پخش زنده
امروز: -
عضو هیئت مدیره شرکت توسعه کشت دانههای روغنی: مطمئناً این تعرفه باعث میشود که سطح استقبال و توسعه دانههای روغنی در سال آینده کاهش پیدا کند و قیمت تولید محصولات داخلی توسط کشاورزان کم شود و کارخانجات در واقع رغبتی برای خرید محصولات نداشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما, قربانی، معاون وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط برنامه میز اقتصاد با بیان اینکه نرخهای اعلام شده مربوط به کشت ۱۴۰۰ است، گفت: تا قبل از فصل برداشت دانههای روغنی که امسال کشت شده اند، نرخ سود بازرگانی، مجددا اعلام خواهد شد.
وی گفت: برای سال ۱۴۰۱ قطعاً شورای قیمت گذاری با توجه به قیمتهای که برای دانه کلزا گذاشته ۲۲ هزار تومان و دو هزار تومان یارانه مستقیم و سویا هم همین عدد را تدارک دیده در جهت حمایت از تولید داخل برای سال آینده قطعاً ورود خواهد کرد.
قربانی گفت: ما برای سال ۱۴۰۱، چون برداشت کلزای ما تقریبا از اردیبهشت ماه شروع میشود یعنی قبل از آن مصوب را تصویب و سود بازرگانی را ابلاغ خواهیم کرد.
وی گفت: الان برای سال ۱۴۰۰ محصول توسط تولید کنندگان در واقع فروخته شده و شرکت بازرگانی دولتی هم خرید خوبی داشته است. عملاً تولید تولیدکننده در واقع ضرر نمیکنند.
واردات روغن نتیجه تعرفه صفر دانه های روغنی
مهدی سروی کارشناس اقتصاد کشاورزی در میز اقتصاد در خصوص صفر کردن تعرفه واردات دانههای روغنی گفت: مسئله دانههای روغنی و بحث روغن مصرفی مردم یکی از چالشهایی بود که سالهای اخیر هم به دلیل بحث ارز ترجیحی همواره در سفره معیشتی مردم تاثیر داشته است.
وی افزود: حدود ۷۴ درصد وابستگی در واردات دانههای روغنی و حدود ۸۶ درصد وابستگی در واردات روغن داریم.
سروی گفت: شدیداً وابسته به واردات هستیم و این مسئله با توجه به سطح مصرف ما که حدود سرانه مصرف مصرف ۲۰ کیلوگرم در سال است یک چالش جدی برای کشور در بحرانهایی مثل شرایط افزایش نرخ ارز و مواردی مثل افزایش قیمتهای جهانی ایجاد میکند.
سروی افزود: اتفاقی که افتاده ما حدود ۱۰ سال است که به دنبال این هستیم که سطح زیر کشت دانههای روغنی در داخل کشور افزایش پیدا کند، اما این برنامه نیازمند این است که زنجیره یکپارچه دانه تا روغن و نهاده به صورت واحد اداره شود.
وی افزود: از طرفی ما مصمم به تولید دانههای روغنی در داخل هستیم و حتی وزارت جهاد کشاورزی قیمت ۲۳ هزار تومن برای هر کیلو تعیین میکند، اما از آن طرف وزارتخانه دیگری تعرفه واردات دانههای روغنی را صفر میکند قاعدتاً اولین ضربهای که اتفاق میافتد این است که تولید داخل از صرفه میافتد.
سروی گفت: واردات یک کیلوگرم دانه روغنی سویا حدود ۱۷ تا ۱۸ هزار تومان است در حالی که از کشاورز داخلی ما ۲۳ هزار تومان میخرند خوب کدام کارخانه روغن کشی ما میرود از کشاورز یک محصول ۲۳ هزار تومانی را بخرد.
وی گفت: وقتی تعرفه واردات روغن را صفر میکنیم، هیچکدام از واردکنندگان ما برای واردات رغبتی ندارند، قاعدتاً اولویتشان واردات روغن میشود. آسیب این است که ما همواره وابسته به محصولات نهایی میشویم.
دفاع وزارت صمت از تصمیم خود برای صفر کردن سود بازرگانی واردات روغن و دانههای روغنی
برادران، معاون وزیر صمت دلیل اصلی این اقدام را حمایت همزمان از تولیدکننده و مصرف کننده خواند و گفت: تولیدکنندگان دانههای روغنی نگرانی بابت این تصمیم نداشته باشند، چون محصول آنها بصورت تضمینی خریداری میشود.
وی افزود: در مجموعه دولت، سیاستها به صورت متمرکز با یک وحدت رویه است و در این حوزه گرچه حوزه تجارت با مجموعه وزارتخانه است، اما بر اساس مصوبه هیئت دولت باید عمل کنیم.
برادران گفت: وقتی ما داریم درباره سیاستگذاری صحبت میکنیم هم باید کلیات کشور را در نظر بگیریم یعنی حقوق مصرف کننده در کنار حقوق تولید کننده مد نظر باشد.
