پخش زنده
امروز: -
همزمان با روز بزرگداشت حکیم ابوریحان بیرونی از سردیس مرمریت ابوریحان بیرونی در همایش ۷ گوهر سنگ پارسی در شیراز امروز رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس،معاون صنایع دستی میراث فرهنگی و گردشگری فارس با بیان اینکه ابوریحان بیرونی اولین دانشمند ایرانی بود که درمورد گوهر سنگها به مطالعه پرداخت و کتاب الجماهر فی الجواهر نوشت افزود:واژه لاتین Gem به معنای سنگ تراش خورده اولین بار در کتاب ابوریحان بیرونی ثبت شده است.
سلیمی این موضوع را فلسفه برگزاری همایش ۷ گوهر سنگ پارسی عنوان کرد و افزود: فرهنگ سازی و توسعه و ترویج صنایع دستی از جمله گوهر تراشی از جمله راههای برون رفت از بیکاری و ایجاد اشتغال است.
وی گفت: به دلیل وجود معادن غنی ۷ گوهر سنگ در ایران و ازجمله فارس، اشتغال زایی در حوزه این هنر صنعت بی نظیر است.
سلیمی گفت: این هنر صنعت در روستاها بویژه در شهرستان بیضا رشد خوبی داشته، و کارگاههای خانگی روستاهای این شهرستان نشان میدهد پیوند چند رشته در حوزه گوهر سنگها از جمله تراش سنگ ها، زیورآلات سنتی و حکاکی روی سنگ، میتواند شبکهای قوی از کسب و کارهای دستی در حوزه زیور آلات سنتی ایجاد کند.
وی با اشاره به منابع غنی سنگهای قیمتی در ایران و فارس، و ارزش افزوده گاه ۵۰۰ برابری سنگهای قیمتی خام گفت: سرمایه اولیه مورد نیاز برای راه اندازی کارگاههای کار آفرینی این هنر صنعت ۱۵۰ میلیون تومان است.
وی با بیان اینکه تجهیزات مورد نیاز این رشته بین۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان برآورد شده و مواد خام این هنر صنعت هم قیمت پایینی دارد افزود: این هنر صنعت میتواند به صورت خانگی و در کارگاههای کوچک و خانگی راه اندازی و ایجاد اشتغال کند.
سلیمی تبصره ۱۸ و تسهیلات خود اشتغالی را از بندهای حمایتی در تولید صنایع دستی عنوان کرد که در سال گذشته نزدیک به ۵ میلیارد تومان آن به حوزه گوهر سنگها تعلق گرفت که حدود ۸۰ خانه روستایی را به کارگاه گوهر تراشی تبدیل کرد.
به گفته سلیمی این تسهیلات برای هر نفر ۱۵۰ میلیون تومان اختصاص مییابد و قرار است این تسهیلات در سال مالی جدید در استان فارس با ۲ برابر افزایش به ۱۰ میلیارد تومان برسد.
قریب زاده کارشناس گوهرشناسی هم به ارزش افزوده بالای این منابع سنگی اشاره کرد و گفت: از یک کیلو سنگ خام که حدود ۱۰۰ نگین بدست میاید، اگر هزینه تراش این نگینها را یک و نیم میلیون تومان در نظر بگیریم، بین ۲۰ تا ۳۰میلیون تومان ارزش فروش آن تعداد نگین است.
وی به ۷ گوهر سنگ پارسی که معادن آنها در ایران وجود دارد اشاره کرد و گفت: فیروزه در نیشابور، شهر بابک و شاهرود، عقیق بنفش در بختگان، بوانات، خراسان جنوبی، عقیق آبی در بختگان فارس، عقیق سینیک یا خوش منظر در خراسان جنوبی، ساتین اسپارت در لامرد فارس، واریسیت در یزد و کرمان، کریزوکولا در کرمان، یزد خراسان و سمنان از مغان غنی سنگهای قیمتی در ایران است.
مدیر کل فنی حرفهای فارس هم با بیان اینکه این رشته یک حرفه مهارتی است گفت: در حال حاضر علاوه بر شیراز، در ۱۰ شهرستان فارس رشته گوهر تراشی در آموزشگاههای فنی و حرفهای آموزش داده میشود، و کسانیکه در این رشته موفق به اخذ مدرک میشوند، میتوانند از طریق گواهینامه با مراجعه به بانکهای عامل، از تسهیلات خود اشتغالی برخوردار و کسب و کار راه اندازی کنند.
محسن نژاد مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری فارس هم هدف از برگزاری این همایش را فعالیتهای مستمر در حوزه توسعه هنر صنعت گوهر تراشی، بازاریابی، تبلیغات و شناخت بازارهای هدف، و توسعه این هنر صنعت در بین صنایع دستی استان را از اهداف برگزاری این همایش ذکر کرد.