پخش زنده
امروز: -
سنگ کلیه یکی از بیماریهای شایعی است که بخش مهمی از آن در بین افراد به دلیل سبک زندگی غلط رخ می دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز مهاباد؛ علاوه بر سبک زندگی غلط، عوامل محیطی و موروثی نیز در بروز این بیماری نقش دارد و ابتلا به سنگ کلیه عموماً فرد را با دردهای شدیدی مواجه میکند.
سنگهای کلیه رسوباتی سخت از جنس مواد معدنی (کلسیم، اگزالات و فسفات) هستند که در کلیه های ساخته می شوند. ابتلا به سنگ کلیه دلایل زیادی دارد و می تواند هر بخشی از دستگاه ادراری از کلیه ها تا مثانه را درگیر کند و دفع این سنگها اغلب بسیار دردناک است.
اگر تعداد و اندازه این سنگها بیشتر و بزرگتر شوند، ممکن است بیمار نیاز به مصرف داروهای ضد درد داشته باشد و با نوشیدن آب زیاد برای دفع سنگ کلیه تلاش کند.
این بیماری علائم مشخصی نیز دارد، درد شدید در پهلو، دردی که به قسمت تحتانی شکم و کشاله ران کشیده می شود، درد در هنگام ادرار، حالت تهوع و استفراغ، نیاز مداوم به ادرار کردن و تب و لرز (در صورت وجود عفونت)، از علائم ابتلا به سنگ کلیه هستند.
هشت علت اصلی که خطر ابتلا به این عارضه را تشدید میکنند عبارتند از: مصرف نوشابه، خوردن بیش از حد گوشت، مصرف بیش از حد مکملهای ویتامین سی، عدم دریافت کافی مرکبات، مصرف کم کلسیم، خوردن بیش از حد سبزیجات تیره رنگ، کم آبی بدن و مصرف زیاد نمک،
مصرف نوشابه:
بر اساس تحقیقات علمی، فروکتوز موجود در این نوشیدنیها باعث افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه می شود. مصرف روزانه یک قوطی نوشابه خطر ابتلا به سنگ کلیه را تا ۲۳ درصد افزایش می دهد.
خوردن بیش از حد گوشت:
این روند باعث افزایش اسید اوریک بدن شده و خطر ابتلا به سنگ کلیه را بالا می برد. کسانی که گیاه خوار هستند یا بیشتر ماهی میخورند، ۳۰ تا ۵۰ درصد کمتر در معرض خطر این عارضه هستند.
مصرف بیش از حد مکملهای ویتامین سی:
بر اساس مطالعات اخیر، مکمل های ویتامین سی عامل ابتلا به سنگ کلیه هستند. کسانی که بیش از هفت مکمل ویتامین سی در هفته دریافت می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند. دلیلش هم این است که ویتامین سی در فرم اگزالات دفع می شود و می تواند در مجاری کلیوی به سنگ تبدیل شود.
عدم دریافت کافی مرکبات:
مرکبات حاوی سیترات هستند؛ ترکیباتی که خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش می دهند. افزایش لیمو به آب آشامیدنی، راهی آسان برای پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه است.
مصرف کم کلسیم:
تصور اکثر مردم این است که کاهش مصرف کلسیم باعث کاهش خطر ابتلا به سنگهای کلیوی می شود. این فرض اشتباه است چون بنا به نتایج تحقیقات، افرادی که رژیمهای کم کلسیم دارند، بیشتر به سنگ کلیه مبتلا می شوند.
خوردن بیش از حد سبزیجات تیره رنگ:
این سبزیجات سرشار از اگزالات هستند و همانطور که گفته شد، این ماده خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد.
کم آبی بدن:
نخوردن کافی آب خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد. اطمینان حاصل کنید که حداقل دو لیتر مایعات را در طول شبانه روز مصرف می کنید.
مصرف زیاد نمک:
مصرف نمک به میزان زیاد باعث افزایش مقدار کلسیم دفع شده توسط کلیه می شود و خطر ابتلا به سنگ کلیه را تشدید می کند.