پخش زنده
امروز: -
رئیس جمهور گفت: امنیت آسیا باید درون زا باشد و دخالت کشورها و قدرتهای بیرونی در منطقه راه حل مشکل نیست، بلکه خود مشکلی است که بر مشکلها میافزاید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان که برای شرکت در اجلاس سران سیکا به آستانه سفر کرده بود، وارد فرودگاه مهرآباد شد. آقای رئیسی در پاسخ به سوال خبرنگار صدا و سیما، ضمن تبریک ایام ولادت حضرت محمد (ص) درباره دستاوردهای سفر دو روزه خود به آستانه گفت: اجلاس سیکا ۲۸ کشور عضو دائم از شرق تا غرب آسیا دارد و این اجلاس سازوکار مهمی برای همگرایی، همکاری و امنیت قاره آسیا است.
رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به منظور توجه به همکاریهای منطقهای و فرامنطقهای و اعمال سیاست همسایگی با عضویت در این اجلاسهای منطقهای از جمله سیکا همکاریهای خود را آغاز کرده است، گفت: ما در این اجلاس علاوه بر تشریح وضعیت منطقه و ضرورتهایی که اقتضا میکند امروز کشورهای منطقه داشته باشند، تجربه ۴ دهه ایران را بیان کردیم. بر اساس تجربه کشورمان، امنیت آسیا باید درون زا باشد و دخالت کشورها و قدرتهای بیرونی در این منطقه راه حل مشکل نیست، بلکه خود مشکلی است که بر مشکلها میافزاید که این نکته مورد تأکید و محوری بود که در اجلاس مطرح کردیم.
آقای رئیسی با اشاره به روابط مناسب ایران و قزاقستان در یک سال گذشته گفت: اجلاسها و همکاریهای منطقهای ما توسعه پیدا کرده است، لکن در دیدار با مسئولان قزاقستان آنچه تأکید شد، توسعه کار اقتصادی و تجاری بوده است. به همین منظور ما مبلغی را تعیین کردیم و در گام اول حتما باید این همکاری به ۳ میلیارد دلار برسد و باید فعالان اقتصادی در این رابطه تلاش کنند. بحث دیگر انرژی و سوآپ نفتی بود که مسئولان قزاقستان برای از سرگیری این کار که ده سال قبل آغاز شده و با مشکلاتی مواجه و متوقف شده بود، اعلام آمادگی کردند و این کار به نفع دو کشور خواهد بود.
رئیس جمهور در ادامه به بحث تبادلات پولی و ارزی دو کشور و سایر کشورهای منطقه اشاره کرد و گفت: موضوع دیگری که هم با قزاقستان و سایر کشورها درباره آن صحبت کردیم، بحث تبادلات پولی و ارزی و فعال شدن سیستم بانکی بین ایران و قزاقستان و سایر کشورها برای انجام تبادلات بود که فعالان اقتصادی به سهولت فعالیت کنند.
آقای رئیسی همچنین از لغو روادید ۱۴ روزه برای فعالان اقتصادی ایران و قزاقستان خبر داد و گفت: با لغو ۱۴ روزه روادید، زمینه مناسبی برای رفت و آمد فعالان اقتصادی فراهم شده و در این مدت میزان رفت و آمدها درصدی افزایش داشته است.
رئیس جمهور به موضوع همکاری ایران با کشورهای منطقه در حوزه انرژی، حمل و نقل و ترانزیت اشاره کرد و گفت: در این رابطه بحث خاصی هم با کشور قطر داشتیم که به اعتبار همسایگی و ارتباطاتی که دو کشور با یکدیگر در حوزه تجاری و اقتصادی دارند و اینکه کشور قطر میتواند زمینهای برای صادرات جمهوری اسلامی ایران با کشورهای ثالث باشد، مورد توافق قرار گرفت تا همکاریهایی در این باره انجام شود. همچنین در رابطه با جام جهانی نیز توافقاتی برای همکاری دو کشور صورت گرفته است.
آقای رئیسی با بیان اینکه نکته مورد تأکید در حاشیه نشست سران سیکا، این بود که ارتباط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای منطقه و آسیایی شتاب قابل توجهی گرفته است، گفت: صحبت من با فعالان اقتصادی و تولید کنندگان است که میگویم امروز نشستها و سفرهای انجام شده به کشورهای منطقه و آسیایی، ایجاب میکند با توجه به بازار مناسب و زمینه همکاریهای اقتصادی با کشورهای همسایه، همکاران من در دولت و فعالان اقتصادی کشور کاری متفاوت انجام دهند؛ لذا اگر کاری در اینجا انجام نمیشود، ناشی از بعضی بی توجهیها و کم کاریها است.
رئیس جمهور با بیان اینکه گاهی در سیستم اداری و بروکراسی سازمان ها، کارها با تأخیر انجام میشود گفت: سازمان اداری و همه دستگاههای کشور باید کارها را با سرعت و دقت انجام دهند و به هیچ عنوان اجازه ندهند که کار امروز به فردا موکول شود. چراکه انجام به موقع برخی از کارها میتواند گره از کارها باز کند و منجر گشایشهای اقتصادی و تجاری جدی در کشور شود. به نظر میرسد که باید در این رابطه همه دستگاههای اداری یک گام متفاوتی بردارند تا ما به نقطه مطلوب برسیم، نکته این است که مثلا در حوزه ترانزیت منطقه، در کشور عقب ماندگی داریم که سهم ایران در ترانزیت و اقتصاد منطقه باید جبران شود و سهم ما این نیست که وجود دارد.
آقای رئیسی گفت: مسلم است که امروز نسبت به کارها یک شتابی پیدا شده و باید همه توجه کنند و در این حرکت سهیم باشند تا بتوانیم عقب ماندگی نسبت به سهم ایران و ظرفیت عظیمی که دارد را جبران کنیم، چراکه در منطقه بسیار کارساز خواهد بود. این نگاه میکند به دستان توانایی که در بخشهای مختلف در زمینه علم و فناوری و تولیدات شرکتهای دانش بنیان وجود دارد.
رئیس جمهور در پایان همکاری در حوزه شرکتهای دانش بنیان را از دیگر زمینههای همکاری با قزاقستان عنوان کرد و گفت: زمینه و ظرفیت مناسبی در حوزه کارهای فناورانه بین دو کشور وجود دارد که امیدوار هستیم با همت جوانان، مردم و فعالان اقتصادی کشور محقق شود.