پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور پیش بینی کرد: در سال جاری صادرات محصولات با منشأ گیاهی ۲۵ درصد افزایش یابد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شاپور علائی مقدم رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در بیست و چهارمین کنگره گیاهپزشکی ایران و دومین کنگره بیماری شناسی گیاهی صبح امروز در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی در جمع خبرنگاران، گفت: از 132 میلیون تن محصولاتی که در کشور تولید میشود ۱۰۶ میلیون تن از آن را سازمان حفظ نباتات کشور بهواسطه عوامل خسارت زا ازجمله آفات، بیماریها و علفهای هرز رصد، کنترل و پایش میکند.
وی با اعلام خبر بسیار خوش در زمینه امنیت غذایی، افزود: دولت در سال گذشته حدود چهار میلیون تن گندم خریداری کرد که از این میزان 38 هزار تن از آن سن زدگی داشت؛ امسال گندم خریداریشده در حدود 7.5 میلیون تن بوده که تنها 7 هزار تن از آن دچار سن زدگی بوده؛ یعنی کمترین میزان سن زدگی در طول تاریخ بخش کشاورزی ایران رقم خورد.
به گفته رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، کم بودن سن زدگی در گندم حکایت از آن دارد که شبکه مراقبت، رصد و پایش تا دورترین نقطه کشور از محصولات محافظ میکند؛ بهخصوص امسال که بحث گندم بسیار استراتژیک بوده و گندم یکی از مهمترین محصولات برای بالا بردن عیار امنیتی کشورها به شمار رفته است.
علائی مقدم درباره سلامت محصولات کشاورزی، تصریح کرد: در حدود 8 تا 9 ماه پیش صادرات برخی از محصولات کشاورزی متوقف که باعث ایجاد نگرانی در بین مردم شد که علت آن عدم وجود سامانه و یا پرونده از فرایند تولید بوده است.
وی ادامه داد: نظم نوینی که در کشاورزی دنیا اتفاق افتاده و کنوانسیون بینالمللی حفظ نباتات بیانیهای را تصویب کرده که فرایند تولید محصولات کشاورزی باید پروندهسازی شده و شناسنامه بسترهای تولید کاملاً واضح باشد تا مشخص شود چه اقداماتی روی محصول انجامشده و این مهم برای بالا بردن عیار سلامت جامعه است.
به گفته رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، در این راستا سامانهای تحت بستر سامانه سماک با عنوان سامانه فرآیند تولید محصولات سالم را راهاندازی کردیم و محصولات کشاورزی بر روی آن بارگذاری میشوند و تولیدکنندگان برای تولید داخل و صادرات باید در این سامانه ثبتنام کنند.
وی ادامه داد: خوشبختانه تا این لحظه ۱۸۰۰ گلخانه دار در این سامانه ثبتنام کردند و فرآیند تولید آنها در این سامانه ثبت میشود؛ مدیر کنترل کیفی در این مراکز حضور دارند؛ همچنین در بسترهای آزاد در فاز اول 4 محصول که بیشترین مزیت صادراتی در سبزی و صیفی بارگذاری شده است.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور یادآور شد: محصولاتی همچون گوجه، فلفل، بادمجان و خیار که مزیت صادراتی ما به اوراسیا و کشور روسیه بوده در بستر این سامانه وجود دارد. این سامانه به سامانه مدیریت اطلاعات آزمایشگاه (LIMS) وزارت بهداشت نیز لینک شده است.
به گفته وی، در فاز بعدی ۴ محصول دیگر که محصولات سردرختی ازجمله خرما، کیوی، سیب و پسته نیز در بستر این سامانه بارگذاری میشود.
علائی مقدم تصریح کرد: رعایت استانداردهای کشورهای مقصد، همترازی MRL و استفاده از آفتکشهای کمخطر در محصولات ما از بدیهیات است که حکم برنامه پنجساله ششم بوده ولی تاکنون اجرایی نشده است.
وی بابیان اینکه بسترهای تولید شناسنامهدار و محصولات شناسه دار خواهد شد، یادآور شد: در تلاشیم که تا پایان برنامه هفتم توسعه، همه محصولات کشور و تمامی تولیدکنندههای در بستر سامانه سماک ثبتنام شوند.
علائی مقدم به کشاورزان، سازمان جهاد کشاورزی استانها و مراکز خدمات کشاورزی شهرستانها اعلام کرد که باید برای ثبتنام وارد این سامانه شوند تا کنترل و مصرف بهینه آفتکشها اتفاق بیفتد و افزایش عملکرد را در تولید محصولات را داشته باشیم و درنهایت محصولی به کشور برگشت نخورد.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر هیچ محصولی از هیچ کشوری برگشت نخورده و توقف صادرات نداریم، افزود: پس از ۱۷ سال صادرات سیب درختی به پاکستان راهاندازی شد و صادرات ما در ششماهه اول نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته است.
وی ادامه داد: تاکنون حدود ۷۵۰ هزار تن صادرات به روسیه داشتیم و این در حالی است که در مدتزمان مشابه در حدود 350 هزار تن بوده است و پیشبینی میکنم که در سال جاری صادرات محصولاتی که منشأ گیاهی دارند ۲۵ درصد افزایش یابد.