پخش زنده
امروز: -
رئیس جمهور با بیان اینکه مهمترین مؤلفه قدرت، هویت ملی و فرهنگی یک ملت است، پویایی در همه حوزهها را منوط به تحول و توسعه حوزه فرهنگ توصیف کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای رئیسی در همایش ملی منطق بازسازی انقلابی ساختار فرهنگ کشور که امروز شنبه در مرکز همایش های بینالمللی صدا و سیما برگزار شد، با تبریک ولادت با سعادت نبی مکرم اسلام و امام جعفر صادق علیهماالسلام، ابراز امیدواری کرد که همه از آموزههای بلند ایشان در حوزههای کلامی، عرفانی، فقهی، حدیثی و تفصیلی برای عصرها و نسلها بهره ببریم.
رئیس جمهور با تقدیر از همه برگزارکنندگان این نشست فرهنگی، علمی، اندیشهورزی و نخبگانی همه نهادها و سازمانهایی که در این زمینه نقشآفرین بودند، گفت: تحقق منویات و خواسته مقام معظم رهبری در ابتدای کار دولت سیزدهم مبنی بر بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور، نشان از دغدغه رهبری معظم انقلاب اسلامی نسبت به مسائل فرهنگی دارد.
آقای رئیسی، تهاجم و شبیخون فرهنگی از ناحیه فرهنگ بیگانه نسبت به فرهنگ غنی خودمان را نمونههایی از تهدیدهای فرهنگی برشمرد و تصریح کرد: دل پاک جوانان، باورهای عمیق، دینباوری، هویت اسلامی، ایرانی و فرهنگی، سرچشمه اقتدار ملی است.
رئیس جمهور گفت: این هویت که از دین و فرهنگ عمیق ما برخاسته، مورد هجوم دشمنان قرار گرفته است.
آقای رئیسی، مسئولیت پیشبینیها، پیشگیریها و درمانهای بهموقع در برابر تهاجم فرهنگی را بر عهده فرهیختگان و روشنفکران جامعه دانست و اظهار داشت: اگر روشنفکر بهموقع متوجه آسیب نشود، هشدار ندهد و در جهت رفع آسیبها، آسیبزدایی نکند، جایگاه روشنفکری او مورد سؤال قرار میگیرد.
رئیس جمهور تصریح کرد: شاخص برای عملکرد یک فرهیخته، نخبه اجتماعی و چهره فرهنگی، به همین مأموریت و مسئولیت بستگی دارد.
آقای رئیسی گفت: بزرگان ما در طول تاریخ اینگونه بودهاند و همواره جوامع بشری را نسبت به آسیبها توجه دادهاند.
رئیس جمهور با بیان اینکه مهمترین مؤلفه قدرت، هویت ملی و فرهنگی یک ملت است، پویایی و تحول در همه حوزهها را منوط به تحول و توسعه حوزه فرهنگ، توصیف و تصریح کرد: آیا روشنفکر درست متوجه شده، زمان خود را خوب شناخته، آسیب را خوب فهمیده، بهموقع در زندگی و با اقدامات خود هشدار داده و بهراستی چه کار کرده است؟
آقای رئیسی اظهار داشت: این شاخص برای این است که ببینیم آیا فرهیختگان، روزگار و مسائل خود و مؤلفههای قدرت در یک ملت را درست و خوب شناختهاند؟ از مهمترین مؤلفههای قدرت، فرهنگ و هویت بوده و توسعه و پیشرفت ما در حوزههای اقتصاد، سیاست و موضوعات اجتماعی، منوط به پیشرفت فرهنگی است.
رئیس جمهور گفت: انقلاب اسلامی، ذاتا یک انقلاب فرهنگی است و در ذات خود یک فرهنگ و توسعه و پیشرفت فرهنگی را به همراه دارد و همواره پیام آن، پیام فرهنگی است.
آقای رئیسی در ادامه سخنان خود، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب، اهمیت دادن به نقش موضوعات فرهنگی به عنوان یک ضرورت و ساختارها، آموزش و پرورش، آموزش عالی، مدرسه، دانشگاه، حوزه علمیه، اندیشکده و پژوهشگاهها را می دانند و می شناسند و این خواسته را از بنده به عنوان یک طلبه و خدمتگزار و از همه فرهیختگان و بزرگان اهل معرفت مطرح کردند.
رئیس جمهور تصریح کرد: این جا یک ضرورت اجتماعی وجود دارد که همگان به دنبال حس مسئولیت، حرکتی متفاوت از قبل داشته باشند.
آقای رئیسی گفت: یک فرد انقلابی، یعنی همراه با عقلانیت ، خردورزی ، پیش بینی های لازم ، مطالعات دقیق و تدبیر کردن در مسائل باشد که بدانیم چه باید کرد. خوب این نگاه باید نگاه انقلابی تحول خواه بر اساس اصول و مبانی باشد. توجه داشته باشید ما یک اصول و مبانی داریم که همواره امام (ره) و رهبری بر آن تاکید کرده و شهدای عالی قدر ما آن را با خون خود تثبیت کرده اند.
