پخش زنده
امروز: -
روزنامه اینترنتی رای الیوم نوشت: قدرت گرفتن مقاومت و استقامت آن در کرانه باختری در چند ماه اخیر، همه معادلات امنیتی را برای اشغالگران بهم زده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ روزنامه اینترنتی رای الیوم در مقاله ای نوشت: چند ماه است که ما هر روز به صورت غیرعادی خبرهایی درباره درگیریهای مسلحانه و شدید بین رزمندگان فلسطینی با ارتش اشغالگر اسرائیلی در شهرهای و روستاهای کرانه باختری میشنویم که در بیشتر موارد چند نفر از فلسطینیان در آن شهید و تعدادی هم بازداشت و زخمی میشوند.
چنین شرایطی در گذشته عادی نبود و هر گشتی اسرائیلی که تعداد سربازان آن ۱۰ نفر بود میتوانست به هر شهر یا اردوگاه فلسطینی یورش ببرد و هر فلسطینی را که میخواهد ضرب و جرح و بازداشت و حتی ترور کند و سپس مثل اینکه هیچ اتفاقی نیفتاده است، منطقه را ترک کند. اما آنچه امروز در صحنه میدانی رخ میدهد کاملا متفاوت با گذشته است و ارتش اشغالگر از بلایی سخن میگوید که بر سرش آمده است.
قدرت گرفتن مقاومت و استقامت آن در کرانه باختری در چند ماه اخیر، همه معادلات امنیتی را برای اشغالگران بهم زده و آنها را وادار کرده است، پیش از یورش به هر شهر یا اردوگاه فلسطینی، هزار بار فکر کنند. صحنههای درگیریهای مستمر مسلحانه، خاطره دو انتفاضه قبلی را برای اشغالگران یادآوری میکند. تا جایی که هر عملیات نظامیان اشغالگر برای بازداشت فلسطینیان به درگیری مسلحانه با سربازان این رژیم منتهی میشود که خطر واقعی برای جان آنهاست. اسرائیل در برابر این شرایط پیچیده، به شکست عملیات «موج شکن» که چند ماه پیش با هدف از بین بردن مقاومت مسلحانه در کرانه باختری اجرا کرده بود، اعتراف و تاکید کرد با وجود بازداشتهای گسترده و هماهنگی فزاینده امنیتی با تشکیلات خودگردان، تعداد عملیات مسلحانه بیشتر شده است.
پایگاه عبری والا اعلام کرد، از ابتدای امسال با وجود تهدیدات، حملات مسلحانه بیشتر شده و به علت ضعف تشکیلات خودگردان و کاهش فعالیت نیروهای ارتش اسرائیل در پی همه گیری کرونا، گروههای مسلح در کرانه باختری شکل گرفته است. این پایگاه اسرائیلی تاکید کرد میزان قاچاق سلاح به کرانه باختری هم افزایش چشمگیری داشته است. این تحولات در حالی رخ میدهد که آویو کوخاوی رئیس ستاد ارتش اسرائیل ابتدای امسال به مقامات تشکیلات خودگردان و گروههای فلسطینی هشدار داد، اگر حملات متوقف نشود و آرامش باز نگردد، نظامیان اسرائیلی مجبور به عملیات گسترده در کرانه باختری به ویژه بخشهای شمالی آن خواهند شد.
تحولات منفی، شرایط امنیتی و تحریک افکار عمومی از سوی جنبش حماس در شبکههای اجتماعی، باعث موج جدید عملیات در شهرهای فلسطینی شده است و ارتش اسرائیل در برابر دو گزینه اجرای عملیات گسترده در کرانه باختری یا اجرای عملیات محدود شبانه بر اساس گزارشهای اطلاعاتی، قرار گرفت. ارتش اسرائیل گزینه عملیات محدود شبانه را انتخاب کرد تا مانع از هماهنگی امنیتی با تشکیلات خودگردان در کرانه باختری شود و همچنان به ۱۳۰ هزار کارگر فلسطینی اجازه دهد وارد مناطق اشغالی سال ۱۹۴۸ شوند.
