پخش زنده
امروز: -
مراسم اختتامیه بزرگ ترین مسابقات بین المللی قرآنی مردمی امروز در شهر ری برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، حجت الاسلام مجتبی محمدی،مدیرعامل محترم مؤسسه قرآنی مشکات و امام جمعه کوهسار در
برنامه گفتگوی قرآنی به اختتامیه بزرگ ترین مسابقات بین المللی قرآنی مردمی پرداخت .
مجری: مؤسسه قرآنی مشکات در استان البرز چند سالی است که توانسته است با استفاده از ظرفیت های قرآنی کشور به موفقیت هایی نائل شود از آن جمله دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم است که امروز مراسم اختتامیه اش در شهر ری تالار شیخ صدوق برپا می شود.
مجری: سلام عرض می کنم خدمت شما و وقت شما بخیر
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض می کنم خدمت شما و همکاران محترمتان
مجری: کوهسار از نظر جغرافیایی کجای استان البرز واقع شده است؟
مهمان برنامه: جناب آقای حجت الاسلام مجتبی محمدی، مدیرعامل محترم مؤسسه قرآنی مشکات و امام جمعه کوهسار: از کرج به سمت قزوین شما وقتی تشریف ببرید اتوبان کرج قزوین تقریباً 60 کیلومتر مانده به قزوین شهر کوهسار می شود که شهر کوهسار مرکز بخش چندار است که آنجا روستاهای زیبا و از نظر گردشگری هم جای باصفا و خوبی است.
مجری: با توجه به اینکه اشاره فرمودید بالاخره یک شهر خیلی کوچک است کوهسار و شما هم که امام جمعه آن شهر هستید توانسته اید احتمالاً از ظرفیت های قرآنی آنجا استفاده کنید که مسابقات معظمی را الان شاهد هستیم و اعلام کردیم امروز اختتامیه دومین دوره مسابقات بین المللی مشکات برگزار می شود، یک توضیح بدهید از کجا این جرقه به فکر شما زده شد تا بیایید فعالیت های قر آنی آنجا انجام دهید.
مهمان برنامه: حدوداً 5 سال است که آنجا ما دعوت کرده ایم از یکی از اساتید ممتاز کشورمان استاد سبزعلی که از اساتید فعال هستند در عرصه آموزش و هر هفته از تهران به کوهسار ایشان تشریف می آورند و آنجا جلسه قرآن برگزار می شودن وقتی که کلاس ها شروع شد و گفتیم یک رقابتی بین بچه ها باشد تصمیم گرفتیم یک مسابقه ای بگذاریم در همان دفتر خودمان در کوهسار دفتر امام جمعه برای همان بچه ها، استاد سبزعلی پیشنهاد دادند بیاییم این را در سطح استان البرز هم یک مسابقه بگذاریم دیگران هم که در یک مؤسسات دیگری کار می کنند و حالت تشویقی باشد برای بچه ها و آنها هم بیایند و در این مسابقه شرکت کنند و این ادامه پیدا کرد که الان به این مرحله رسیده ایم.
مجری: مجوز مسابقات هم دارید.
مهمان برنامه: بله مجوز مسابقات هم از ستاد عالی مسابقات جمهوری اسلامی داریم.
مجری: خود مؤسسه هم مجوز دارد؟
مهمان برنامه: بله مؤسسه هم مجوز دارد از سازمان دارالقرآن کریم.
مجری: این طور که شما اشاره داشتید الحمدلله خیلی پشتکار خوبی داشتید که توانسته اید مسابقات را به این سطح برسانید بفرمایید از چه ظرفیت هایی توانسته اید استفاده کنید اساتیدی که توانسته اید جذب کنید اینکه شما بتوانید تشویق کنید مردم منطقه را که بیایند در فعالیت های قرآن شرکت کنند به صورت گسترده و بفرمایید که چطور شد احتمالاً از ظرفیت خیران توانسته اید استفاده کنید.
