پخش زنده
امروز: -
راهبرد کلان آمریکا بر مقابله با روسیه و چین متمرکز شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ شبکه تلویزیونی دولتی چین، سی جی تی ان، در گزارشی اعلام کرد راهبرد کلان آمریکا بر مقابله با روسیه و چین متمرکز شده است.
داشتن دست برتر در رقابت با روسیه و محدود کردن چین، از جمله اهدافی است که کاخ سفید در راهبرد امنیت ملی خود بر آنها تاکید کرده است. در این سند به چالشهای پیش روی آمریکا در خارج و داخل این کشور پرداخته شده است.
سند جدید راهبرد امنیت ملی ایالات متحده با تاخیر بسیار منتشر شده است. مقامات گفته اند که علت این امر، جنگ اوکراین بوده است. این سند منتشر شده با تاخیر حاوی سیاستهای آمریکا درباره چین و اروپا و خاورمیانه است. وقتی از این سند رونمایی میشد، جِیْک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا گفت که این سند برای دههای سرنوشت ساز است. اما بهتر بود او از کلمه «تفرقه افکنانه» به جای سرنوشت ساز استفاده میکرد، زیرا اساساً منظور صحبت او این بود که در دهه آینده، رقابت بین قدرتهای بزرگ، بازی غالب خواهد بود. نکته جالب توجه در این سند عبارتست از اینکه گفته شده است روسیه چالشی مسلم برای آمریکاست. اما در عین حال، چین در کانون صحنه رقابت بین قدرتهای بزرگ قرار داده شده است.
جیک سالیوان گفت: اقدامات تند جمهوری خلق چین در داخل و خارج این کشور سبب پیشبرد چشم اندازی غیر لیبرالی در عرصههای اقتصادی و سیاسی و امنیتی و فناوری میشود که در رقابت با غرب است. چین تنها رقیبی است که هم قصد دارد به نظم جهانی شکلی جدید بدهد و در عین حال، دارای توانی فزاینده برای انجام دادن این کار است.
البته مقامات آمریکایی در عین حال که از رقابت بین قدرتهای بزرگ سخن میگویند تاکید دارند لازم است درباره مسائل فرامرزی از قبیل تغییرات اقلیمی و همه گیریها و امثال آن، همکاریهایی صورت پذیرد. در واقع، این نگاه، آش شله قلم کار است! اما به هر حال، این سند نشان میدهد که آنها به ملاحظات داخلی (در آمریکا) اولویت داده و کوشیده اند این موارد را با ملاحظات سیاست خارجی متناسب کنند.
از مقامات آمریکایی خواسته شده است در روابط خود با عربستان سعودی تجدید نظر کنند آنهم پس از آنکه اوپک (پلاس) به توافق رسید که تولید روزانه نفت خود را دو میلیون بشکه کاهش دهد. این کار با وجود فشارهای وارد شده از جانب آمریکا انجام میشود. همین روند نشان میدهد که مشکل راهبرد جاری آمریکا چیست. آمریکا حاضر است با متحدانش همکاری کند، اما وقتی متحدان آمریکا با واشنگتن اختلاف نظر داشته باشند، آمریکا در روابط خودش با این کشورها تجدید نظر میکند و این همان کاری است که آمریکا درباره عربستان سعودی انجام میدهد.
وضعیت کره جنوبی نیز مؤید همین نکته است. مقامات سئول از اینکه اجازه ندارند به خودروهای برقی و باتریها در بازارهای آمریکا دسترسی داشته باشند، بسیار خشمگین هستند. در عین حال از سئول خواسته شده است تا ارتباط خود را با زنجیره تامین از چین قطع کند. به هر حال، این سند بسیار دیرهنگام منتشر شده است، اما بی تردید، سبب تغییر وضعیت کنونی نمیشود که عبارتست از تقابل با چین.