از ابتدای امسال دهها فلسطینی در کرانه باختری به شهادت رسیده اند که بیشترین تعداد در پنج سال گذشته است. یک افسر شاباک میگوید، پولهایی که به کرانه باختری میرسد به تامین مالی قاچاق سلاح کمک میکند و این سلاحها در اختیار گروههایی در جنین و نابلس قرار میگیرد تا از آنها در اجرای عملیات مسلحانه استفاده کنند. این افسر شاباک تاکید کرد تحولات اخیر، ممکن است ارتش اسرائیل را به اجرای عملیات گسترده در اردوگاههای آوارگان به ویژه نابلس و جنین نزدیک کند.
این افسر اسرائیلی افزود، با وجود آنکه بازداشتهای گسترده ممکن است در ناکام گذاشتن طرحهای مبارزان تاثیر داشته باشد، اما شاهد افزایش چشمگیر درگیریها هستیم که نشان میدهد در عمل، تلاشها برای از بین بردن آن هستههای مسلح موفقیت آمیز نبوده است و پدیده قاچاق سلاح هم ادامه دارد.
دانا بن شمعون مسئول امور فلسطینی در روزنامه اسرائیل هیوم گفت، بازداشتها در گذشته کار آسانی بود، اما امروز دیگر اینطور نیست و شرایط پیچیده شده است و بسیاری از عملیاتهای بازداشت در شمال کرانه باختری با وجود تلاشهای گسترده اطلاعاتی و نظامی، بسیار خطرناک شده است و افراد تحت تعقیب به سوی نیروهای ما تیراندازی میکنند. هیچ شبی نیست که عملیات بازداشتی اجرا نشود و هر عملیات بازداشتی برای خودش پیچیده است و احتمال وقوع مشکلاتی پس از ورود به مناطق فلسطینی وجود دارد. بازداشتها گاهی با چند ساعت درگیری همراه است و افراد تحت تعقیب تا آخرین قطره خونشان میجنگند و مانند ابراهیم النابلسی حاضر به تسلیم شدن نیستند.
بن شمعون افزود، افراد تحت تعقیب جدید در نابلس و جنین، خطرناکتر شده اند، زیرا مسلح هستند و به طور آشکار در هیچ گروه فلسطینی عضویت ندارند. مدت طولانی است که دیگر چیزی درباره پدیده افراد تحت تعقیب مسلح نشنیده بودیم و این اصطلاح در زمان دو انتفاضه قبلی شنیده میشد و تصور میکردیم از آن خلاص شده ایم. اما امروز شاهد بازگشت قدرتمندانه آن هستیم و تشکیلات خودگردان بر کسانی که به قهرمان تبدیل میشوند و اسرائیل مجبور به درگیری با آنهاست، تسلطی ندارد.
ولید المدلل کارشناس مسایل اسرائیل هم گفت، تیراندازی ها، اشغالگران را به شدت سردرگم کرده و وحشت اسرائیلیها از افزایش تیراندازیها آشکار شده است و این موضوع، بقیه فلسطینیان را به اجرای عملیات مشابه در سایه حملات شهرک نشینان، تشویق میکند. اشغالگران تلاش میکنند با اعزام نیرو و ارسال تجهیزات بیشتر به کرانه باختری، با افزایش عملیات تیراندازی از سوی گردانهای مقاومت در نابلس و جنین مقابله کنند. این عملیاتها غیرمنتظره بود و به همین علت اشغالگران سردرگم و دستپاچه شده اند. عاملان اجرای عملیات تیراندازی، مدت کافی آموزش میبینند تا توانایی آنها برای نشانه گیری و اصابت به هدف افزایش یابد. درگیریهای اخیر بیانگر این موضوع است.
