پخش زنده
امروز: -
با وجود اینکه خیلی از گزارشها و تحقیقات بین المللی عمدی بودن قتل شیرین ابوعاقله خبرنگار شبکه الجزیره را تایید کرده اند، اما هیچ مجازاتی ازسوی دولتهای غربی و در راس آن امریکا علیه تل آویو اعمال نشده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در سخنانی در مجمع عمومی سازمان ملل اظهار داشت: شیرین ابوعاقله در تیراندازی تک تیرانداز اسرائیلی کشته شد و این مسئله به معنای آن است که او را به عمد هدف قرار دادند. ابوعاقله تابعیت آمریکایی داشت، اما آمریکا عاملان قتل او را تحت تعقیب قرار نداد.
محمود عباس با نشان دادن تصویردیگری به حضار گفت: اینها اماکن مقدس مسلمانان و مسیحیان است که اسرائیل هر روزه بدون هیچ دلیلی به آنها تعرض و تجاوز میکند. آنها به جسد شیرین ابوعاقله در کنیسه نیز تعرض کردند و این مواضع اسرائیل در قبال مکانهای مقدس است.
شیرین که بود و چه کرد؟
شیرین ابوعاقله در سال ۱۹۷۱ در بیت المقدس در یک خانواده عرب مسیحی فسلطینی به دنیا آمد. وی دوران دبیرستان خود را در محله بیت حنینا گذراند و برای تحصیلات تکمیلی خود وارد رشته معماری در دانشگاه علم و صنعت اردن شد، اما عشق و دلبستگی اش به کشورش فلسطین باعث شد بلافاصله پس از فارغ التحصیلی در رشته معماری به تحصیل روزنامه نگاری بپردازد و در نهایت در رشته روزنامه نگاری نوشتاری فارغ التحصیل شود. وی با چند وب سایت و آژانس رسمی از جمله: آنروا، رادیو صدای فلسطین، کانال ماهوارهای امان، موسسه مفتاح و رادیو مونت کارلو همکاری کرد تا اینکه فرصتی برای عضویت در شبکه ماهوارهای الجزیره پیدا کرد.
شیرین ابوعاقله ازابتدای سال ۱۹۹۷ به عنوان خبرنگار الجزیره در فلسطین شروع به کار کرد و یکی از مهمترین و برجستهترین چهرههای رسانهای در سطح فلسطین به شمار میرفت. شیرین ابوعاقله به دلیل مخالفت با اشغالگری صهیونیستها و نوشتن گزارشهای متعدد علیه جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها شهرت داشت.
شواهد و مدارک دال بر قتل عمدی شیرین ابوعاقله
شیرین ابو عاقله در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ درحالی که مشغول تهیه گزارش در مورد حمله ارتش اسرائیل به شهر جنین در کرانه باختری بود بر اثر اصابت گلوله به سر جان باخت. شبکه خبری الجزیره و وزارت بهداشت فلسطین قتل او توسط ارتش اسرائیل را تأیید کردند، یک عکاس خبری آژانس خبری فرانسه (AFP) حاضر در صحنه نیز قتل او توسط نیروهای اسرائیلی را تأیید کرد. علی السمودی تهیهکننده او که از ناحیه کمر تیر خورد، یکی از شاهدان تحقیقات بینالمللی در باره این رویداد بود، اما اسرائیل اظهارات او را رد کرد.
سازمانهای خبری متعدد بینالمللی از جمله شماری از رسانههای جهانی و آمریکایی در تحقیقات گسترده تاکید کردند که رژیم صهیوینستی این خبرنگار را از فاصله نزدیک کشته است. کارشناسان حقوقی سازمان ملل متحد اردیبهشت ماه گذشته در بیانیه مشترکی تأکید کردند که قتل شیرین ابو عاقله خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره با لباس خبرنگاری، در حد جنایت جنگی است. این بیانیه توسط «فرانچسکا آلبانیز» گزارشگر ویژه حقوق بشر در فلسطین اشغالی سال ۱۹۶۷، «موریس تیدبال بینز» گزارشگر ویژه در مورد اعدامهای غیرقانونی، «ریم السالم» گزارشگر ویژه در امور خشونت علیه زنان و «ایرن خان» گزارشگر ویژه در خصوص ترویج و حمایت از حق آزادی عقیده و بیان، صادر شده است.