رئیس جمهور اظهار داشت: تعقل، ضرورت دارد و باید کاملا آسیب شناسانه، با آینده پژوهی و نگاه به آینده و این نگاه و آسیب شناسی، هم نسبت به ساختارها و هم رفتارها، هم نسبت به فرایندها و هم سیاست های اجرایی، هم منابع انسانی کارآمد، نقش آفرین باشد، زیرا سرمایه، منابع انسانی است. این یعنی یک بازنگاه به فرایندها را نیازمندیم و بتوانیم تحول در ساختارها و سیاست های اجرایی را داشته باشیم.
آقای رئیسی تصریح کرد: ما مجموعه های بسیاری داریم، پژوهشگاه ها و دانشگاه هایی که در این باره فعال بوده اند. در یکی از استانها گفتند صد دانشگاه در این جا فعال است و پژوهشگاه های بسیاری نیز روی این موضوعات کار کرده اند. ما نباید به آن پیشینهها بی توجه باشیم. برای شکل دادن پسینه، آن پیشینه ها را خوب ببینیم. لازم نیست که کار از ابتدا کار آغاز شود.
رئیس جمهور گفت: در یک نشست تحقیقی و پژوهشی حتما کارهایی که قبلا شده است، ادامه پیدا کند. همه کارهای انجام شده قبلی باید مورد توجه قرار گیرد. در حوزه های علمیه و مراکز فرهنگی بسیار کار شده است و همه آن کارها باید مورد مطالعه و توجه قرار گیرد. برخی، این دغدغه ها را داشته، نوشته و به بخش های مختلف منتقل کرده اند. این کارها حتما مورد توجه قرار گیرد.
آقای رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار داشت: دیدن وضعیت موجود به صورت کامل، ترسیم وضعیت مطلوب با نگاه های ژرف فرهنگی و منظومه فکری که رهبری انقلاب اسلامی دارند و نگاه های فرهنگی ایشان، به خوبی وجود دارد. با مطالعه در آن باید همه بخش ها تلاش کنند تا تحقق علمی و عملی پیدا کند.
رئیس جمهور تصریح کرد: اگر این گام ها برداشته شود، طبیعی است که ما چالش های وضع موجود و وضعیت مطلوب را ترسیم می کنیم و نگاه به همه این ابعادی که عرض کردم، می تواند ما را کاملا به موضوعات و مسئولان فرهنگی را به ساختارهای فرهنگی واقف کند، هم نسبت به وضع موجود و هم نسبت به وضع مطلوب و هم فاصله بین این دو وضع که این فاصله را کمتر کنیم.
آقای رئیسی گفت: این موضوع، هم به مطالعات و هم عزم و اراده جدی در حوزه های مختلف نیاز دارد. بخشی از ناهماهنگی ها، تداخل ها و بعضا تعارض هایی را داریم که می تواند در این بررسی، وضعیت موجود همه آن ها دیده و رفع شود، به نحوی که بتوانیم به نوعی از ناهماهنگی که بین بخش های فرهنگی وجود دارد، پایان دهیم و از همه ظرفیت ها استفاده شود.
رئیس جمهور اظهار داشت: بدانیم که امروز در عصر فضای مجازی هستیم، این عصر شناخته شود، اقتضائات آن مورد توجه قرار گیرد، کار باید با توجه به فناوری ها و پدیده های نو در این عرصه باشد. یعنی اگر به این فضای دیجیتال توجه نشود، کار ناقص است. باید به این فضای جدید، توجه شود و آینده پژوهی با توجه به این فضا انجام شود.
آقای رئیسی تصریح کرد: در اصلاح ساختارها و به دنبال آن، اصلاح رفتارها، نگاه به مردم و نقش دادن به جوانان و نوجوانان، بسیار مهم است که آنها احساس کنند یک حرکتی می خواهیم آغاز کنیم. نه اینکه ما برای آنها نسخه بنویسیم، نه، قرار است یک نیاز و ضرورت را با همدیگر آغاز کنیم و آنها در این باره نقش آفرین باشند.
رئیس جمهور گفت: مردمی کردن کار، اقتضا می کند که نگاه به مردم را نه به عنوان اینکه مخاطب ما هستند، داشته باشیم، بلکه در تصمیم گیری ها، اجرا و نظارت، حتما آنها را سهیم کنیم. با توجه به اقوام،گویش ها و ظرفیت هایی که در کشور داریم و تنوع قومی در ایران اسلامی، یک فرصت برای جمهوری اسلامی ایران است، باید از آن بهره برد. بنابراین، مردمی کردن کار در این نگاه آسیب شناسانه به ساختارها بسیار اهمیت دارد.
آقای رئیسی اظهار داشت: من در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز گفته ام این کار اقتضا می کند که مسائل فرهنگی با اغنا سازی همراه باشد و این بسیار ضرورت دارد. این کار، بخشنامه ای نیست و باید افکار عمومی، اغنا شوند. سوالاتی که در این باره وجود دارد و شبهات احتمالی، پاسخ داده شود. موضوعات فرهنگی می تواند به این وسیله در جامعه، نهادینه شود و ضمانت اجرا پیدا کند.
رئیس جمهور تصریح کرد: تصمیمات فرهنگی باید همراه با خود، پیوست های اغنایی و رسانه ای داشته باشد. رهبری معظم انقلاب نیز به ما به عنوان دولت تأکید می فرمایند که تصمیمات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نیز باید پیوست فرهنگی و اغنایی داشته باشد.