پخش زنده
امروز: -
پزشکان معتقدند که روغن گل مغربی میتواند به درمان بسیاری از بیماریها از جمله آکنه، نوروپاتی دیابتی، اگزما، پوکی استخوان، پسوریازیس، سندرم قبل از قاعدگی (PMS) و آرتریت روماتوئید کمک کند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، پزشکان معتقدند که روغن گل مغربی میتواند به درمان بسیاری از بیماریها از جمله آکنه، نوروپاتی دیابتی، اگزما، پوکی استخوان، پسوریازیس، سندرم قبل از قاعدگی (PMS) و آرتریت روماتوئید کمک کند.
گل مغربی با نام علمی Oenothera biennis و نام عمومی Evening primrose از گیاهان بومی آمریکای شمالی و جنوبی است که در سراسر اروپا و مناطقی از آسیا نیز میروید. گلهای زردی دارد که هنگام غروب آفتاب باز میشوند و در طول روز بسته میشوند. روغن دانه گل مغربی شامل اسیدهای چرب امگا-۶، از جمله اسید گاما-لینولنیک (GLA) است.
بومیان آمریکا از گیاه گل مغربی برای ضرب دیدگی و کبودی استفاده میکنند و از ساقه و آب برگ آن به عنوان داروهای محلی برای التهابات پوستیش استفاده میکنند. از برگهای آن برای مشکلات گوارش و گلو درد استفاده میکنند.
خواص روغن گل مغربی
پزشکان معتقدند که روغن گل مغربی میتواند به درمان بسیاری از بیماریها از جمله آکنه، نوروپاتی دیابتی، اگزما، پوکی استخوان، پسوریازیس، سندرم قبل از قاعدگی (PMS) و آرتریت روماتوئید کمک کند. روغن گل مغربی با کاهش التهاب پوستی و سلولهایی که باعث ایجاد زخم میشوند، آکنههای پوستی را از بین میبرد. ضمن اینکه میتواند رطوبت پوست را حفظ کند. براساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، این روغن به رفع پوسته پوسته شدن و خشکی در ناحیه لبها کمک میکند.
اگزما
در دهه ۱۹۸۰، دیوید هوروبین، کارآفرین کانادایی، به عنوان یک درمان موثر برای اگزما، روغن گل مغربی را معرفی کرد. علی رغم پاسخ مثبت مصرف کنندگان، از آن زمان بسیاری از ادعاهایش در تحقیقات ابطال شد.
اگزما نوعی التهاب پوستی است و استفاده از روغن گل مغربی میتواند به بهبود آن کمک کند. بنا به مجموعهای از تحقیقات قدیمی، این روغن در بهبود سلامت لایه بیرونی پوست اثرگذار است، ولی با وجود این، بعضی از مطالعات و پژوهشها نشان میدهد که نوع خوردنی روغن مذکور در رفع اگزما اثرگذار نیست. البته این نتیجهگیری درباره نوع خوراکی روغن گل مغربی عنوان شده و درباره نوع موضعی آن، نتیجهگیری خاصی مطرح نشده است.
در تحقیقات مختلفی که در زمینه سنجش اثرگذاری این روغن برای درمان اگزمای پوستی صورت گرفته بود، به شرکتکنندگان در تحقیق، به مدت ۱۲ هفته و به تعداد دو بار در روز، یک تا چهار کپسول گل مغربی داده میشد. برای استفاده موضعی از این روغن هم باید تا چهار ماه، یک میلیلیتر از روغن با غلظت ۲۰ درصد را به تعداد دو بار در روز استفاده کنید. بسیاری از دانشمندان نتایج یکسانی ازبررسی تأثیر روغن گل مغربی در درمان پسوریازیس یا آکنه گرفته اند.
روماتیسم مفصلی
آرتریت روماتوئید نوعی آرتریت خود ایمنی است که در درجه اول مفاصل را درگیر میکند. بررسیها نشان میدهد که مصرف مکمل روغن گل مغربی و سایر منابع GLA سبب کاهش درد مفاصل و التهاب در بیماریهای مفصلی میشود و عملکرد افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید خفیف تا متوسط را بهبود بخشد.
با بررسی سال ۲۰۱۱ استرالیا، نتیجه گیری شد که GLA موجود در گل مغربی، دانه گل گاوزبان یا روغن دانه گیاه توت سیاه موجب تسکین "متوسط" درد و ناتوانی در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید میشود.
پوکی استخوان
افزایش مصرف چربی اشباع نشده با کاهش خطر پوکی استخوان (از بین رفتن مواد معدنی استخوان) به ویژه در زنان یائسه مرتبط است. روغن گل پامچال تقریباً کاملاً از چربی اشباع نشده تشکیل شده است که برای از بین رفتن پوکی استخوان بسیار مناسب است.
یک مطالعه ۱۸ ماهه از آفریقای جنوبی گزارش داد که استفاده ترکیبی از روغن گل پامچال، روغن ماهی و مکملهای کلسیم باعث کاهش و از دست دادن پوکی استخوان در زنان مسن (متوسط سن ۷۹ سال) میشود.
