پخش زنده
امروز: -
بی بی سی گزارش داد، قیمتها برای مصرفکنندگان در آمریکا در ماه سپتامبر بیش از حد انتظار افزایش یافت و این نشان میدهد که پایان نبرد با تورم در بزرگترین اقتصاد جهان هنوز خیلی زود است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ وبگاه بی بی سی در گزارشی نوشت، تورم به معنای شاخص تعیین نرخ افزایش قیمت ها، در آمریکا در طی ۱۲ ماه منتهی به ماه سپتامبر ۸/۲ درصد و یک دهم درصد از تورم ۸/۳ درصدی ماه اوت کمتر بوده است.
با وجود این کاهش یک دهم درصدی، این رقم تورم، همچنان فراتر از پیش بینی هاست. تورم در آمریکا از نزدیک تحت نظر است، زیرا تلاشهای بانک مرکزی این کشور برای مهار آن باعث افزایش قیمت دلار و افزایش هزینههای استقراض جهانی میشود. این نرخ تورم بسیار بالاتر از هدف ۲ درصدی بانک مرکزی آمریکا است و به این معنی است که بانک مرکزی این کشور احتمالاً در تلاش برای کاهش قیمتها مبادرت به افزایش نرخهای بهره خواهد نمود.
افزایش تورم
نیل بیرل، مدیر ارشد سرمایه گذاری در موسسه پریمیر میتون اینوستر، گفت: بانک مرکزی آمریکا باید در جلسه بعدی به این خبر واکنش نشان دهد و تا زمانی که نشانهای از کنترل تورم وجود داشته باشد، به سیاستهای خود ادامه دهد. این افزایش تورم سطح عدم اطمینان را تشدید میکند و بطور عام برای اقتصاد و بطور خاص برای مصرف کنندگان خبر بدی است. نرخ بهره به احتمال زیاد در حال حاضر بالاتر خواهد رفت و به سختی میتوان جنبه مثبتی در این وضعیت برای اقتصاد و یا بازارها، مشاهده کرد.
تورم در آمریکا از ماه ژوئن که به ۹/۱ درصد رسید، کاهش یافت و به کاهش قیمت سوخت کمک کرد. قیمت پوشاک و خودروهای دست دوم نیز در ماه گذشته کاهش یافت، اما تورم همچنان در سایر بخشهای اقتصاد دیده میشود. قیمت مواد غذایی طی ۱۲ ماه گذشته، ۱۳ درصد افزایش یافت و هزینههای مسکن و پزشکی نیز به شدت در حال افزایش است. بدون احتساب مواد غذایی و انرژی، تورم ۶/۶ درصد افزایش یافته که سریعترین نرخ افزایش تورم در آمریکا از سال ۱۹۸۲ است.
سیما شاه، راهبردشناس ارشد جهانی مدیریت دارایی، گفت: بعد ترکیبی تورم شاید حتی نگران کنندهتر از رقم کلی مربوط به نرخ افزایش آن باشد. افزایش شاخصهای قیمت سرپناه و مراقبتهای پزشکی و ... تایید میکند که فشار قیمتها بسیار زیاد است و بدون مقابله بانک مرکزی با آن، این تورم پایین نمیآید.
افزایش نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا
بانک مرکزی آمریکا از ماه مارس تاکنون پنج بار نرخ بهره را افزایش داده و در ماههای اخیر افزایشهای غیرمعمول و بزرگی را در نرخ بهره اعلام کرده که این امر بازارهای مالی را ناآرام کرده و منجر به کندی شدید در رشد بخشهایی مانند مسکن شده است.
بانک مرکزی آمریکا امیدوار است از طریق گرانتر کردن نرخ سود وام، تقاضا را بهویژه برای اقلام بزرگ مانند خودرو و خانه کاهش داده و فشار ناشی از عواملی را که باعث افزایش قیمتها میشود، کنترل کند. در عین حال، با کند کردن فعالیت ها، این خطر وجود دارد که بانک مرکزی اقتصاد را به سمت رکود هدایت کند. تحلیلگران این نتیجه را محتملتر میدانند، چرا که تلاشهای بانک مرکزی آمریکا هنوز نتوانسته مقاومت تورم را بشکند.