مهمان برنامه: ما در مؤسسه مرکزیت آن در کرج است ولی ما هم در کرج داریم کار انجام می دهیم در کوهسار هم در دفتر خودمان کلاس های مختلف است که برگزار می شود و در هشتگرد هم شعبه ای داریم که کلاس هایی برگزار می شود اساتیدی که انتخاب شده اند اساتید بسیار خوبی هستند و معمولاً هم رتبه بین المللی دارند که تدریس می کنند ما غیر از این هم کلاس های مجازی هم داریم که از سراسر کشور از استان های مختلف آمده اند و شرکت کرده اند همه این کلاس ها هم به صورت رایگان است و هیچ هزینه ای دریافت نمی شود و همه به صورت رایگان است و بخاطر همین کمک خیرین است که انجام می شود و جا دارد از خیر عزیزمان که از روز اول تا الان درکنار ما بوده و خودشان هم حتی در کارهای اجرایی هم کمک می کنند جناب آقای حاج حسین آقای نام آور تقدیر و تشکر می کنم که واقعاً ایشان خیلی زحمت می کشند و بدون توقع در این راستا کمک می کنند.
مجری: از اساتید بیشتر توضیحات دهید. اساتید اشاره داشتید رتبه های بین المللی دارند آیا سابقه آموزش هم داشتند اینکه به یک حدی برسانند بالاخره کسی که از روخوانی رسید به روانخوانی و بعد مرحله بعدی تجوید و صوت و لحن بتوانید مدرکی بدهید که آن مدرک معتبر باشد که بگویند فلان استاد به ایشان تدریس داده است.
مهمان برنامه: استاد سبزعلی است استاد امیر آقایی است استاد مهدی عباسی هستند استاد ماندگار مهر هستند استاد فاطمه شیرازی هستند اساتیدی در همین سطح هستند که تدریس می کنند.
مجری: شما فعالیت های تان را در سطح استان البرز و کرج توضیح دادید اینکه شما مسابقات را گسترش دادید و در سطح کشور برگزار کردید و امسال چهارمین دوره برگزار شد، بفرمایید چه شد مسابقات به این ترتیب رسید و کجاها را درگیر کار کردید و چه نهادهایی با شما تعامل داشتند در این زمینه؟
مهمان برنامه: وقتی مسابقه قرار است در سطح ملی و بین المللی انجام شود حتماً باید از ستاد عالی مسابقات مجوز گرفت که ما تمام کارهای مان با مجوز و زیرنظر فنی ستاد عالی مسابقات است مثلاً ما داورهایی که استفاده می کنیم همه باید از ستاد عالی مسابقات جمهوری اسلامی مجوز داشته باشند. چه در بخش کشوری و چه در سطح بین الملل که وقتی سطح بین الملل است سختگیری ها و حساسیت ها بیشتر می شود و باید قضاوت قضاوتی باشد در سطح بین المللی که متسابقین از کشورهای دیگر هم راضی باشند بخاطر این ما از این ظرفیت استفاده کرده ایم و تمام ضوابط ستاد عالی مسابقات را هم رعایت کرده ایم.
مجری: در رابطه با همین دوره اخیر یعنی همین چهارمین دوره مسابقات ملی و دومین دوره مسابقات بین المللی یک توضیحی بفرمایید.
مهمان برنامه: آماری که عرض کنم این است که این مسابقات تقریباً 4 ماه طول کشید برای زمان برگزاری آن، ثبت نام آن نزدیک به 2 ماه طول کشید ولی برگزاری مسابقات حدوداً 4 ماه طول کشید که امروز روز اختتامیه آن است. شرکت کنندگان حدوداً 13 هزار و 600 نفر شرکت کرده اند 60 درصدشان خانم بودند 40 درصد آقا بودند خانم ها بیشتر استقبال کردند. 32 درصد شرکت کنندگان زیر 20 سال هستند. تعداد شرکت کنندگان غیرایرانی 773 نفر هستند از 73 کشور دنیا، 480 نفر روز داوری انجام شده است.
