پخش زنده
امروز: -
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ایران در همه شاخصهای سلامت همانند تولیدات غذایی سرآمد منطقه است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ بهرام عیناللهی در همایش روز جهانی غذا در سالن همایشهای بینالمللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: هفته گذشته در اجلاس مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی در مصر با حضور ۲۲ وزیر بهداشت از ۲۲ کشور حضور یافتیم که در زمینههای مختلف بحث و تبادل نظر شد و خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران در همه شاخصهای بهداشتی با فاصله زیاد نسبت به سایر کشورها پیشتاز بود.
وی ادامه داد: بسیاری از بیماریهای واگیر که برخی کشورهای این منطقه درگیر آن هستند همچون سل و فلج اطفال تقریبا در ایران ریشه کن شده است و در نشستی که درباره غذا برگزار شد، ایران بهترین شاخصها را داشت و در فاصله زیادی با سایر کشورهای این منطقه قرار میگرفت.
وزیر بهداشت گفت: برای توسعه سلامتی در جامعه توجه به سلامت غذا و سلامت هوا ضروری است. همهگیری کرونا نشان داد که یک ویروس از طریق انتقال هوایی تا چه حد میتواند آسیب رسان باشد و علاوه بر این مقولهای که به خوبی میتوان از عوارض آن پیشگیری کرد، غذاست.
وی افزود: دسترسی آحاد مردم به غذای سالم، با کیفیت و مفید از تکالیف دولت هاست که میتواند از بسیاری از بیماریها جلوگیری کند.
ضرورت توجه به سلامت و ایمنی غذایی مردم
عیناللهی ادامه داد: وزارت بهداشت وظیفه خود میداند مسئله ایمنی و سلامت غذا را با جدیت پیگیری کند. ما سازمانهای مختلفی داریم که سازمان غذا و دارو با اختیارات قانونی کافی، از قدرتمندترین سازمان آنهاست و میتواند ایمنی و سلامت غذایی مردم را نظارت و پیگیری کند.
وزیر بهداشت گفت: این سازمان باید آلایندگی مواد غذایی و همچنین بیماریهای منتقله از غذا را به حداقل برساند که در این مسیر اولین و مهمترین گام آموزش همگانی است.
عیناللهی افزود: آموزش سبک زندگی سالم به مردم و این که چه غذایی را به چه میزان و چگونه مصرف کنند بسیار مهم است و از بسیاری بیماریها پیشگیری میکند.
وی ادامه داد: همه دانشگاههای علوم پزشکی معاونت غذا و دارو دارند که مجهز به آزمایشگاههای پیشرفته و مرجع است و مطابق قوانین موجود، کار پایش و نظارت بر تولید موادغذایی را به بهترین شکل انجام میدهند؛ به طوری که استانداردهای آنها در منطقه و دنیا کم نظیر است و مرجع محسوب میشوند.
وزیر بهداشت گفت: این معاونتها باید کوچکترین انحرافات از قوانین را گزارش کنند و شبکه بهداشت و شبکه غذا و دارو در کنار هم پایش ایمنی و سلامت غذایی را روزانه انجام دهند.
عیناللهی افزود: همایش روز جهانی غذا از سال ۸۶ برگزار میشود که نشان دهنده اهمیت موضوع ایمنی غذایی در کشور است. از همین رو این نشستها باید به دستاوردهای جدید علمی بپردازند و در موضوع کنترل غذایی از هوش مصنوعی نیز بهره گرفته شود.
وی ادامه داد: استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان از بزرگترین مزیتهای ماست و این شرکتها باید بتوانند در صنایع غذایی کشور، سرمایه گذاری و محصولات خود را صادر کنند.
وزیر بهداشت گفت: در دیدار با وزرای بهداشت کشورهای منطقه اعلام شد که این کشورها در انتظار رونق صادرات محصولات ایرانی هستند و از آنها استقبال میکنند.
عیناللهی افزود: ایران قادر است در صادرات دارو و مواد غذایی حرف نخست را بزند؛ به ویژه آن که افزایش صادرات موجب خودکفایی بیشتر میشود و افراد را به تولید بهتر و افزونتر ترغیب میکند.