نوروپاتی دیابتی
در سال ۱۹۹۳، روغن گل مغربی اولین بار به عنوان درمان احتمالی نوروپاتی دیابتی پیشنهاد شد، آسیب دیدن اعصاب در اثر بالا بودن قند خون را “نوروپاتی دیابتی” مینامند. این مشکل یکی دیگر از عوارض کنترل نکردن قند خون در بیماران دیابتی است. بیماران دیابتی از سوزن سوزن شدن و گرفتگی دستها و پاها به صورت موقتی و یا بطور متناوب ابراز ناراحتی میکنند. این موضوع در واقع مرحله آسیب رسیدن به اعصاب است و اعصاب محیطی درگیر میشوند. به مرور دردها بیشتر و شدیدتر و طولانیتر میشوند. بیحسّی در پاها باعث میشود تا فرد دیابتی به طور مکرر به پاهایش ضربه بزند، زیرا متوجه حس آن نمیشود در این مرحله است که دچار “پای دیابتی” شده است.
یک مطالعه ۱۲ ماهه از هند، با حضور ۸۰ نفر مبتلا به نوروپاتی دیابتی شدید، نتیجه گرفت که یک دوز روزانه ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرم روغن گل مغربی همراه با ۴۰۰ میلی گرم ویتامین E باعث تسکین درد در ۸۸ درصد از شرکت کنندگان میشود.
کاهش فشار خون بالا
هنوز کاملا اثبات نشده که مصرف روغن گل مغربی میتواند باعث کاهش فشار خون بالا شود. در سال ۲۰۱۳، پژوهشی صورت گرفت که نشان میداد مصرف روغن گل مغربی تا حدی در کاهش فشار خون بالا نقش دارد. البته بعضی از پژوهشها مانند آنچه در سال ۲۰۱۱ انجام شد هم نشان میدهد که مصرف این روغن دقیقا به کاهش فشار خون در دوران بارداری یا پرهاکلامپسی کمکی نمیکند.
در هر حال، اگر قصد مصرف روغن گل مغربی برای کاهش فشار خون را دارید، نباید آن را همزمان با داروها و مکملهای کاهنده فشار خون استفاده کنید. مصرف ۵۰۰ میلیگرم از این روغن به اندازه دو بار در روز، زیر نظر پزشک مانعی ندارد.
بهبود سلامت قلب
بیماریهای قلبی در تمام جهان بسیار شایع است. مثلا در کشور بزرگی مانند آمریکا، این بیماریها در سال، جان بیش از ۶۰۰ هزار نفر را میگیرد. بسیاری از افراد در سراسر دنیا با مشکلات قلبی دست و پنجه نرم میکنند. از این میان، تعدادی از درمانهای خانگی مانند روغن گل مغربی بهره میبرند. بنا به تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ روی موشها انجام شد، روغن گل مغربی دارای خواص ضد التهابی است و کلسترول خون را کاهش میدهد. بسیاری از افراد دچار بیماریهای قلبی در بدن خود التهاباتی دارند که البته دقیقا مشخص نیست این التهابات باعث بروز مشکلات قلبی شده است یا خیر.
میتوانید زیر نظر پزشک و به مدت چهار ماه، ۱۰ تا ۳۰ میلیلیتر کپسول پریم رز اویل را مصرف کنید و شاهد بهبود سلامت عمومی قلبتان باشید. اگر داروهای دیگری هم برای قلبتان مصرف میکنید، حتما در استفاده از این روغن و مکملهای آن دقت کنید.
درمان کاهش حافظه ناشی از آلزایمر
روغن گل مغربی با بهبود انتقال ایمپالسهای عصبی در درمان اختلالهای پیش رونده مغزی مفید است.
عوارض جانبی احتمالی
در بعضی موارد، روغن گل پامچال ممکن است عوارض جانبی مانند ناراحتی معده، سردرد، حالت تهوع و اسهال ایجاد کند.
در صورت داشتن شرایط پزشکی خاص، روغن گل مغربی باید با احتیاط مصرف شود.
در میان آنها:
روغن گل مغربی ممکن است خطر خونریزی را در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی یا کسانی که از داروهای ضد انعقاد خون استفاده میکنند (رقیق کنندههای خون) افزایش دهد. اگر جراحی پیش رو دارید، باید از دو هفته قبل مصرف روغن گل مغربی را متوقف کنید تا از خونریزی بیش از حد جلوگیری کند.
تداخل دارویی
روغن گل مغربی میتواند با تعداد قابل توجهی از داروها تداخل داشته باشد، یا اثر دارو را کاهش دهد و یا باعث ایجاد عوارض جانبی شود. این داروها شامل:
-داروهای ضد لخته
-داروهای ضد انعقادی مانند کومادین (وارفارین)، هپارین، لوونوکس (انوکساپارین) و پلاویکس (کلوپیدوگرل)
-داروهای ضد روان پریشی مانند کمپازین (پروکلرپرازین)، ملاریل (تیوریدازین)، پرماتیل (فلوفنازین)، استلازین (تری فلووپرازین) و تورازین (کلرپرومازین)
-داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند آسپیرین، ادویل (ایبوپروفن)، آلو (ناپروکسن) و ولتارن (دیکلوفناک)
در صورت استفاده از روغن گل مغربی - یا هرگونه مکمل دیگر - برای جلوگیری از تداخلات دارویی و عوارض جانبی جدی به پزشک خود مشاوره دهید.
مقدار و نحوه تهیه
از آنجا که این یک مکمل غذایی است، هیچ رهنمود جهانی برای استفاده مناسب از روغن گل مغربی وجود ندارد. به طور کلی، دوز روزانه ۵۰۰ میلی گرم در بزرگسالان بی خطر تلقی میشود، اگرچه بسیاری از آنها میتوانند تا ۱۳۰۰ میلی گرم در روز را هم مصرف کنند و هیچ عارضه جانبی ندارد. به دلیل عدم تحقیق، گل مغربی را نباید بدون مشورت با متخصص بهداشت و درمان برای کودکان تجویز کرد