پخش زنده
امروز: -
گیلان در دوران ۸ سال دفاع مقدس، ۸ هزار شهید از جمله ۲ شهید غواص تقدیم کشور کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان؛ علی نجد باقری، از مربیان گیلانی آموزش غواصی است.
او را در محوطه " دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خامنهای " زیباکنار رشت، جایی که غواصان در حال تمرین بودند، مییابم.
این راوی دفاع مقدس با اشاره به محوطه تمرین غواصان گفت: در دوران ۸ سال دفاع مقدس، اینجا، محل تمرین غواصهای نیروی راهبردی دریایی بود و تیپ لشکرها، نیروهای شان را برای آموزش غواصی، به اینجا میفرستادند.
وی با اشاره به اینکه عملیات خیبر، نخستین عملیاتی بود که در آن، بر اساس تصمیم سپاه، رزمندههای غواص وارد جبهه شدند، افزود: قبل از آن، غواصهای نیروی دریاییِ رژیم بعثی عراق، به صورت نامحسوس با چسباندن مین زیر شناورهای ما، موجب به شهادت رسیدن رزمندههای کشور میشدند و پس از آن سپاه، آموزش و اعزامِ غواصان را برای خنثی کردن نقشه و غلبه بر دشمن، در دستور کار قرار داد.
این مربی غواصی دوران دفاع مقدس با اشاره به روزهای سخت نبرد در ۸ سال دفاع مقدس، گفت: عملیات خیبر، والفجر ۸ و کربلای ۴ از عملیاتهایی بود که غواصان خط شکن، دل به آب زدند تا راه را برای پیروزی رزمندگان دفاع مقدس، باز کنند.
علی نجد باقری با اشاره به عملیات کربلای ۴ گفت: البته این عملیات به دلیل لو رفتن مواضع مان، ناموفق بود و تلفات زیادی داشت.
وی افزود: در این عملیات که با تاریک شدن هوا در سوم دی ۱۳۶۵ با رمز یا "محمد رسول الله" آغاز شد، فقط ۶۰ گردان از ۳۰۰ گردان اعزام شدند که به محض رسیدن گروههای اول، رزمندههای غواص، با سنگرهای خالی دشمن روبرو و با منور و حمله دشمن بسیاری از آنها، غافلگیر، اسیر و شهید شدند.
این راوی دفاع مقدس افزود: پیکر بسیاری از شهدای غواص که در آب غرق شده و به شهادت رسیده بودند، پیدا نشد و بعدها در شکم کوسههای صید شده، پلاکهایی از آنها یافت شد.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس گیلان با بیان اینکه از حدود ۵۰۰ غواص اعزامی کشورمان به عملیات کربلای ۴، حدود ۳۰۰ نفر شهید شدند گفت: از این تعداد ۱۷۵ غواص، اسیر و با دستها و پاهای بسته، زنده به گور شدند که پیکر این شهدای غواص، بعد از ۳۰ سال، اردیبهشت سال ۱۳۹۴ به کشور، منتقل شد.
سرهنگ حسن حبیبی افزود: شهید جعفر روستا ۱۹ ساله از تالش و شهید حجت الله قاسمیان ۲۰ ساله از رشت ۲ شهید غواص گیلانی هستند که به شهادت رسیدند تا وجبی از آب و خاک ایران زمین به دست بعثیها نیفتد.
یادی از شهدای غواص گیلان
شهید جعفر روستا، اهل روستای خطبه سرای شهرستان تالش، متولد دوم فروردین ۱۳۴۵ در تاریخ ۲۱ بهمن ۱۳۶۴ در عملیات والفجر ۸ به شهادت رسید.
منوچهر ذاکری داماد این شهید با اشاره به ویژگیهای اخلاقی این شهید غواص گفت: شهید روستا، فردی مودب و با اخلاق بود و برای رسیدن به درجههای علمی، اعتقادی و مذهبی بسیار کوشا بود.
وی از واحد اطلاعات و عملیات سپاه ناحیه تالش در لشکر ۲۵ کربلا به عنوان" فرمانده گروهان " فعالیت میکرد.
