پخش زنده
امروز: -
یک عضو هیئت علمی شیمی دانشگاه قم از بومیسازی ستونهای جداسازی ترکیبات شیمیایی برای دستگاه کروماتوگرافی مایع در آزمایشگاه دانشگاه قم خبر داد.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما، دکتر رضا علیزاده، عضو هیئت علمی شیمی دانشگاه قم که از محققان اين طرح است گفت: دستگاه HPLC که در جداسازی ترکیبات کاربرد دارد دارای ستونهایی است که عامل جداسازی ترکیبات هستند ، ماده مورد نظر در ستونهای این دستگاه جدا شده و از انتهای آنها خارج شده و مورد بررسی قرار میگیرد، این ستونها مانند قلب دستگاه هستند.
وی افزود: ستونهای این دستگاه انواع مختلفی دارد که دو نوع اصلی آنها ستونهای عمومی و ستونهای با کاربرد خاص است که با نام "کایرال" شناخته میشوند.
علیزاده بیان کرد: نمونه خارجی ستونهای معمولی قیمتی نزدیک به پانزده میلیون تومان و ستونهای برای جداسازی ترکیبات خاص بالای صد ملیون تومان قیمت دارند.
وی افزود: هر دو نوع بومی سازی شدهاند و با قیمت بسیار کمتر از نمونه خارجی قابل استفاده هستند، پروسه بومی سازی این محصول یک سال طول کشید و اکنون ستونهای عمومی آماده و از آنها بهره برداری شده است، این محصول کیفیتی برابر نمونه خارجی دارد.
علیزاده گفت: هزینه ساخت ستونهای عمومی تنها حدود 35 درصد نمونه خارجی است، از سوی دیگر در ستونهای "کایرال" با توجه به فعالیتهای صورت پذیرفته قادر به جداسازی تعدادی از ترکیبات کایرال شده است و مراحل تکمیلی ساخت آن در حال انجام است. با برنامهریزیهای انجام شده این ستونها نیز با قیمتی نزدیک به 30 درصد قیمت نمونه خارجی قابل بهره برداری است.
وی در رابطه با اثرات مفید انجام این پروژه بیان کرد: در صورت عرضه شدن این محصول علاوه بر سودآوری برای دانشگاه میتوان خروج ارز از کشور را کاهش داد، همچنین با توجه به تولید محصول در آزمایشگاه دانشگاه، تعداد زیادی از دانشجویان در این پروژه فعالیت و کسب تجربه کردند، از برنامههای آینده این است که تراشکاریهای محصول نیزدر کارگاههای دانشگاه انجام شود و این محصول دانش بنیان در بازار با نمونه های خارجی رقابت کند.
و این یک صرفه جویی قابل توجه است