پخش زنده
امروز: -
همزمان با فرا رسیدن نهم مهرماه مطابق با اول اکتبر، روز جهانی و ملی سالمندان، رئیس سازمان بهزیستی پیامی در گرامیداشت این روز صادر کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از روابط عمومی سازمان بهزیستی، متن پیام علیمحمد قادری به شرح ذیل است:
بسمه تعالی
سالمندان به عنوان سرچشمه محبت و حکمت و زنجیره پیوندهای خانوادگی در فامیل، عامل انتقال تجارب و سنتها در جامعه، تبلور آداب و ارزشها در فرهنگ ملی و مایه برکت و رحمت الهی در فرهنگ اسلامی شناخته میشوند. در عصر کنونی که به مدد پیشرفت شاخصهای سلامتی و اجتماعی-رفاهی و بهبود کیفیت زندگی، میزان امیدِ زندگی افزایش یافته است، فرصتی فراهم آمده است تا نعمت حیات و برخورداری از زندگی دنیوی، طولانیتر شده و جامعه، بیشتر از گذشته، از وجود پربرکت پیران فرزانه و شهروندان ارشد، بهرهمند گردد؛ که از این پدیده پربرکت با عنوان سالمندی فردی یاد میشود. امروزه با عبور از مقوله افزایش کمی طول عمر و حتی صرفا سالمندی سالم، موضوع سالمندی فعال و افزایش مشارکت اجتماعی سالمندان و بهره مندی آحاد جامعه از برکات وجودی سالمندان در نظریات سالمند شناسی، تحت عنوان رویکرد سود جمعیتی دوم، در راستای تحقق اقتصاد نقرهای مطرح میباشد؛ بنابراین علاوه بر لزوم نهادینه سازی سبک زندگی سالم و رعایت اصول تندرستی و خود مراقبتی، شایسته است با تصویرسازی مثبت از دوران بازنشستگی و سالمندی و نیز توانمند سازی افراد جامعه از دوران پیشا سالمندی در حوزه مهارتهای فردی و اجتماعی، زمینه افزایش دوره کارآمدی و نقش آفرینی فعال سالمندان عزیز در بستر خانواده و جامعه را فراهم آوریم. اما از زاویهای دیگر، به هم خوردن تعادل گروههای جمعیتی که بیش از هر عاملی به خاطر تاخیر در ازدواج و کاهش نرخ موالید روی داده است، باعث افزایش روزافزون درصد و وزن گروه جمعیتی سالمند در ایران شده است. موضوع مهمی که اگر با توجه به ویژگیهای جمعیت شناختی سالمندی در سالهای آتی (مانند پدیده سالمندان تنها) به پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن، توجه کافی نشود و زیرساختهای لازم فراهم نگردد، میتواند ضمن ایجاد بحران در جامعه و کشور، توفیق ارائه خدمات شایسته و عزت مندانه به شهروندان ارشد را سلب نماید. هر چند به مدد فرهنگ خانواده محور ایرانی و اسلامی، در حال حاضر شرایط نسبتا مناسبی برای سالمندان فراهم است، ولی رصد آینده پژوهانه متغیرهای جمعیتی و احتمال رسیدن به وزن ۳۳ درصدی سالمندان در ۳۵ سال آینده، این هشدار را به سیاست گذاران، برنامه ریزان و تصمیم گیران کشور میدهد که از فرصت پنجره جمیعتی برای اصلاح شرایط زیست سالمندی سالم و فعال، استفاده بهینه و مغتنم را بنمایند.
شاید به توان گفت که در سه سال اخیر، بحران همه گیری کرونا و مشکلاتی که برای عموم مردم به ویژه سالمندان ایجاد کرده است، تلنگری بود که به نیازهای سالمندان و چالشهای سالمندی کشور، نگاهی از نو انداخته و فرصت را برای جبران کاستیها و غفلتها غنیمت شماریم. در این مسیر باید ضمن فرهنگ سازی برای تکریم سالمندان عزیز و پیشگیری از گسست بین نسلی، سیاست گذاریهای لازم برای تعالی سالمندی و ارتقاء معیشت، رفاه و سلامت سالمندان و گسترش پوشش کمی و کیفی بیمههای درمانی و مراقبتی، بهبود خدمات حمایتی و اجتماعی، مناسب سازی محیطی و توسعه زیرساختها صورت پذیرد.
در بین انبوهی از سیاستهای کلان ضروری برای مواجهه با پدیده سالمندی، شاید بتوان گفت، تصویب لایحه جامع "قانون حمایت از حقوق سالمندان" و نیز تدوین "برنامه اقدام سند ملی سالمندان" که بطور شفاف و مبتنی بر اعتبارسنجی شاخصهای پیامدی، امکان رصد تکالیف و ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرائی و وظیفهمند در عرصه سالمندی را ممکن میسازد، از اولویتهای فوری سیاستگذاری حوزه سالمندی باشد؛ همچنین از بین مداخلات لازم در این عرصه، میتوان برای استقرار بیمه مراقبت طولانی مدت، ایجاد شبکه سمنهای میان نسلی سالمندی و استقرار نظام مسئولیت پذیری اجتماعی و خدمات داوطلبانه، اولویت قائل شد. در خلا سازمانی اجرائی که درخصوص خدمت همه جانبه به ۹۲۰۰۰۰۰ هزار نفر از جمعیت سالمندان کشور، وظیفهمند و واجد منابع ساختاری، انسانی و مالی باشد، نقش شورای ملی سالمندان و همکاری بین بخشی دستگاههای عضو آن شورا و نیز سازمان برنامه و بودجه در اولویت دهی به برنامههای سالمندی و نشاندار کردن بودجه اختصاصی این برنامه ها، حائز اهمیتی دوچندان میباشد. اینجانب ضمن گرامی داشت هفته تکریم و منزلت سالمندان، فرا رسیدن روز جهانی و ملی سالمند را که امسال با شعار افزایش تاب آوری و مشارکت زنان سالمند مزین شده، خدمت تک تک پدران و بویژه مادران فرزانه ایرانی تبریک عرض نموده و آرزو میکنم در کمال آرامش و نشاط و با صحت و عافیت کامل در کنار خانواده، عمری طولانی را سپری نمایید و سایه تان همواره بر سر ما مستدام باشد.