دومین شهید غواص گیلان، شهید حجت الله قاسمیان گل سفیدی از رشت، متولد ۱۵ خرداد ۱۳۴۵ است که در تاریخ ۴ دی ۱۳۶۵ در عملیات کربلای ۴ در دریاچه ماهی، یکی از مناطق عملیاتی ِ شلمچه، به شهادت رسید.
به خانهی این شهید غواص در خیابان مطهری رشت که حالا حسینیه است رفتیم.
مادر این شهید با اشاره به تابلوی اعلانات نصب شده در حسینیه که پر از عکسها و نامهها و یادگاریهای این شهید است، گفت: حجت الله، فرزند اولم بود، او هم مربی غواصی و هم مربی قرآن بود.
سیده مریم بنی هاشمی افزود: پسرم در دوران راهنمایی، مسلط به شنا و در این زمینه ماهر بود.
وی با بیان اینکه فرزند شهیدش، دانشجوی ترم دوم رشته مهندسی دامی دانشگاه فردوسی مشهد بود، گفت: پسرم حجت الله، از مشهد به جبهه اعزام و پیکرش ۲۹ روز بعد از شهادت، در آبهای اروند پیدا و به میهن منتقل شد.
این مادر شهید در حالی که قاب عکس پسرش را میبوسید و اشک هایش را از صورت پاک میکرد افزود: حجت الله، عاشق شهادت بود و او را در راه خدا تقدیم کردم.
سیده مریم بنی هاشمی با بیان اینکه پسرم بسیار به نماز اول وقت و خواندن قرآن تاکید داشت، گفت: سالها است در این خانه که حسینیه است، عصر روزهای یکشنبه به یاد او کلاس قرآن برپا میشود.
برادر شهید حجت الله قاسمیان هم با بیان اینکه برادرم الگوی ادب، اخلاق و برادری بود گفت: او به ورزش بسیار علاقهمند بود و در کنار غواصی، به خاطر قد بلندی که داشت، والیبالیست و عضو تیم والیبال دانشگاه هم بود.
خواهر شهید حجت الله قاسمیان هم در حالی که مشغول پَر پَر کردن گُل، روی مزار برادرش در گلزار شهدای رشت، است، میگوید: در زمان شهادت برادرم، ۵ ساله بودم و شنیده ام، بسیار عاشق خدمت در گمنامی بود.
وی با بیان اینکه شهدای غواص، دارای مظلومیت خاصی هستند، افزود: همه شهدا برای حفظ آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی عاشقانه و بی هیچ چشمداشت و منتی رفتند و با خدا معامله کردند تا نه تنها یک وجب از خاک بلکه عزت کشورمان، از دست نرود و همه ما در قبال این ایثارگریهای شان، مسئولیت سنگینی برعهده داریم.
اما علاوه بر دو شهید غواص گیلانی که در هشت سال دفاع مقدس به شهادت رسیدند، شهید جمشید موسی زاده ۲۶ ساله هم، دیگر شهید غواص گیلانی است که ادامه دهنده این راه بود و پس از جنگ در ۵ مهر سال ۱۳۷۶ هنگام انجام ماموریت در مانور، به شهادت رسید.
مادر شهید موسی زاده هم با بیان اینکه فرزندم عاشق شهادت بود گفت: جمشید، بسیار زرنگ، باهوش و مسئولیت پذیر بود.
وی افزود: پسرم بسیار مردم دار بود و حقوقش را به افراد نیازمند اهدا میکرد.
شهید غواص جمشید موسی زاده، یک برادر دو قلو هم دارد که او نیز کارمند نیروی دریایی است.
در نهایت ...
گفتن از دلاورمردیهای غواصان شهید، در مجال این نوشته نمیگنجد.
جوانان میهن در ۸ سال دفاع مقدس از جان عزیز خود برای حفظ کیان مملکت گذشتند و در نهایتِ مظلومیت و در سایه گمنامی، نام آوران ایران عزیز شدند؛ دستهای بسته غواصان شهید عملیات کربلای ۴، گواه مظلومیت و جانفشانی این شهداست. یکی، جان عزیزش را در حفاظت از حوزه استحفاظی هوایی در آسمان، یک نفر در حفظ تمامیت ارضی و زمین و دیگری برای حفظ مرزهای آبی، تقدیم کرد تا اقتدار ایران، مستدام باشد.
*نویسنده: فهیمه هاشمی