بنیاد "فارنزیک آرکیتکچر" وابسته به دانشگاه لندن و موسسه فلسطینی «الحق» با انجام تحقیقی مستقل و خصوصی درباره ترور شیرین ابوعاقله تحقیقی انجام داده اند که شبکه الجزیره نیز ادله موجود خود را به آنها ارائه کرده است. در این تحقیق، حادثه از لحظات اول بررسی شده و به این نتیجه رسیده است که نیروهای رژیم اشغالگر عمدا شیرین ابوعاقله و همکاران خبرنگار او را هدف تیراندازی قرار داده اند. این تحقیق در واقع خط بطلانی بر آخرین روایتهای متغیر اسرائیلی است. تل آویو در این تحقیقات خود گفته بود که به احتمال زیاد، ابوعاقله به اشتباه هدف تیراندازی نظامی اسرائیلی قرار گرفته است. این رژیم مدعی شده بود که نظامی اسرائیلی در حال تیراندازی به طرف عناصر مسلح فلسطینی بوده است که نتوانسته تشخیص بدهد که وی خبرنگار است.
دراین تحقیق، مجموعهای از حقایق جدید روشن میشود. تیراندازی عمدی و اصرار بر آن و تکرار آن از جمله این حقایق است. نظامی اسرائیلی قادر به تشخیص هدف و اینکه آنها خبرنگار هستند، بوده است. پس از اصابت گلوله به شیرین، نظامی اسرائیلی از کمک افراد دیگر به وی نیز جلوگیری کرده است. افزون بر این، هیچ عناصر مسلح دیگر حین تیراندازی در آنجا نبوده اند.
در این تحقیق، تصاویری که الجزیره از لحظه تیراندازی و قتل شیرین ابوعاقله در اختیار داشت، جمع آوری شده و با تصاویر دیگر موجود که شاهدان با دوربین خود از حادثه گرفته بودند، در کنار هم قرار داده شده است. همچنین در این تحقیق از فناوری «فتوگرامتری تحلیلی» استفاده شده که تصاویر را در زاویهها و ابعاد دقیق داده و به استخراج اطلاعات آن میپردازد. براساس این فناوری، مسافتها و حجم اشیاء، محل حضور خبرنگاران و شیرین ابوعاقله و نیز محل توقف خودروهای نیروهای اشغالگر در زمان تیراندازی و حتی زاویه دید آنها به دقت مشخص شده است.
مشخص شده که سه رگبار گلوله از سلاح تک تیرانداز شلیک شده است. سه گلوله در رگبار اول، هفت گلوله در رگبار دوم و سه گلوله در رگبار سوم شلیک شده است. شلیک این گلولهها نیز کاملا عامدانه و نه سهوا انجام شده است. در عملیات شلیک، تیرانداز هر بار به طور جداگانه و به عمد بر ماشه فشار داده است که فرضیه شلیک عامدانه به سوی او را تایید میکند. اولین رگبار که تیرانداز در داخل خودروی زرهی بوده است، گلولهها پشت سرهم شلیک شده که یکی از گلولهها به علی الصمودی اصابت کرده که برای پنهان شدن تلاش میکرده است. هشت ثانیه بعد، رگبار دوم از هفت گلوله نیز کاملا عمدی شلیک شده است که یکی از آنها به شیرین اصابت میکند و در جا به قتل میرسد. دو دقیقه بعد، فردی غیر مسلح به نام شریف عزب برای کمک به شیرین تلاش میکند که سه تیر نیز به طرف او شلیک میشود.