عزام ابوالعدس کارشناس مسایل اسرائیلی هم با تایید این سخنان المدلل گفت: اسرائیل درباره آنچه که در کرانه باختری رخ میدهد نگران است. به ویژه که این رژیم از وحشت درباره موجودیت خودش رنج میبرد. افزایش تیراندازی ها، اشغالگران را در بن بست بزرگ امنیتی قرار داده است، درحالی که باید شرایط چند جبهه لبنان، سوریه، کرانه باختری و نوار غزه را به طور همزمان در نظر بگیرد. اسرائیل از تحرکات در جبهه کرانه باختری میترسد، زیرا آن را سختترین جبهه برای خودش میداد، به ویژه که در آنجا ۸۰۰ هزار شهرک نشین در برابر دو میلیون فلسطینی زندگی میکنند. با وجود افزایش قیمت سلاح، تعداد سلاح در کرانه باختری بیشتر شده است و به همین علت، این رژیم به تعداد سربازان بیشتری نیاز دارد. در حالی که تعداد سربازان اسرائیلی امسال به صورت هولناکی کاهش یافته است. امسال بیشترین تعداد فرار از خدمت سربازی و کمترین میزان جذب سربازان ثبت شد.
در برابر این خطر که نگرانی اسرائیلیها را برانگیخته است، روزنامه یدیعوت آحارونوت نوشت، «لکه نفتی» که مبارزان در شمال کرانه باختری ایجاد کردند در حال گسترش است و خطر رسیدن آن به رام الله وجود دارد.
آوی زخاروف تحلیلگر امور فلسطینی این روزنامه نوشت، ارتش اسرائیل در حال مواجه شدن با نوع دیگری از مبارزان است که جرأت بیشتری دارند و برای درگیری تلاش میکنند و حاضر به تسلیم شدن نیستند. این مبارزان نسل سوم، از اینکه هویت آنها در شبکههای اجتماعی آشکار شود، هراسی ندارند و به الگویی برای دیگر فلسطینیان تبدیل میشوند. هر تصویری که از تیراندازی به سوی نیروهای ارتش اسرائیل منتشر میشود، جایگاه مبارزان فلسطینی را تقویت میکند. آنها هیچ وابستگی حزبی روشنی ندارند. صبح ممکن است با عناصر جهاد اسلامی عکس بگیرند و شب در نابلس یا جنین در کنار عناصر شهدای الاقصی باشند. آنچه رخ میدهد از عملیات خودجوش به عملیات سازماندهی شده تبدیل شده است.
روزنامه اینترنتی رای الیوم در ادامه نوشت: تیراندازیها در جنین تا نابلس و اخیرا در شهر سلواد رام الله، حاکی از آن است که شاید اوضاع از کنترل خارج شود و ما را به دوره عملیات گسترده بازگرداند، به ویژه که تشکیلات خودگردان در مناطق شمالی کرانه باختری حضور ندارد. دردسر اصلی که نهادهای امنیتی اسرائیل را این روزها نگران میکند، اعتصاب اسیران که ممکن است اوضاع را وخیمتر کند، نیست، بلکه ضعف تشکیلات خودگردان است. بسیاری از عناصر تشکیلات خودگردان برای فعالیت در مناطق شمالی کرانه باختری با مشکل مواجه میشوند.
این مناطق به سرعت به پایگاههایی برای مقاومت تبدیل میشود و گروههای مختلف به طور مستمر برای حمله به اهداف اسرائیلی تلاش میکنند. آنچه در کرانه باختری رخ میدهد، هزارمین بار تلاش اسرائیل برای فرو کردن سر خودش در شن و نادیده گرفتن همه مسایل مربوط به فلسطین از سال ۲۰۰۹ تا امروز را نشان میدهد. رؤیای دادن امتیازات اقتصادی به فلسطینیان در کرانه باختری برای خرید صلح، به یک رؤیای دور از دسترس تبدیل شده است. رسانههای عبری از افزایش بی سابقه تیراندازی مبارزان فلسطینی علیه ارتش اشغالگر اسرائیلی در مناطق مختلف کرانه باختری خبر دادند.