پخش زنده
امروز: -
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با هدف آگاهی مشتریان بانکها از رویههای مرتبط با قانون جدید چک و پیشگیری از وقوع هرگونه کلاهبرداری در این زمینه اطلاعیهای صادر کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، به نقل از روابط عمومی بانک توسعه صادرات، نکات مورد اشاره بانک مرکزی بشرح ذیل است:
در زمان انجام معاملات خود حتما از ثبت چکهای صیادی توسط صادرکننده در سامانه صیاد اطمینان حاصل کرده و در صورت عدم ثبت یا وجود هرگونه مغایرت میان اطلاعات ثبت شده در این سامانه با اطلاعات مندرج در برگه چک از پذیرش آن اکیدا خودداری فرمایید. دسترسی به سامانه صیاد از طریق اینترنت بانک، موبایل بانک، برنامکهای موبایلی، شعب بانک ها، خودپردازها و یا سامانه پیامکی ۴۰۴۰۷۱۷۰۱ امکان پذیر است.
رفع سوء اثر از چکهای برگشتی اشخاص صرفا از طریق شعب و واحدهای تابعه بانکها و یکی از روشهای زیر امکانپذیر است. واریز کسری مبلغ چک به حساب جاری نزد بانک عهده وارائه درخواست مسدودی به مدت یکسال، ارائه لاشه چک برگشتی، ارائه رضایت نامه محضری دارنده چک به بانک، ارائه نامه رسمی از مرجع قضایی یا ثبتی ذی صالح مبنی بر اتمام عملیات اجرایی درخصوص چک، ارائه حکم قضایی مبنی بر برائت ذمه صاحب حساب در خصوص چک، سپری شدن مدت سه سال از تاریخ صدور گواهینامه عدم پرداخت مشتروط به عدم طرح دعوای حقوقی یا کیفری در خصوص چک توسط دارنده.
براساس قانون جدید در صورت برگشت چک، صاحب حساب و امضا کننده چک برگشتی از بسیاری از خدمات بانکی محروم میشوند: امکان افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید ندارند. موجودی تمامی حسابها و کارتهای بانکی آنها به اندازه مبلغ کسری چک مسدود میشود. هیچ گونه تسهیلات بانکی، ضمانت نامه و اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی به آنها پرداخت نمیشود. پس از برگشت خوردن اولین چک نیز امکان ثبت چک جدید در سامانه صیاد ندارند.
در صورتی که موجودی حساب صادرکننده چک نزد بانک کمتر از مبلغ چک باشد به تقاضای دارند چک بانک مکلف است مبلغ موجودی در حساب را به دارنده چک بپردازد. در صورت کافی نبودن موجودی حساب جاری نیز بانک مکلف به پرداخت وجه چک از سایر حسابهای شخص نزد خود بوده و درصورت عدم کفایت مجموع این مبالغ حسب درخواست دارنده گواهینامه عدم پرداخت به میزان کسری مبلغ چک صادر میشود.
کسب اطلاعات بیشتر در http://www.cbi.ir/page/۲۰۹۱۴.aspx امکان پذیر است.