پخش زنده
امروز: -
بسته تشویقی شهرسازانه که برای تسهیل ساخت و ساز در بافتهای فرسوده پیش از این در شورایعالی شهرسازی و معماری تصویب شده بود، اکنون در دست تدوین است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه در کشور ۱۶۶ هزار هکتار بافت ناکارآمد شامل بافتهای فرسوده میانی، سکونتگاههای غیررسمی و بافتهای تاریخی وجود دارد، افزود: در بافت فرسوده میانی بیش از ۵۰ درصد بناها ناپایدار بوده و بیش از ۵۰ درصد معابر عرض کمتر از ۶ متر دارند.
همچنین مساحت بیش از ۵۰ درصد بناها کمتر از ۲۰۰ متر مربع است و در واقع سه ویژگی بافتهای فرسوده یعنی ناپایداری، ریزدانگی و نفوذناپذیری را همزمان دارند که بهترین شرایط برای ایجاد بدترین وقایع درهنگام بلایای طبیعی از جمله سیل و زلزله به شمار میروند.
آئینی با اشاره به این که حدود ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد مسکونی در این ۱۶۶ هزار هکتار بافت ناکارآمد وجود دارد، تصریح کرد: در حال حاضر ۲میلیون و ۶۸۲ هزار ساختمان ناپایدار در کشور وجود دارد.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با اشاره به این که نیاز به اقدام در دو حوزه نوسازی واحدهای مسکونی ناپایدار و محرومیتزدایی از راهکارهای رفع این معضل به شمار میرود، به ظرفیتهای موجود در بافتهای ناکارآمد برای تولید مسکن اشاره کرد و گفت: تاکنون در کل کشور ۲۱۰ هزار پلاک فرسوده نوسازی شده و ۶۷۰ هزار واحد نیز تولید شده است.
در واقع به ازای هر پلاک فرسوده سه واحد ساخته شده است و در مجموع ظرفیت ساخت ۵ میلیون واحد مسکونی در بافتهای فرسوده وجود دارد.
آقای آئینی با اشاره به اینکه دو دیدگاه در خصوص نوسازی بافتهای فرسوده وجود دارد، خاطرنشان کرد: دیدگاه اول این است که باید از تمام ظرفیت موجود در شهرها استفاده کرد، میتوان از زمین شهری برای ساخت مسکن استفاده کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: دیدگاه دوم بر ساخت واحدهای ویلایی و زندگی مردم در خانههای بزرگ و حیاطدار تاکید میکند، اما فقط در ۸ تا ۱۰ درصد از سطح کل کشور امکان زیست انسانی، جانوری و گیاهی وجود دارد. به عبارت دیگر صنعت، خدمات، کشاورزی و مسکن صرفا در این ۱۰ درصد توزیع میشود.
آئینی با اشاره به این که تا کنون مدلهای مختلفی برای نوسازی بافتهای فرسوده به کار برده شده است، عنوان کرد: در سند تحول دولت سیزدهم، نوسازی بافت فرسوده شهری و روستایی جزو یکی از چهار اولویت اصلی قلمداد شده است، راهبرد این سند، اولویت نوسازی محلهای و اصلاح محله با حمایت ویژه از توسعهگران به عنوان نهادهای واسطه بین مردم و دولت تعیین شده است.
دیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با اشاره به این که راهکار اصلی نوسازی بافتهای فرسوده، مردمیسازی است، گفت: برای مالکان و سازندگان، ساخت و ساز با بازده اقتصادی بالا در سایر نقاط شهربجز بافتهای فرسوده جاذبه بیشتری دارد، بنابراین دولت باید بستری فراهم کند که جریان مردمیسازی در بافتهای فرسوده به حرکت درآید.
آئینی گفت: متراکمترین بافت فرسوده کشور متعلق به تهران است، در محلاتی مانند خانیآباد، تختی و بلورسازی که روند نوسازی قابل قبولی دارند، شاهد هستیم که معابر با عرض ۲ متر به حداقل ۸ متر تبدیل شده اند.
آئینی تصریح کرد: دربسته تشویقی برای چهار گروه مختلف در نظر گرفته شده است، گروه اول شامل بازآفرینی یکپارچه در مقیاس بلوک شهری، گروه دوم، نوسازی در مقیاس محورهای اصلی محله، گروه سوم نوسازی در عمق بافت فرسوده و گروه چهارم نوسازی قطعات غیرقابل تجمیع را شامل میشود.
واین بسته تشویقی که در حال تدوین آن هستیم به متقاضیان زمینهایی در اطراف شهرها یا در شهرهای جدید برای ساخت و ساز داده میشود. علاوه بر این طرح کلید به کلید نیز از دیگر برنامههایی است که در حال تدوین بوده و قرار است با همکاری بخش خصوصی اجرایی شود