۶۷ درصد شهرستانهای خراسان رضوی، درگیر کانونهای فرسایش بادی
حدود ۶۷ درصد شهرستانهای استان معادل یک میلیون و ۲۵۵ هزار و ۷۴۹ هکتار، درگیر کانونهای بحرانی فرسایش بادی و تبعات ناشی از آن هستند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت:
البته فرسایش بادی سطح بیشتری از عرصههای بیابانی استان را تحت تاثیر قرار داده است که رقم آن به ۲ میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار میرسد و سطح یک میلیون و ۲۵۵ هزار و ۷۴۹ هکتاری کانونهای بحرانی در حقیقت همان بخش آسیب زا و خسارت آفرین کانونهای استان است.
محسن فنودی افزود: طبق آخرین بازنگری انجام شده در شناسایی کانونهای بحرانی فرسایش بادی، این کانونها در سطح ۲۲ شهرستان بیابانی واقع است و افزایش تعداد شهرستانهای دارای کانون فرسایش عمدتا به دلیل منفک شدن بعضی شهرستانها از شهرستانهای بزرگتر است، اما نکته مهم سرعت رشد و توسعه این کانونهاست.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی در خصوص میزان و سرعت رشد سالانه کانونهای بحرانی فرسایش بادی استان گفت: بر اساس شناسایی کانونهای بحرانی فرسایش بادی در سال ۱۳۸۹ سطح کانونهای استان ۵۶۷ هزار هکتار در ۱۵ شهرستان بوده است.
فنودی افزود: عوامل موثر بر ایجاد و افزایش کانونهای بحرانی فرسایش بادی در ۲ گروه عوامل طبیعی مانند خشکسالیها، گرمایش کره زمین، تغییرات اقلیمی و عوامل انسانی شامل رشد جمعیت انسانی و به تبع آن افزایش دام در مراتع، تخریب اراضی ملی با عناوین واگذاریهای متعدد برای بخش صنعت، کشاورزی و بهره برداری بی رویه معادن قابل تقسیم بندی است.
وی ادامه داد: کانونهای زیر تاثیر فرسایش بادی شامل سه بخش مناطق بحرانی (مناطق مولد ریزگرد و غبار)، مناطق انتقال و مناطق میزبان غبار و ریزگرد است بنابراین مناطق بحرانی و مدیریت آنها به منظور جلوگیری از تولید غبار و گرد از اهمیت و اولویت بیشتری برخوردار است.
۱۷ درصد از مساحت کل بیابانهای ایران در خراسان رضوی قرار دارد و براین اساس هماینک ۵.۵ میلیون هکتار از مساحت خراسان رضوی یعنی ۴۸ درصد از گستره این استان را اقلیم بیابانی تشکیل میدهد.
هشت میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از مجموع ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار مساحت کل خراسان رضوی عرصه منابع طبیعی است که ۵.۵ میلیون هکتار آن را عرصههای بیابانی تشکیل میدهد.