همایش روز جهانی سالمند در دانشگاه علوم پزشکی تهران
باتوجه به فراگیری موج سالمندی در کشور تا ۳۰ سال آینده، در همایش روز جهانی سالمند، بر برنامه ریزی منسجم به منظور کاهش چالشها و افزایش کیفیت زندگی این گروه تاکید شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، به مناسبت روز جهانی سالمند با شعار «تاب آوری و مشارکت زنان سالمند»، همایشی با حضور رئیس دانشگاه و شماری از سیاستگذاران نظام سلامت و متخصصان مرتبط با حوزه سالمندی ۹ مهر ۱۴۰۱ در تالار دارالفنون برگزار شد.
هفته سالمند در کشور، از ششم شهریورماه آغاز شده و تا سه شنبه ۱۲ مهرماه ادامه دارد در این هفته عناوین «رسانه، آگاهی بخشی و فرهنگ سازی»، «آموزش و توانمندسازی»، «روز خانواده و جامعه دوستدار سالمند»، «تاب آوری و مشارکت زنان سالمند»، «مراقبت و سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی»، «حمایتهای اجتماعی، رفاهی و اقتصادی» و «قانونگذاری، سیاست گذاری و راهبری امور سالمندان» مورد توجه قرار دارد.
دکتر حسین قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، بر اهمیت حوزه سالمندی و برنامه ریزی گروههای مرتبط در این حوزه تاکید کرد و گفت: باتوجه به پیشرفتهای علمی کشور در زمینه بهداشت، تغذیه و بکارگیری روشهای نوین طبی، شاخص طول عمر طی دو دهه اخیر در کشور افزایش یافته است.
دکتر قناعتی با اشاره به نیازهای متفاوت سالمندان در کشور گفت: نیاز سالمندان در زمینههای اجتماعی، بهداشتی، ساختار شهری و درمانی متفاوت است و باید این نیازها مدنظر قرار گیرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به رشد نامتوازن جمعیت سالمندی نسبت به کل جمعیت گفت: در قرن بیست و یکم سن امید به زندگی از ۶۶ سال عبور کرده و هرساله ۱.۷ درصد به جمعیت جهان افزوده میشود که دو و نیم درصد ان را سالمندان تشکیل میدهند به این ترتیب هرساله سالمندان بیشتری به جمعیت جامعه افزوده میشود که باید برای کیفیت زندگی آنان برنامه ریزی کرد.
دکتر قناعتی با بیان اینکه میتوان از پدیده سالمندی به عنوان فرصت استفاده کرد گفت: استفاده از تجربه سالمندان میتواند به رشد جوامع کمک کند.
وی با اعلام اینکه در سال ۱۴۱۰ حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد ایرانیان بالای ۵۰ سال خواهند بود گفت: المان و انگلستان حدود ۶۰ تا ۷۰ سال طول کشید که با پدیده سالمندی مواجه شوند، اما این روند در کشورمان طی ۳۰ سال اینده اتفاق میافتد که این شرایط باید مدیریت شود.
دکتر قناعتی مصرف سرانه دارو را از دیگر مسائل سالمندی بیان کرد و گفت: باتوجه به شیوع بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و بیماریهای مزمن ریوی در سالمندان مصرف سرانه دارو در آنان بیش از جوانان است و باید این امر نیز مورد توجه قرار گیرد.
رئیس دانشگاه در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد این همایش به رفع چالشهای پیش روی سالمندان و افزایش کیفیت زندگی آنان کمک کند.
سپس دکتر غلامرضا حسن زاده دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی، با تاکید بر حفظ کرامت و جایگاه اجتماعی سالمندان گفت: در سال ۲۰۲۰ برای نخستین بار در دنیا، نسبت رشد جمعیت با رشد سالمندی برابر شد و پس از ان درصد سالمندان افزایش یافت و پیش بینی میشود در سال ۲۰۵۰ حدود ۲ میلیارد نفر جمعیت بالای ۶۰ سال در جهان داشته باشیم.
وی با اشاره به نرخ افزایش جمعیت سالمندی در کشور گفت: در سرشماری سال ۷۵ افراد بالای ۶۰ سال ۶.۶ درصد جمعیت و در سرشماری سال ۸۵، افراد بالای ۶۰ سال ۷.۳ درصد جمعیت و در سرشماری سال ۹۰، افراد بالای ۶۰ سال ۸.۲ درصد جمعیت را تشکیل دادند و در حال حاضر بیش از ۶ میلیون سالمند در کشور داریم و پیش بینی میشود در سال ۱۴۲۵ افراد بالای ۶۰ سال به ۲۲ درصد جمعیت برسد.
در ادامه، دکتر سید احمدرضا خاتون آبادی رئیس دانشکده توانبخشی به دکتر خاتون ابادی با تبریک روز جهانی سالمند با اشاره به اهمیت توانبخشی در سالمندان گفت: در بیمارستان ضیائیان تیم توانبخشی مستقر شده است و این فرصت مناسبی برای فعالیت در عرصه سالمندی است.
وی توانبخشی را فرایندی طولانی مدت دانست که باید خانوادهها و سالمندان در این زمینه اموزش ببینند و توانمند شوند و گفت: در رسانهها اموزش و تبلیغات خدمات سالمندی کمتر دیده میشود درحالی که باید در زمینه مشکلات سالمندان و اختلالات شناختی، روانشناسی و تغذیه سالمندان و... بیشتر کار شود.
حجت الاسلام والمسلمین ابوالفتح غفاری، معاون دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه هم گفت: با توجه به پیشگامی دانشگاه علوم پزشکی تهران درزمینه طب سالمندی، لازم است برنامه ریزی در این حوزه تداوم داشته باشد.
سپس دکتر محمدعلی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، کشورمان را دارای بستر غنی فرهنگی و دینی احترام به بزرگترها دانست و گفت: موج جمعیتی از سال ۱۹۰۰ تا ۲۰۵۰ جمعیت سالمندی رو به افزایش است و جمعیت سالمندی بیش از سایر قاره ها، قاره اسیا را تهدید میکند.
وی با اشاره به شرایط نگهداری از سالمندان در کشور و اهمیت توجه به آنان، بر ضرورت حمایتهای قانونی اصلاح جمعیت تاکید کرد.