پخش زنده
امروز: -
با توجه به سیاستهای دولت سیزدهم در خصوص الگوی کشت و محدودیت کشت محصولات جالیزی، اعلام تعرفههای جدید برای ارزیابی اقتصادی کشاورزان ضروری به نظر میرسد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در آغاز سال زراعی جدید که تا دو هفته دیگر آغاز میشود و با توجه به سیاستهای دولت سیزدهم در خصوص محصولات جالیزی و الگوی کشت، یکی از اقداماتی که باید قبل از آغاز به کشت انجام شود تعیین تعرفههای جدید برای محصولات جالیزی و آب بر است تا کشاورز بداند آیا با تعرفههای جدید برایش صرفه اقتصادی دارد تا چنین محصولاتی را کشت یا اینکه بر اساس الگوی کشت محصولات استراتژیک مانند گندم و دانههای روغنی تولید کند.
گزارشها از این حکایت دارد از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۴۰۰ حدود ۸۰۰ هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات آب بری، چون هنداوانه وخربزه بوده و چیزی حدود ۲۵ تا ۲۶ میلیون تن محصول جالیزی تولید شده که از این میزان، نزدیک به ۳ میلیون تن سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی و هندوانه صادر شده که حدود ۱ میلیارد دلار ارز آوری داشته است.
به گفته کارشناسان این میزان ارزآوری با توجه به آب بری این محصولات صرفه اقتصادی ندارد و اگر بر اساس الگوی کشت اراضی زیر کشت محصولات جالیزی به کشت گندم یا دانههای روغنی اختصاص داشت علاوه بر تامین امنیت غذایی از خروج ارز از کشور هم جلوگیری میشد.
گزارشها حاکیست واردات سالانه محصولات اساسی به کشور بیش از ۳۰ میلیون تن با ارزش ۱۴ میلیارد دلار بوده در حالیکه از صادرات محصولات جالیزی حدود یک میلیارد دلار ارز وارد کشور شده است.
آقای سروی کارشناس کشاورزی میگوید بالا بودن قیمت محصولات آب بر در بسیاری از کشورها باعث ایجاد مزیت اقتصادی برای تولید کننده در کشور ما بوده علت آن نیز این است که بسیاری از کشورهای وارد کننده محصولات جالیزی از تولید محصولات استراتژیک حمایت میکنند و این مسئله باعث میشود محصول آب بر و جالیزی در آنجا تولید نشود و قیمتش بالا برود.
به گفته سروی اگر بر اساس الگوی کشت حدود ۸۰۰ هزار هکتار اراضی تحت کشت محصولات جالیزی را به کشت گندم و کلزا اختصاص میدادیم به ترتیب ۳ میلیون تن گندم و یک ونیم میلیون تن کلزا تولید میشد که صرفه جویی ۱.۵ میلیارد دلاری ارزی داشت.
پیش از این وزیر جهاد کشاورزی هم گفته است صادرا ت محصولات آب بر نیم درصد عوارض دارد به جهت اینکه در داخل کشور از محصولات کم آب بر حمایت و کشت محصولات اساسی تقویت شود.
به گفته ساداتی نژاد در خصوص صادرات محصولات جالیزی ممنوعیتی در حال حاضر نداریم، ولی با عوارضی که وجود دارد درصدد کنترل آن در داخل هستیم.
اکنون کشاورزان منتظر هستند تا بدانند مسئولان وزارت جهاد کشاورزی برای سال جدید زراعی چه تصمیمی در خصوص تعرفههای محصولات آب بر اتخاذ خواهند کرد.