انتخابات میاندورهای در آمریکا
با نزدیک شدن انتخابات میاندورهای در ماه نوامبر، بایدن رئیس جمهور آمریکا تلاش کرده ثابت کند که کندی در فعالیتهای اقتصادی تغییری سالم و بخشی از موج رشدی است که پس از همه گیری کرونا به وجود آمده است و منجر به افزایش اشتغال و کاهش بیکاری خواهد شد. او در مصاحبهای طی این هفته گفت: فکر نمیکنم رکودی وجود داشته باشد. اگر باشد، رکود بسیار خفیفی خواهد بود.
البته، اقتصاد همواره مایه نگرانی دموکراتها بوده است.بایدن اضافه کرد: هر چند گزارش امروز حاکی از پیشرفت در امر مبارزه با افزایش قیمتها است، اما هنوز کارهای بیشتری برای انجام دادن داریم. بایدن پس از انتشار گزارش تورم در روز پنجشنبه گفت: آمریکاییها تحت فشار هزینههای زندگی هستند و سال هاست که اینگونه است و آنها با دانستن وضع موجود، نیازی به گزارش امروز نداشتند. این وضعیت یکی از دلایل کلیدی برای کاندیداتوری من برای ریاست جمهوری بود.
خانواده بروک ریسک از یک سال پیش برای آغاز ساخت خانهای جدید در ویرجینیا برنامه ریزی کرده بودند، اما اکنون متوجه شده اند که افزایش هزینههای مربوط به مصالح و افزایش ناگهانی سود وام، آنها را مجبور به تجدید نظر در تصمیم شان میکند. او که ۳۶ ساله و مادر دو فرزند است، میگوید: ما مجبور شدیم آن پروژه را متوقف کنیم. ما هنوز در حال ساخت خانه هستیم، اما باید خانهای کوچکتر از آنچه میخواستیم، بسازیم و وام مسکن بیشتری نیز بگیریم.
ضربه به معیشت خانواده ها
افزایش هزینههای زندگی از راههای دیگر هم به معیشت خانواده او ضربه زده است، زیرا همه چیز، از قیمت مواد غذایی گرفته تا قیمت لباسهای دخترش، بالا رفته است. بروک که در زمینه آموزش فعال است، میگوید دستمزد او ثابت مانده است. بروک افزود: کریسمس امسال رونق چندانی نخواهد داشت، چون پول ما کفاف هزینهها را نمیدهد و سعی میکنیم با توجه به شرایط نامشخص کنونی، هوشیار باشیم. من درباره چند سال آینده احساس میکنم با نوعی شرایط نامعلوم مواجه خواهیم بود. آیا قرار است وارد یک رکود جدی شویم؟
سقوط بازارهای سهام
پس از انتشار گزارش اخیر تورم، بازارهای سهام ابتدا به شدت سقوط کردند، اما در اواسط روز دوباره به حالت عادی بازگشتند. بسیاری از تحلیلگران با اشاره به نشانههایی از کاهش هزینههای حمل و نقل که میتواند علامتی از کاهش تورم باشد، ابراز امیدواری میکنند که بانک مرکزی پس از نشست بعدی خود، سرعت افزایش نرخ بهره را کاهش دهد، اما آنها میگویند تا زمانی که روندها مشخص نشود، نگرانیهای فزاینده در مورد اینکه چگونه این افزایش نرخ بهره که با هدف هدایت پول به سمت آمریکا و تقویت دلار صورت میگیرد، بر بقیه جهان و انبوه کشورهایی که در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات تورمی خود هستند، همچنان وجود خواهد داشت.
جانت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا و رئیس سابق بانک مرکزی این کشور، در سخنرانی روز چهارشنبه به این نگرانی اذعان کرد و گفت که آمریکا به وضعیت جهان "توجه" دارد، اما سیاستهای ما بر اساس نگرانیهای داخلی خودمان اتخاذ میشود. او گفت: در آمریکا، ادامه حرکتِ رو به جلو از آنچه باید در داخل کشور انجام دهیم، آغاز میشود و اولویت اقتصادی برای ما، کاهش تورم و حفظ بازار کار قوی است.