۲۰۰ بیماری ناشی از ناایمنی غذایی
وی ادامه داد: هدف ما این است که غذای مردم ایمن باشد؛ زیرا غذای ناایمن ۲۰۰ بیماری از بیماریهای ساده گرفته تا سرطانها را ایجاد میکند.
وزیر بهداشت گفت: سالانه حدود ۶۰۰ میلیون نفر در جهان از غذای آلوده و ناایمن آسیب میبیننند و این بدین معنی است که از هر ۱۰ نفر در جهان یک نفر از این مساله دچار آسیب میشود.
عیناللهی بر نقش مهم مواد غذایی در پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر تاکید کرد و افزود: سالانه ۱۱۰ میلیارد دلار در دنیا هزینه درمان بیماریهای ناشی از غذای آلوده و ناایمن میشود.
وی ادامه داد: دیابت، فشار خون و بیماریهای قلبی متاثر از مصرف مواد غذایی ناسالم است و اگر مصرف مواد غذایی اصلاح شود، بسیاری از بیماریها کنترل خواهد شد؛ مثلا با کاهش مصرف نمک میتوان از فشار خون بالا جلوگیری کرد.
وزیر بهداشت گفت: ما باید علاوه بر افزایش کیفیت تولید مواد غذایی، شاخصهای دیگری مثل مصرف نمک، قند و چربیها را کاهش دهیم؛ زیرا این اقدامات موجب کاهش هزینههای سلامت میشود.
عیناللهی افزود: تامین سلامت، کاری جمعی و بین بخشی است و توجه به شاخصها و مولفههای اجتماعی موثر بر سلامت بسیار مهم است. وزارت جهاد کشاورزی یکی از دستگاههای اصلی در این عرصه است که خوشبختانه امسال همکاریهای بسیار خوبی بین دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و بهداشت شکل گرفته است.
وی با اشاره به ضرورت خروج و تبدیل کشاورزی از حالت سنتی به مدرن و مکانیزه، ادامه داد: با مدرن شدن کشاورزی، استفاده از سموم، آفت کشها و کودهای شیمیایی در تولیدات غذایی کشاورزی کاهش مییابد.
وزیر بهداشت گفت: پارسال اثر همه گیری کووید۱۹ بر تولیدات و قیمت مواد غذایی موجب رکود اقتصاد جهانی شد؛ اما خوشبختانه با اقدامات وزیر جهاد کشاورزی در کشور، شاهد تولید بیشترین گندم طی سال اخیر در ایران بودهایم که دستاوردی نویدبخش است.
عیناللهی افزود: هماهنگی سازمان غذا و دارو با تولیدکنندگان بسیار مهم است؛ کارخانجات و شرکتهای تولید موادغذایی وظیفه خطیری دارند و باید با کاهش بوروکراسی مشکلات آنها را کاهش داد.
وی بر افزایش صادرات مواد غذایی تاکید کرد و ادامه داد: وزارت بهداشت از تولیدکنندگان مواد غذایی به صورت جدی پشتیبانی میکند، ولی در مقابل تخلفات و تقلبات به طور جدی میایستد؛ زیرا سلامت مردم برای ما اهمیت بسیار دارد.
ضرورت تصویب مالیات بر دخانیات
وزیر بهداشت گفت: تنها شاخصی که سایر کشورهای منطقه در آن از ما پیشی گرفتهاند و باید در ارتقای آن بکوشیم، مالیات بر دخانیات است.
عیناللهی با اعلام اینکه ۱۳ درصد مرگ و میر در ایران براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی متاثر از مصرف دخانیات است، افزود: ارزانی سیگار عامل افزایش مصرف آن است و در جایی که صنعت دخانیات از افزایش فروش سود میبرد، عوارض آن بر سلامتی مردم میلیاردها تومان به نظام سلامت آسیب میرساند.
وی ادامه داد: دولت با مالیات بر دخانیات موافق است و امیدواریم امسال مجلس شورای اسلامی این مالیات را تصویب کند.
وزیر بهداشت گفت: تقریبا همه حوزههای داخلی از افزایش مصرف دخانیات متاثر هستند و ضرر میکنند.
عیناللهی با اشاره به افزایش ریسک بیماریهای ریوی در مصرف کنندگان مواد دخانی افزود: سیگار همه بیماریها را تشدید میکند و لازم است درباره کاهش مصرف آن در جامعه از طریق افزایش مالیات، تصمیم جدی گرفته شود.