پخش زنده
امروز: -
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تاثیر رژیم غذایی را در ایجاد پوسیدگی پس از رویش دندانها بسیار با اهمیت دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر بهناز ولیزاده با گرامیداشت روز جهانی غذا به نقش بسیار مهم رژیم غذایی در سلامت دهان و دندان به ویژه در کودکان اشاره کرد و گفت: تغذیه و رژیم غذایی نقش مهمی در رشد و نمو دندان، سلامت بافت لثه و دهان، استحکام استخوان و جلوگیری و کنترل بیماریهای حفره دهان دارد.
وی، کمبود مواد مغذی مورد نیاز در زمان رشد سلولی را باعث ایجاد عوارض غیرقابل برگشتی در شکلگیری بافتهای دهان برشمرد و تاکید کرد: نیاز به ویتامینهای A ،C ،D، کلسیم و فسفر در این دوران برای شکلگیری دندانهای مقاوم وجود دارد.
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: در صورتی که کودک در سالهای اولیه زندگی دچار سوتغذیه شود، احتمال ابتلا به پوسیدگی دندانهای شیری بیشتر میشود.
ولیزاده با اشاره به شکل گیری عادات غذایی در زمان کودکی که در سلامت عمومی و سلامت دهان بسیار موثر هستند، گفت: تغذیه در هر دو مرحله پیش از رویش دندانها و پس از رویش دندانها در سلامت دهان و دندان اثرگذار است.
وی تاکید کرد: تاثیر رژیم غذایی در ایجاد پوسیدگی پس از رویش دندانها بسیار با اهمیت است. بعضی مواد غذایی همانند کربوهیدراتها (مواد قندی و نشاستهای) نسبت به مواد دیگر خاصیت پوسیدگیزایی بیشتری دارند. این مواد وقتی در تماس با میکروبهای دهان قرار بگیرند میتوانند بزاق را اسیدی کنند.
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: دو تا پنج دقیقه پس از خوردن مواد قندی، تولید اسید در دهان شروع میشود و تا حدود یک ساعت پس از آن محیط دهان در حالت اسیدی باقی میماند. این اسید کمکم مینای دندان را حل میکند و سبب پوسیدگی دندان میشود.
ولیزاده درباره توصیهها و نکات تغذیهای برای پیشگیری از پوسیدگیهای دندانی افزود: بهتر است بین وعدههای غذایی روزانه به جای شیرینی از میوههای تازه، سبزیها، ماست ساده و مغزها (بادام، گردو و...) استفاده شود و درصورت تمایل به مصرف شیرینی بهتر است از کشمش یا خرما استفاده شود.
وی ادامه داد: مصرف مواد قندی باید محدود به وعدههای اصلی غذایی شود و پس از آن مسواک زده شود. همچنین در صورت مصرف هر نوع ماده قندی باید بلافاصله دندانها را مسواک زد و در صورت دسترسی نداشتن، چند مرتبه دهان و دندان را با آب شستشو داد.
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اجتناب از مصرف روزمره فست فود، نوشابه و تنقلات شیرین به ویژه در کودکان، نوشاندن آب به کودکان پس از مصرف شربتهای دارویی و تقویتی شیرین، استفاده از آب بین وعدههای اصلی غذایی و استفاده نکردن از میان وعدههای حاوی کربوهیدرات (مواد قندی و نشاستهای) پس از شام و قبل از خوابیدن از دیگر توصیهها برای پیشگیری از پوسیدگی دندان است.
ولیزاده افزود: استفاده از مواد غذایی خام (سبزی) با غذاهای پخته (وعده اصلی غذایی) علاوه بر پاکسازی غذا از سطح دندانها به افزایش جریان بزاق نیز کمک میکند.
وی در ادامه توصیههای خود تاکید کرد: بلافاصله پس از مصرف نوشیدنیهای اسیدی مثل آب پرتقال نباید مسواک زد، زیرا میتواند باعث سایش دندانها شود.
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به تمایل برخی کودکان به مصرف آدامس توصیه کرد که از آدامسهای بدون قند استفاده شود.
ولیزاده با توجه به اهمیت مصرف لبنیات در سلامت بدن و دندانها تاکید کرد: این ماده غذایی با ارزش در رژیم غذایی روزانه کودکان قرار گیرد.