پخش زنده
امروز: -
عضو هیئت مدیره انجمن علمی طبسنتی ایران با بیان اینکه حفظ سلامتی و ارتقاء کیفیت زندگی در سالمندی، از مهمترین اهداف مد نظر در طبایرانی است؛ توصیههایی را برای حفظ سلامتی در این سن پیشنهاد داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر زهره مرتجی با بیان اینکه طبایرانی یک مکتب طبی است که همه اوقات و حالات زندگی انسان اعم از سلامت و بیماری را بررسی کرده است و برای آنها برنامه و دستورالعمل ارائه میکند، گفت: سالمندان در جریان ورود به این سن، دچار غلبه سردی و خشکی بر اعضای اصلی خود میشوند، اما نباید فراموش کنیم که این به معنای مزاج سرد و خشک در همه سالمندان نیست، زیرا هر فردی، مزاج پایه و اصلی دارد و این سردی و خشکی در تعامل با مزاج پایه فرد، اثرگذار خواهد بود، بنابراین پزشک برای تعیین مزاج سالمند، به علائم تک تک افراد دقت میکند و توصیههایی متناسب با نوع علائم به هر فرد خواهد کرد.
وی با اشاره به اهمیت تغذیه در این دوران تأکید کرد: حجم غذای سالمندان در مقایسه با دوره میانسالی، باید کمتر، اما کیفیت بالایی داشته باشد؛ یعنی مواد مغذی مورد نیاز را تأمین کند و متناسب با کاهش حجم هر وعده غذایی، باید تعداد دفعات غذا خوردن بیشتر شود.
این پزشک متخصص طب ایرانی گفت: سالمندان بهتر است از خوردن غذاها و میان وعدههای ترش مزه اجتناب کنند، از غذاهای مناسب برای سالمندان میتوان به آبگوشت، انواع آشها، حلیم گندم، شیرو عسل، زرده تخم مرغ نیم برشت، گوشت جوجه خروس و نان خوب پخته شده با میزان نمک متوسط اشاره کرد.
مرتجی افزود: کاهو، برگ چغندر، کرفس، تره، انجیر تازه و خشک، انگور، مویز، مغز گردو و بادام نیز برای سالمندان مناسب است.
وی درباره استفاده از لبنیات، با اشاره به اینکه آشامیدن شیر مفید است به شرط آنکه بعد از آشامیدن شیر احساس نفخ نکنند، گفت: شیر جوشیده برای سالمندان بهتر از شیر خام است و بهترین شیوه مصرف شیر، این است که سه قسمت شیر را با یک قسمت آب مخلوط کرده، با حرارت ملایم بجوشانند تا یک چهارم آن بخار شود، سپس با مقداری نبات یا عسل شیرین کنند و آرام بنوشند، اگر در حین جوشیدن شیر، مقداری زنجبیل برای کم کردن نفخ در آن بیندازند بهتر است.
عضو هیئت مدیره انجمن علمی طبسنتی ایران افزود: سالمندان باید به خاطر بسپارند که به هیچ عنوان شبها، گرسنه به خواب نروند، زیرا گرسنه به خواب رفتن سبب از دست رفتن نیرو و توان بدنی آنها میشود.
مرتجی یبوست را از مشکلات شایع این سنین دانست و ادامه داد: سالمندان با خوردن غذاهایی مانند خورشت مرغ همراه با کلم، برگ چغندر، برگ اسفناج و سوپ جو میتوانند به پیشگیری و رفع این مشکل کمک کنند و اگر با این روش رفع نشد از انجیر خشک جوشانده در آب و عسل و مسهلهای خفیف استفاده شود، خوردن انجیر تازه در فصل آن و انجیر خیسانیده در زمستان از بهترین راهکارها برای راحتی دفع است.
وی گفت: ماساژ معتدل برای سالمندان مناسب است و سبب تقویت آنها میشود بطور کلی ماساژ، ورزش، روغن مالی مناسب و حمام معتدل برای این گروه مناسب است، قبل از ماساژ مناسب است که بدن سالمندان را با روغن بنفشه بادام و بابونه چرب کنند، همچنین سالمندان باید از فصد و حجامت پرهیز کنند مگر در ضرورت بسیار شدید و فقط با تجویز پزشک اقدام به این کار کنند.
عضو هیئت مدیره انجمن علمی طبسنتی ایران افزود: سالمندان بهتر است از چیزهایی که مزاج سرد و خشک دارد مانند اندوه و ترس، عطرهای سرد چون کافور و نیلوفر و ترشیها دوری کنند، باید دانست که هوای بد، بوهای ناخوش و دود و غبار در سالمندان نسبت به دیگران اثرات منفی بیشتری دارد و باید به این موارد دقت داشته باشند.