مجری: تقریباً از 5 قاره داشته ایم.
مهمان برنامه: بله از همه قاره ها داشته ایم. بعضی از کشورها مثلاً استقبال شان بیشتر و بعضی کمتر بوده است بستگی دارد که در آن کشور چقدر جو قرآنی حاکم باشد و جا دارد از امور بین الملل مان هم تشکر کنم خیلی زحمت کشیدند بابت این کار ما چون دستگاه دولتی نبودیم و مؤسسه مردمی بودیم از ظرفیت دستگاه دولتی هم استفاده کردیم مثل سازمان ارتباطات یا جامعه المصطفی ولی از خیلی از جذب و ارتباطی که بود برای کشورهای خارجی همین معاونت بین الملل مسابقات انجام دادند که خودشان ارتباط داشتند با مؤسسات خارجی کشور ارتباط گرفتند و اعلام کردیم که هر کسی که می تواند در آن کشور بیاید و شرکت کند. محدود نکرده ایم.
مجری: این کار سازوکار خاصی می خواهد مثلاً در مسابقات حفظ شرکت کند باید ناظر داشته باشد و مراحلی دارد.
مهمان برنامه: ما محدودیت برای کشورها نگذاشتیم که بگوییم چند نفر معرفی کنند هر کشوری هر تعدادی که می تواند می آید و در مسابقات شرکت می کند.
مجری: چه رشته هایی بوده است؟
مهمان برنامه: رشته ها برای کشوری آن رشته اذان را داشتیم که فقط برای آقایان بود زیر 16 سال و بالای 16، رشته ترتیل بود که هم خانم ها بودند و هم آقایان بودند هم زیر 16 سال و هم بالای 16 سال، قرائت تقلیدی را داشتیم که همین باعث شد که متسابقین آمدند و خیلی قشنگ طبق همان اصول خواندند و تقلید کردند که قرائت زیبایی درآمد که همه اساتید هم راضی بودند از 4 استاد مطرح جهان اسلام تقلید کردند که فقط برای آقایان بود زیر 16 سال و بالای 16 سال، حفظ هم حفظ 10 جزء و 20 جزء و حفظ کل بود که هم آقایان و هم خانم ها زیر 16 سال و بالای 16 سال بود. مفاهیم هم آقا و خانم داشتیم زیر 16 سال و بالای 16 سال، نفرات برتر قرائت تقلیدی از جمهوری اسلامی 1 نفر نماینده شد آن کسی که نفر اول مسابقات کشوری شد در قرائت تقلیدی جناب آقای خلیل سواری بودند از کشور عزیزمان از استان خوزستان که نفر اول شدند در کشور و نماینده جمهوری اسلامی شدند برای مسابقات بین المللی شدند. در رشته حفظ کل آقایان آقای میاحی زاده شد که ایشان هم از استان خوزستان بود که نفر اول شدند بعنوان نماینده جمهوری اسلامی به رقابت بین المللی رفتند. جزء آن 73 کشور بودند که 773 نفر شدند. در حفظ کل در بخش خواهران هم خانم زهرا خلیلی اول شدند در جمهوری اسلامی و ایشان هم نماینده جمهوری اسلامی ایران شدند.
مجری: یعنی 3 شرکت کننده داشتید 2 نفر در حفظ کل خانم ها و آقایان و 1 نفر آقا در قرائت تقلیدی بوده است.
مهمان برنامه: بین الملل فقط حفظ کل آقایان و خانم ها را داشتیم و قرائت تقلیدی بوده و رشته های دیگر در سطح کشوری بوده است.
مجری: حالا مسابقات بین المللی هم برگزار شده است امروز مراسم اختتامیه است و اهدای جوایز. از جوایز هم بفرمایید چه چیزهایی است.