وی گفت: در دانههای روغنی ۸ درصد تولید میکنیم. البته در سال جدید همکاران ما در وزارت جهاد کشاورزی اقدامات خوبی را انجام داده اند برنامه توسعه دارند
وی افزود: نرخ خرید تضمینی از هفت هزار و پانصد تومان در دو ساله قبل به صورت جهشی به ۲۳ هزار تومن رسید. استدلال کشور که به این ۲۳ هزار تومان رساندیم این بود که مصوب با نرخ جهانی باشد، اما وقتی ارز ترجیحی حذف میشود مردم باید روغن را از ۱۵ هزار تومان به مبلغ ۶۰ هزار تومان خریداری کنند. انتظار این است که وقتی نرخهای جهانی کاهش پیدا میکند مجموعه تولید کنندگان و همه افراد هم بتوانند در این زنجیره قیمت هاشون رو کاهش بدهند.
برادران گفت: نرخ جهانی در روغن خام آفتابگردان که مد نظر ما هست از اردیبهشت ماه که مبنای قیمت گذاری ۲۱۵۰ دلار بود الان شده ۱۲۷۰ دلار در روغن پالم اندونزی و مالزی ۱۷۰۰ دلار بوده که الان رسیده به ۸۸۰ دلار و در روغن خام سویا ۱۸۵۰ دلار بوده که الان رسیده به ۱۱ هزار ۱۶۱ دلار به عبارتی دیگر ما در روغن آفتابگردان ۸۰ درصد کاهش نرخ داشتیم در روغن پالم ۹۳ درصد و در روغن سویا ۵۶ درصد.
برادران گفت: انتظار از شرکتهای بازرگانی میرود که در کاهش قیمت همراهی کنند. یعنی هر وقت قیمت جهانی بالاست افزایش قیمت اتفاق میافتد، اما وقتی نرخ کاهشی است، ما کاهش قیمت به نفع عموم مردم را هم باید شاهد باشیم.
برادران گفت: ما بیشتر وارد کننده روغن خام هستیم یعنی ۸۶ درصد روغن کشور وارداتی است.
برادران افزود: ما استقبال میکنیم از اینکه تا حد امکان بتوانیم خودکفایی داخلی داشته باشیم و کشاورزان با اصلاح الگوی کشت بتوانند در دانههای روغنی و صنعت تصفیه روغن نیاز حدود ۹۰ درصدی ما را تامین کنند.
کاهش توسعه دانههای روغنی در سال آینده
عضو هیئت مدیره شرکت توسعه کشت دانههای روغنی: کارخانجات روغن کشی به عنوان اعضای حوزه صنعت و دانههای روغنی دنبال فعالیتهای اقتصادی خودشون هستند، اما مطمئناً این تعرفه باعث میشود که سطح استقبال و توسعه دانههای روغنی در سال آینده کاهش پیدا کند و قیمت تولید محصولات داخلی توسط کشاورزان کم شود و کارخانجات در واقع رغبتی برای خرید محصولات نداشته باشند.
میر آبادی در ارتباط با برنامه میز اقتصاد گفت: توسعه کشت و یا به عبارتی ایجاد شرکت دانههای روغنی و توسعه دانههای روغنی برای اواخر دهه چهل است و در آن راستا وزارت وقت شرکتی به نام توسعه دانههای روغنی در کشور ایجاد میکند. این شرکت وظیفهای که داشته با هماهنگی کل کارخانجات روغن کشی و روغن نباتی تمام هماهنگیهای لازم را برای تنظیم بازار برای واردات انجام میداد.
وی گفت: شرکت درواقع یک هماهنگی بین کارخانجات و تمام خدمات فنی که باید به کشاورزان ارائه میشد انجام میداده و موارد نیاز کشور را تامین میکرد. از روغن آفتابگردان شروع کنید حدود دهه شصت سویا و یک دهه بعد کلزا وارد کشور کرد خدمات و توزیع تمام نهادهها از کود، سم و بذر کشاورزها ارائه میداد آخر هم محصول را به صورت تضمینی خرید میکرد و کل چرخه هماهنگ برای تولید دانههای روغنی انجام شد.
وی گفت: آمار تولید دانههای روغنی و بحث حرکت به سمت خودکفایی اواسط دوره ۸۰ انجام شد، اما بعد از آن انجام نشد و شرکت کنار گذاشته شد.
میرآبادی افزود: توسعه کشت دانههای روغنی تاکید شده که این دانهها صرفه اقتصادی ندارد و همیشه دولتها حمایت میکردند، اما چون دانههای روغنی به عنوان یک محصول کاملاً درآمدزا نیست بایستی یک شرکت خصوصی ورود کند. الان این شرکت وجود دارد یعنی در کل استانها و برخی از شهرها کل زنجیره را این شرکت میبایست از کاشت تا برداشت مدیریت کند و دولت کمترین دخالت را داشته باشد بسیاری از مشکلاتی را که شما الان عنوان کردید به خاطر دخالتهای دولت بوده توی است.