پخش زنده
امروز: -
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: اجلاسیه سراسری الگوی ملی کشت با حضور مسئولان و دست اندران وزارت كشاورزي روز يكشنبه 17 مهر برگزار مي شود.
محمد قربانی، معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: قرار بود اجلاسیه سراسری الگوی ملی کشت امروز (یکشنبه ۱۰ مهرماه) با حضور معاون اول رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیر نیرو برگزار شود، ولی به دلایلی این جلسه برگزار نشد و یک هفته به تأخیر افتاد.
به گفته وی مراسم قطعاً در روز یکشنبه ۱۷ مهر برگزار میشود.
او گفت: در تدوین الگوی کشت هیچ مشکلی نداریم و وزارت جهاد کشاورزی با محوریت سازمان تات سه هفته قبل الگو را تدوین کرده است.
قربانی افزود:، چون الگوی کشت را یک سند ملی وفاق برای تأمین امنیت غذایی پایدار میدانیم، نیازمندیم که دستگاههای مختلف مانند وزارت کشور، وزارت نیرو، وزارت نفت، وزارت صمت، سازمان برنامه و بودجه، سازمان محیط زیست، وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی، حتی صدا و سیما و... در آن مشارکت داشته باشند.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: الگوی کشت هم شامل محصولات پاییزی و هم محصولات بهاره میشود که در ارتباط با محصولات پاییزی چهار تا محصول اساسی مانند گندم، جو، کلزا، چغندر را داریم که یک پیش برنامهای قبلاً به استانها ارسال شده است.
او افزود: وزارت جهاد کشاورزی بر اساس بند ت ماده ۳۵، سیاستهای کلی قرار است الگوی کشت را طراحی و اجرا کند، اما این موضوع نیازمند تأمین منابع و الزامات مورد نیاز در قانون بودجه است و وزارت جهاد کشاورزی هیچ کوتاهی در ابلاغ الگوی کشت نکرده است.
قربانی اضافه کرد: برای ابلاغ الگوی کشت اطلاعات کامل برای مطالعه در اختیار سازمان برنامه و بودجه در خصوص تامین منابع و وزارت نیرو برای بخشودگی آب بهاء قرار گرفته شده است و ما اجرای الگوی کشت را با منابعی که در اختیار داریم شروع میکنیم و در قانون بودجه ۱۴۰۲ منابع ویژهای را هم پیشنهاد خواهیم کرد و در این راستا سازمان برنامه و بودجه و کمیسیون برنامه و بودجه وزارت جهاد کشاورزی را همراهی خواهند کرد تا این طرح با سرعت اجرا شود.
محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی مجلس در ارتباط تلفنی با برنامه گفت: موضوع الگوی کشت با تأخیر مواجه شده و در این راستا قطع به یقین باید تدابیری اتخاذ شود که این همه تأخیر جبران شود و هم اینکه بتوانیم کار را عملیاتی و اجرایی کنیم.
او با بیان اینکه حدود ۱۵ سال پیش الگوی کشت ابلاغ شده و در این راستا دستگاههای متولی باید کار را عملیاتی و اجرایی میکردند که متأسفانه این اتفاق نیفتاد گفت: در راستای بحث امنیت غذایی که گره خورده به امنیت ملی این موضوع باید عملیاتی و اجرایی بود.
عسکری با بیان اینکه کمیسیون کشاورزی مجلس در نامهای به رئیس جمهور، دولت را مکلف به اجرایی و عملیاتی کردن الگوی کشت کرده است گفت: در روز سه شنبه با معاون اول رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، وزیر نیرو، وزیر نفت، وزیر صمت و وزیر جهاد کشاورزی برای تعیین تکلیف اجرا و عملیاتی شدن الگوی کشت جلسهای در کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی مجلس برگزار خواهد شد تا ایرادات و نقصهایی این طرح برطرف شود.
حجت الله ورمزیاری، مدیر گروه کشاورزی مرکز پژوهشهای مجلس در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: تاخیر در تدوین و اجرای الگوی کشت موجب ضرر بیشترکشاورزان، هدر رفت منابع و آب، تداوم وابستگی کشور به محصولات اساسی، واردات آن میشود و ما سالیان سال است که مشکل الگوی کشت داریم و یک سال پیاز زیاد میکاریم یک سال گوجه و واقعاً کشاورزها متضرر میشوند.
او با بیان عملی نشدن الگوی کشت برنج در ۳ استان شمالی در گذشته، گفت: با این سوابق و تجربههای شکست خورده، وزارت جهاد کشاورزی چه رویکردی در الگوی کشت دارد تا کشاورز با توجه به سود دهی بیشتر محصولات غیر اساسی از الگوی کشت تبعیت کند.
ورمزیاری گفت: برای طرح احیاء و توسعه اراضی ۵۵۰ هزار هکتاری دشت خوزستان و گیلان هزینه مالی زیادی صرف شد و خیلی راحت میشود محصولات اساسی را در آن با حداکثر بهره وری به صورت دانش بنیان پیش برد آیا وزارت جهاد کشاورزی آنجا توانسته موفق کار کند؟
او گفت: وظیفه ذاتی وزارت جهاد کشاورزی تدوین و هدایت الگوی کشت است و نباید اجرای قوانین را به سطوح بسیار رده بالای کشور وصل کند چرا که این عمل موجب کند شدن کارها و تصمیم گیریها میشود
ورمزیاری درخصوص بسته سیاستی جذاب دولت هم گفت: باید تشکلهای کشاورزی تشکیل، تعاونی تولید مدرن سازی، کشاورز آموزش و پشتیبانی شود.