مهمان برنامه: در سطح کشور که نفرات اول رشته ها 15 میلیون تومان بوده است در سطح بین المللی نفر اول 80 میلیون تومان نفر دوم 70 میلیون و نفر شوم هم 60 میلیون تومان بوده است.
مجری: در بحث مراسم امروز هم بفرمایید. بحث جوایز را اشاره داشتید نقش خیران می خواهم بدانم که جنابعالی که از نزدیک این را لمس کرده اید چقدر حضور خیران برای پیشبرد برنامه های معنوی ازجمله برنامه قرآنی مؤثر باشد یک مقدار بیشتر توضیح دهید و اینکه چه باید کنند عزیزان شاید ندانند می توانند در بحث قرآنی هم مشارکت داشته باشند و اگر درخواستی دارید از خیرین بفرمایید.
مهمان برنامه: خیرین عزیز بدانند که آموزش قرآن خیلی سفارش شده است و اگر کسی کمک کند اگر کسی آموزش قرآن ببیند این نفر بشود استاد دوباره این آموزش بدهد به کس دیگری حتی در خانواده به بچه اش آموزش بدهد این نسل به نسل که انتقال پیدا می کند همه اجر و ثوابی است که برای این خیر درنظر گرفته می شود و مؤسسات مردمی اگر از ظرفیت خیرین استفاده کنند خیلی کارهای بزرگی می توانند انجام دهند اینجا از خیرین عزیز تقاضا دارم که به جلسات قرآن محله هاشون و مؤسسات قرآنی محلات کمک کنند و دست خادمین قرآن را بگیرند تا بتوانند کارهای قرآنی بزرگی را انجام دهند و منشأ تحول قرآنی باشند در کشور.
مجری: ما در برنامه های مختلفی دوستان اوقاف را دعوت می کردیم و در خدمت شان بودیم اشاره داشتند یکی از کمترین موقوفات مربوط به موقوفات قرآنی است درحالی که ما برای امام حسین(ع) خیلی موقوفات داریم نمی گویم اشباع شده ولی در بحث قرآنی واقعاً درصد خیلی کمی است خیلی ها می توانند در زمینه قرآنی وقف کند به مؤسسه قرآنی.
مهمان برنامه: بله خیلی مؤثر است.
مجری: انشاالله عزیزان خیر هم بخشی از کارهای خیری که انجام می دهند به سمت و سوی قرآن بیایند که انشاالله سقلین را همدیگر داشته باشند.
در ارتباط با مراسم امروز که در تالار شیخ صدوق قرار است برگزار شود ظاهراً از ساعت 15 است.
مهمان برنامه: بله از ساعت 15 بعدازظهر در حرم عبدالعظیم حسنی امامزاده واجب التعظیم در تالار شیخ صدوق حرم برگزار می شود از ساعت 3 تا 5 بعدازظهر انشاالله در خدمت عزیزان هستیم و محدودیتی ندارد و شرکت عموم هم آزاد است می توانند بیایند برنامه های متنوع و خوبی است و از عزیزان دعوت می کنیم که همه بیایند و شرکت کنند از این برنامه قرآنی خوب که قرار است تجلیل شود از قهرمانان قرآنی عزیزمان
مجری: ظاهرآً قاری های بین الملل هم آنجا حاضر هستند.
مهمان برنامه: بله بعضی از داوران خارجی مان هم حضور دارند و داوران بین المللی جمهوری اسلامی اساتید بین المللی را هم دعوت کرده ایم جممع کثیری از این عزیزان هم انشاالله در خدمت شان هستیم.
