آثار زیانبار میگرن بر مغز
نتایج تحقیقات دکتر مسعود آشنا و همکارانش نشان می دهد سردردهای میگرنی ممکن است به تغییرات زیانبار، طولانی و پایدار در بافت های مغزی بیانجامد.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ دکتر مسعود آشنا از استادان دانشگاه کپنهاگ که هدایت حدود20 تحقیق و مطالعه درباره میگرن را بر عهده داشته است، گفت: پیش از این تصور می شد میگرن یک اختلال بی خطر است که آثار زیانبار پایدار بر ساختار مغز نمی گذارد. اما تحقیقات گسترده ای که ما انجام داده ایم، نشان می دهد که میگرن می تواند دایم و برای همیشه آثار زیانباری بر ساختار مغز بر جا گذارد.
تجزیه و تحلیل این تحقیقات گسترده که نتایج آن روز چهارشنبه در نشریه علمی «عصب شناسی» آمریکا منتشر شد، نشان می دهد در افرادی که از میگرن رنج می برند نسبت به افرادی که دچار این گونه سردردها نمی شوند، خطر صدمات مغزی، ناهنجاری ماده سفید و تغییر حجم مغز افزایش می یابد. علاوه بر این، خطر چنین صدمات و اختلالاتی در افرادی که علایم و نشانه های پیشین میگرن در آنها قابل مشاهده است، بیشتر می شود.
دستگاه عصبی مرکزی قسمتی از دستگاه عصبی است که در درون محفظهای استخوانی به نام استخوان جمجمه و ستون فقرات قرار گرفته و شامل مغز و نخاع است . از نظر ساختمانی در سیستم اعصاب مرکزی دو قسمت به نامهای ماده سفید و ماده خاکستری قابل تشخیص است.
در چارچوب تحقیقات گسترده درباره آثار میگرن، محققان و پژوهشگران نتایج 19 تحقیق از جمله 13 تحقیق بالینی را که در آن از بیماران ام آر آی مغزی گرفته شده بود، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.
این مطالعات نشان داد خطر صدمه دیدن ماده سفید مغز در افرادی که از میگرن با نشانه های پیشین بیماری رنج می برند، نسبت به افرادی که دچار سردرد نمی شوند 68% افزایش می یابد اما افرادی که میگرن در آنها با نشانه های پیشین همراه نیست این میزان 34% است.
خطر اختلالات مغزی در بیمارانی که میگرن در آنها با نشانه های پیشین همراه است نسبت به افرادی که میگرن آنها چنین نشانه هایی ندارد، 44% افزایش می یابد.
این تحقیق گسترده همچنین نشان داد تغییر حجم مغز در افرادی که از میگرن ( با یا بدون نشانه های پیشین) رنج می برند به مراتب بیشتر از افرادی است که دچار چنین آسیب هایی نمی شوند.
دکتر آشنا تصریح کرد: میگرن که در برخی موارد با سردردهای شدید همراه می شود ده تا 15 درصد از مردم جهان را آزار می دهد.
وی تصریح کرد: ما امیدوار هستیم با تحقیقات بیشتر و دقیق تر بتوانیم ارتباط میان تغییرات ساختاری مغز و تناوب و مدت سردردهای میگرنی را کشف و آثار زیانبار این بیماری را بر روی مغز و عملکرد آن پیدا کنیم.