در این تیراندازی از سلاح ام ۴ استفاده شده که در دست تک تیرانداز در آن یگان بوده است. گلوله اصابت کرده به سر ابوعاقله سبز رنگ است که قابلیت نفوذ به اهداف زرهی را دارد. این گلوله در سلاحهای ام ۴ استفاده میشود که نیروهای اشغالگر از آنها استفاده میکنند. از دوربین سلاح، آرم و نشان لباسی که شیرین ابوعاقله به تن کرده بود کاملا مشخص است. تیم تحقیق برای اینکه این تصویر را عینی از نگاه تیرانداز نشان دهند، با استفاده از دوربین عکاسی، این صحنه را شبیه سازی کرده است. این تحقیق نشان میدهد که تک تیرانداز زمانی که فردی که برای کمک به شیرین در مسیر دید او قرار گرفت، به طرف او سه بار تیراندازی کرده، اما زمانی که این فرد از شعاع دید او خارج شد، تیراندازی را متوقف کرده است؛ بنابراین او کاملا به هدف دید داشته است و این نشان میدهد که تیرانداز عامدانه مانع از کمک رسانی به شیرین بوده است.
مسیر پوکه گلولههای شلیک شده نیز نشان میدهد که تیراندازی با دقت کامل صورت گرفته است. سه گلوله از فاصله کمتر از یک متر مربع شلیک شده است که نشان دهنده دقت در تیراندازی است و تیراندازی بی هدف یا اقدام واکنشی به تیراندازی دیگر نبوده است. تحقیق نشان میدهد که گلولههای شلیک شده بالای کتف شیرین را هدف قرار داده است به این معنا که هدف تیرانداز کشتن وی بوده است نه زخمی کردن یا ارعاب او. تحلیل صوتی صدای گلولهها نیز نشان میدهد که منبع آتش در منطقهای که خبرنگاران حضور داشتند، فقط از منطقهای بوده که نیروهای اشغالگر بودند. همچنین تصاویر وجود هر گونه فرد مسلح در مسیر دید تک تیرانداز یا در بین خبرنگاران و نیروهای اشغالگر را رد میکند که نشان دهنده این است که هیچ دلیلی برای تیراندازی نبوده است به ویژه اینکه خبرنگاران پروتکلهای اعلام حضور خود را با پوشیدن لباسهای نشان دار در مسیر دید نیروهای اشغالگر رعایت کرده بودند و به آرامی در حال حرکت بودند، اما تیراندازی به صورت مستقیم به طرف آنها صورت گرفته است که هدف نیز کشتن آنها بدون هشدار قبلی بوده است.
نتیجه:
با توجه به مدارک و شواهد موجود هیچ تردیدی درعمدی بودن قتل شیرین ابوعاقله ازسوی رژیم صهیونیستی نیست و در واقع این رژیم با این قتل میخواست هم شیرین ابوعاقله را از سر راه خود بردارد و هم اینکه با ایجاد ترس در دل دیگر خبرنگاران زمینه را برای ادامه عملیات موج شکن فراهم کند که با هدف بازگشت نظامی به شهرهای کرانه باختری طراحی شده است. با وجود اینکه شیرین ابوعاقله سه مولفه سیاستهای حمایتی اعلامی غرب یعنی: زن بودن، خبرنگاربودن ومسیحی بودن را با هم داشت، اما این امر موجب نشد که هیچ یک از کشورهای غربی چه جمعی و چه فردی فشارهایی را بر رژیم صهیونیستی وارد کنند و یا حتی بخش اندکی ازوقت رسانههای خود را به بررسی این موضوع اختصاص دهند، اما در مقابل با وجود اینکه مهسا امینی نه قرابت مذهبی و دینی با این کشورها دارد و نه به حرفه روزنامه نگاری اشتغال داشته، اما شب روز درباره آن حرف میزنند و آن را به محملی برای ایجاد اغتشاش و آشوب در ایران تبدیل کرده اند. در واقع که شیوهای که در قبال مرگ مهسا امینی اتخاذ شده همانند فاجعه متروپل است که حتی فرصت داده نمیشود تحقیقات لازم و کافی برای روشن شدن واقعیات و تکمیل پرونده قضایی صورت گیرد.
احمد کاظم زاده