مجری: شما مسابقاتی را برگزار کردید چند سال است این مسابقات برگزار می شود یکسری تجربیات را کسب کرده اید عزیزان هم که در این مسابقات شرکت می کنند بعضاً در مسابقات دیگر هم شرکت کرده اند مسابقات اوقاف و مسابقات نهادها و مؤسسات دیگر که برگزار می کنند شما چه برنامه ای دارید بخاطر اینکه این افراد قرآنی را حفظ کنید و نخبه پروری کنید برنامه ای دارید در راستای کارهای خودتان یا خیر؟
مهمان برنامه: یک برنامه ریزی کرده ایم که انشاالله بعد از مسابقات عزیزانی که رتبه های برتر شده اند را دوره های مختلف بگذاریم دوره توانمندسازی که اینها سطح شان بالاتر برود بعضی از این دوره ها را حضوری می خواهیم بگذاریم در جاهای مختلف در کشورمان اماکن زیارتی و تفریحی استفاده کنیم.
مجری: این مستلزم این است که شما با سازمان مثلاً اوقاف و امور خیریه ارتباط تنگاتنگی داشته باشید.
مهمان برنامه: ارتباط تنگاتنگ داریم ما همه مجوزها مجوز مسابقات را کاملاً ستاد عالی مسابقات است که مسئولیت آن با همان مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه است انشاالله دوره های آموزشی داریم برای عزیزان چه به صورت حضوری و چه به صورت غیرحضوری و حتی ما به غیر از اساتید بین المللی کشور خودمان که استفاده می کنیم برای تدریس حضوری و غیرحضوری از اساتید خارجی هم به صورت غیرحضوری برای توانمندسازی این عزیزان حتماً استفاده می کنیم.
مجری: این بحث تهدید کرونایی است که خیلی ها توانستند از این بهترین فرصت را کسب کنند برای آموزش فعالیت قرآنی و من چون مطلع هستم که مؤسسه مشکات در زمینه فضای مجازی خیلی توانسته موفق عمل کند که یک نمونه اشاره فرمودید اگر نمونه دیگری دارید از فضای مجازی که بهترین استفاده را کنید چه بوده است؟
مهمان برنامه: کلاس هایی که ما داریم برگزار می کنیم یک بخش آن مجازی است که به صورت مرتب به غیر از این نخبه هایی که انشاالله قرار است بعد از این مسابقات به صورت مجازی و حضوری در خدمت شان باشیم یکی از آموزش های مؤسسه بحث مجازی است که در بستر فضای مجازی اساتید هستند.
مجری: قبلاً هم یکسری کرسی و اطلاعاتی برگزار کردید که قاری های مصری در آن بوده است.
مهمان برنامه: بله ماه مبارک رمضان امسال بخاطر اینکه شور قرآنی در کشور ایجاد شود با توجه به اینکه ما چند سالی بخاطر بیماری کرونا اجتماعاتی برگزار نمی شد بخاطر ایجاد شور قرآنی در کشور چند محفل قرآنی با حضور قاری های مصری و قاری های ایرانی برگزار کردیم به صورت تصویری و آنلاین بودند. در تهران بود در البرز بود در استان لرستان بود برنامه های متنوع و با استقبال خیلی خوب مردم و به ویژه جوانان و قرآن دوستان عزیز برگزار شد.
مجری: انشاالله بتوانید این کارها را گسترش دهید اینطور که شما انگیزه دارید و جلو می روید و بتوانید با مؤسسات دیگر هم هم افزایی و تعامل داشته باشید که بشود از ظرفیت مؤسسات دیگر هم استفاده کرد.
