و محیط دهان از باکتریها و سایر عوامل بیماریزا کمک میکند و پوسیدگی و پلاکهای دندانی نیز کاهش مییابد.
- کمترماندن مواد غذایی در روده
هنگامی که ذرات غذایی به صورت نادرست جویده و وارد معده شوند، ممکن است به صورت هضم نشده باقی بماند و وارد روده شوند. در روده فعالیت باکتریها برای شکستن مواد غذایی آغاز خواهد شد که این فعالیت زیاد باعث تولید گاز بیشتر در سیستم گوارشی، نفخ، اسهال، یبوست، درد شکم و سایر مشکلات گوارشی میشود.
- لذت بردن از طعم مواد غذایی
اگر مواد غذایی را به سرعت قورت داده شود و کامل جویده نشود، طعم و مزه واقعی اجزای آن ماده غذایی چشیده نمی شود بنابراین آهسته غذا خوردن سبب بیشتر لذت بردن از طعم مواد غذایی خواهد شد.
- مصرف نکردن آب و مایعات بین غذا فایده دیگر خوب جویدن غذاست. آب خوردن بین غذا، باعث رقیق شدن اسید معده و آنزیم های گوارشی می شود و سوءهاضمه، نفخ و سوزش سر معده و در نهایت مشکلات گوارشی بوجود می آورد. اگر غذا به خوبی جویده شود نیازی به آب ، مایعات و یا نوشابه های گازدار بین غذا نیست.
چگونه آرام غذا خوردن را تبدیل به یک عادت کنید؟
آرام غذا خوردن هم مثل هر چیز دیگری نیاز به تمرین وممارست دارد . محققان می گویند برای اینکه عادت خوبی جایگزین عادت بد شود نیاز به حداقل 21 روز زمان هست برخی حتی به 40 روز و 60 روز تکرار آن عادت هم اشاره کردند تا ملکه ذهن شود . اما برخی از عادتهای آرام غذا خوردن عبارتند از :
- لقمه غذا را کامل میل کنید: پیش از این که لقمه قبلی خود را به خوبی نجویده و فرو نداده اید قاشق تان را پر نکنید.
- قاشق را پایین بگذارید: وقتی توانستید به مرحله بالا عمل کنید، گام دیگری را اضافه کنید و بین دو لقمه، قاشق را کنار ظرف غذا بگذارید. هنگامی که غذا را می جوید، دست های شما باید کاملا از ظرف دور باشند. در واقع این کار باعث می شود که بلافاصله بعد از بردن غذا درون دهان و جویدن آن، لقمه ی بعدی را در دهان خود نگذارید!
- از غذاهای با فیبرهای بالا استفاده کنید: مصرف غذاهای دارای فیبر بالا مانند میوه ها و سبزیجات نه تنها موجب می شوند که شما بیشتر احساس سیری بکنید، بلکه باید زمان بیشتری را صرف جویدن آنها کنید.
- لقمه های کوچک تری انتخاب کنید: لقمه های کوچک تر زمان بیشتری برای تعامل میان مغز و معده شما فراهم می کنند. انتخاب لقمه های کوچک تر به معنی داشتن زمان بیشتر جهت اعلام سیری از مغز به معده است. هرگز پیش از این که احساس سیری کنید دست از غذا خوردن نکشید، اما در عوض آهسته تر غذا بخورید.
- غذای خود را قسمت بندی کنید: اگر پیش غذا، غذای اصلی و دسر دارید وقتی بدانید این تمام غذای شما نیست و همچنان قسمتی از غذا باقی مانده است کمتر غذا می خورید.
- هنگام رانندگی ، تماشای تلویزیون و ... غذا نخورید.
- تایمر را به مدت 30 دقیقه برای هر وعده غذایی تنظیم کنید و برای هر وعده غذایی اصلی کنار بگذارید و قبل از آن میز غذا را ترک نکنید .
اگر تصمیم گرفتید که سرعت غذا خوردن خود را کاهش دهید؛ شما در آغاز راه تغییر عادت غذایی خود هستید، بنابراین در ابتدای کار خیلی به خود سخت نگیرید تا بتوانید این عادت را در زندگی روزمره خود قرار دهید.