پخش زنده
امروز: -
تحولاتی که در فضا رخ میدهد نهتنها از لحاظ علمی و برای شناخت بهتر کیهان اهمیت دارد بلکه میتواند زندگی میلیونها نفر در اقصی نقاط جهان را تحت تأثیر قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ افراد زیادی در سراسر دنیا رویدادهای نجومی را با دقت دنبال میکنند. سازمانهای فضایی در کشورهای مختلف با استفاده از تجهیزات پیشرفته رویدادهای نجومی را پیشبینی کرده و این امکان را فراهم میسازند که دانشمندان و مردم پیش از زمان وقوع هر اتفاقی در فضا فرصت مشاهده و تحقیق در مورد آن را داشته باشند. در جدول زیر مهمترین رویدادهای فضایی در مهر و آبان ۱۴۰۱ را مشاهده میکنید:
»» شنبه شانزدهم مهر؛ مقارنه سیارههای ماه و مشتری در این روز رخ میدهد و سیاره عطار نیز در اوج کشیدگی غربی قرار میگیرد. سازمانهای فضایی اعلام کردند در روز شنبه عطار به بیشتری میزان کشیدگی نسبت به خورشید به میزان ۱۸ درجه میرسد و این بهترین زمان برای مشاهده عطارد است.
»» یکشنبه هفدهم مهر؛ وقوع ماه کامل و اوج بارش شهابی اژدهایی. در این روز ماه همانند خورشید در سمت مخالف زمین قرار میگیرد و از همین رو توسط ساکنان سیاره آبی کاملا روشن دیده میشود.
»» سهشنبه نوزدهم مهر؛ بارش شهابی دلتا ارابه رانی به وقوع میپیوندد. بارش شهابی دلتا ارابهرانی هرساله از ۱۸ تا ۲۶ مهر فعال میشود و اوج بارش آن در ۱۹ مهرماه قابل مشاهده است.
»» چهارشنبه بیستم مهر؛ اختفای اورانوس و ماه؛ در این روز سیاره اورانوس در زاویهای قرار میگیرد که به نظر پشت ماه مخفی شده است. اختفا زمانی رخ میدهد که از دید رصدگر زمینی یک جرم آسمانی با اندازه ظاهری بزرگتر از مقابل جرمی با اندازه کوچکتر عبور کند و آن را برای لحظاتی از دید پنهان کند. اختفا از جمله رخدادهای نجومی جذاب برای رصدگرهاست و از همین رو هزاران منجم آماتور و حرفهای در جهان منتظر لحظه رخ دادن پدیده اختفا هستند.
»» دوشنبه بیست و پنجم مهر؛ علاقهمندان به علم نجوم میتوانند در روز دوشنبه شاهد مقارنه ماه و ستاره پولوکس باشند. ستاره پولوکس در فاصلهی ۳۳ میلیون سال نوری از کره زمین قرار گرفته و جرمی دو برابر جرم خورشید دارد. طبق اطلاعات بهدست آمده در مدار پولوکس حداقل یک سیاره پرجرم در حال گردش است.
»» جمعه بیست و نهم مهر؛ امکان رصد ستاره قلبالاسد در کنار ماه فراهم میشود. قلب الاسد یا شیر دل ستاره صورت فلکی شیر است. از این صورت فلکی در متون علمی با نام آلفا شیر یاد شده است. در ادبیات فارسی کهن نیز به نام این ستاره اشاره شده است و متخصصان ادبیات پارسی قلب الاسد را کنایه از میانه تابستان و چله گرما میدانند. اسم پارسی این ستاره یعنی «نخو» به معنی نخست و نخستین است. همچنین در این روز بارش شهابی شکارچی به اوج خود میرسد.
رویدادهای نجومی آبان ماه
»» سهشنبه سوم آبان؛ وقوع ماه نو. در این روز ماه در همان سمتی قرار میگیرد که خورشید از دید ناظر زمینی قرار دارد و به همین علت در شب قابل مشاهده نیست. این زمان بهترین فرصت برای رصد اجرام کمنور کیهانی مانند کهکشانها و خوشههای ستارهای دور است. همچنین در این روز خورشید گرفتگی جزئی نیز رخ میدهد.
»» جمعه سیزدهم و شنبه چهاردهم آبان؛ بارش شهابی ثوری. این پدیده کیهانی یک بارش شهابی جزئی، ولی طولانی مدت است و در جریان وقوع آن در هر ساعت ۵ تا ۱۰ شهاب تولید میشود. بارش شهابی ثوری آخرین ساعتهای جمعه به اوج خود میرسد و تا روز بعد ادامه دارد.
»» سهشنبه هفدهم آبان؛ وقوع ماه کامل و خسوف کلی. در این روز ماه همانند خورشید در سمت مخالف زمین قرار میگیرد و از همین رو توسط ساکنان سیاره آبی کاملا روشن دیده میشود. همچنین در این روز خسوف یا ماهگرفتگی کلی رخ میدهد که در سراسر شرق روسیه، ژاپن، استرالیا، اقیانوس آرام و بخشهایی از غرب و مرکز آمریکای شمالی قابل مشاهده است.
»» چهارشنبه هجدهم آبان؛ اورانوس در مقابله. در این روز سیاره اورانوس بهطور کامل به سمت خورشید قرار میگیرد و روشنتر از سایر ایام سال در پهنه کیهان قابل مشاهده است.
»» پنجشنبه بیست و ششم و جمعه بیست و هفتم آبان؛ وقوع بارش شهابی اسدی (لئونید). این پدیده کیهانی در دسته بارشهای شهابی متوسط قرار میگیرد و حدود ۱۵ شهاب در ساعت در آن تولید میشود. بارش شهابی اسدی هر ۳۳ سال یکبار رخ میدهد و آخرین وقوع آن مربوط به سال ۲۰۰۱ است. این پدیده نخستین بار در سال ۱۸۶۵ توسط گروهی از ستارهشناسان کشف شد. بارش شهابی اسدی در اواخر وقت پنجشنبه به اوج خود میرسد و تا جمعه ادامه دارد.