به بحث کرسی های تلاوت رسیدیم، مقام معظم رهبری سال های متمادی اشاره داشتند به یکسری از مطالبات قرآنی که مهمترین آن تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم است بحث کرسی تلاوت که شما اشاره فرمودید که اخیراً اشاره فرمودند که مساجد باید بشود پیاگاه قرآنی و مساجد با هم تعامل داشته باشند و جوان ها و نوجوان ها در آنجا تعامل و رفت و آمد داشته باشند شما در این راستا سهم مؤسسه مشکات را چه دیده اید؟
مهمان برنامه: ما در بحث حفظ که الحمدلله اساتید خیلی خوبی را دعوت کرده ایم و تدریس می کنند بچه ها بعضی ها حافظ کل شده اند بعضی ها در شرف حفظ کل هستند به امید خدا، غیر از این آن مساجد که قرار است بشود پایگاه قرآنی که حضرت آقا فرمودند ما در کوهسار این را اینطور انجام دادیم که همان بچه هایی که استاد می شوند و آموزش دیده اند زیر نظر اساتید آموزش دیده اند به ویژه زیر نظر استاد سبزعلی اینها به مرحله استادی رسیده اند اینها را در مساجد مختلف می بریم و معرفی می کنیم آنجا نهضت سوادآموزی بود در کشورمان آنجا ما نهضت قرآنی را انجام می دهیم نهضت قرآن آموزی که این بچه ها الان به مرحله استادی رسیده اند هر کدام 10 یا 20 شاگرد در مساجد مختلف دارند که به خوبی هم از عهده این کار برمی آیند.
مجری: بحث نقش رسانه ها در گسترش فعالیت های قرآنی کشور، این را شما در مؤسسه مشکات دیده اید که نقش رسانه ها چقدر می تواند مؤثر باشد یک توضیح می فرمایید. چقدر توانسته اند برای اینکه فعالیت های شما انعکاس داده شود موفق عمل کنند و جنابعالی بعنوان یک فعال قرآنی نقش رسانه ها را در چه حد می دانید که بتواند فعالیت های قرآنی را در جامعه ایران گسترده کند.
مهمان برنامه: رسانه ها خیلی الان مردم همه شان با رسانه ها ارتباط دارند و درگیر و پیگیر هستند به نظر من رسانه ها اگر بیشتر پای کار بیایند این گسترش پیدا می کند بیشتر این بحث فرهنگ قرآن بیشتر گسترش پیدا می کند بحث مسابقات خیلی بهتر انجام می شود آموزش خیلی بهتر انجام می شود به نظر من از قهرمانان قرآنی باید تجلیل شود رسانه ها باید تجلیل کنند به ویژه انتظار است که رسانه ملی که کارهای خوبی را هم انجام می دهند بیایند در این بحث قرآنی واقعاً خلأ وجود دارد بیایند قهرمانان قرآنی را کسی را که آمده این همه تلاش کرده یک هنرمندی که اینقدر زیبا می تواند قرآن را با صوت زیبا می تواند بخواند قرآنی که کلام خدا است.
مجری: البته می تواند تأثیرگذار باشد.
مهمان برنامه: بله خیلی می تواند کسی که با این سختی و مشقت قرآن کریم را حفظ کرده اینها قهرمانان جامعه هستند و باید از آنها تجلیل شود شما ببینید بهترین سریال در تلویزیون پخش می شود بخاطر فوتبال می آیند برنامه را قطع می کنند و فوتبال پخش می شود مسابقه قرآن را هم باید اینطوری بها داده شود شب عید که می شود بیایند بازیگرها و ورزشکارها را می آورند که کار خوبی است این عزیزان می آیند صحبت می کنند خب آنجا بیایند قهرمانان قرآنی را هم بیاورند و تجلیل کنند.
مجری: می فرمایید دیگر شبکه ها هم درگیر باشند.
مهمان برنامه: بله غیر از شبکه قرآن شبکه های دیگر هم بیایند مسابقات قرآن را پوشش دهند از قهرمانان قرآنی حتماً تجلیل شود.
مجری: یک قاری قرآن حداقل باید 20 سال زحمت بکشد تا بشود یک قاری بین المللی. نمی دانم ورزشکار باید چقدر باید زحمت بکشد در زمینه بین المللی، در مقام مقایسه بخواهیم ببینیم خیلی زحمت باید بکشد یک حافظ قرآن باید حداقل سه یا چهار سال باید زحمت مداوم بکشد تا به این حد برسد.
مهمان برنامه: بله همینطور است.
مجری: ممنون