آنچه باید درباره پوکی استخوان و مخاطرات آن بدانید
هنگامی که از بیماریهای خطرناک سخن گفته میشود، شاید افراد بیشتر به یاد سرطان یا سکته مغزی و قلبی بیفتند، اما یکی از علتهای مهم مرگ و میر در سراسر دنیا پوکی استخوان است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ استخوان، بافت زندهای است که مدام در حال تخریب و بازسازی است، اما معمولا از سن ۳۵ تا ۴۰ سالگی به بعد جذب کلسیم کاهش مییابد و به علت برداشت کلسیم از استخوان، پوکی استخوان، شروع میشود و به دنبال آن، احتمال شکستگی استخوان افزایش مییابد که اغلب در ناحیه لگن، ستون فقرات و مچ پا اتفاق میافتد.
پوکی استخوان بیماری خطرناکی است، درحالیکه با رعایت چند نکته و تجویز دارو میتوان تا حد زیادی از آن جلوگیری کرد.
نخستین نکته مصرف مکمل ویتامین D است، اگر فردی کمتر از ۱۰ دقیقه در روز در معرض نور خورشید باشد و مکمل ویتامین D مصرف نکند، حتما خطر پوکی استخوان آن فرد را تهدید میکند.
کمبود ویتامین D سبب میشود جذب کلسیم در استخوانها مختل و در نتیجه استحکام استخوان کم شود، البته کمبود ویتامین D احتمال برخی بدخیمیها و بیماریهای قلبی - عروقی و عفونی را افزایش میدهد.
این ویتامین باید زیر نظر پزشک مصرف شود، زیرا مصرف بیش از حد آن منجر به مسمومیت و عوارض جبرانناپذیر میشود.
کمبود این ویتامین در کودکان باعث تغییر شکل و نرمی استخوانها، پای پرانتزی و همچینن عقب افتادن رشد میشود، بنابراین لازم است کودکان نیز زیر نظر پزشک ویتامین D مصرف کنند.
افزون بر مصرف ویتامین D باید ورزش کرد و از مصرف دخانیات نیز پرهیز شود.
مصرف خودسرانه برخی داروها مانند کورتونها نیز در طولانی مدت میتواند به پوکی استخوان منجر شود.
رعایت رژیم غذایی صحیح مانند مصرف پروتئین، کلسیم و ویتامین D سبب میشود استخوانها محکم و سالم باشند.
بانوان استخوانهای نازکتر و ظریفتری دارند و بعد از یائسگی به علت کاهش هورمون استروژن بیشتر در معرض خطر پوکی استخوان هستند، بنابراین لازم است در زمینه پوکی استخوان ارزیابی شوند و در صورت لزوم تحت درمان قرار گیرند.
۲۰ اکتبر روز جهانی پوکی استخوان است.