پخش زنده
امروز: -
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور از نهایی شدن آیین نامههای قانون جهش تولید دانشبنیان تا نیمه شهریور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای ستاری در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه یک تاکید کرد: راهبرد ما درگیر کردن صنایع بزرگ در حوزه دانش بنیان هاست و خوشبختانه، دیدگاه بسیار مثبتی از سوی صنایع نسبت به این شرکتها شکل گرفته است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: قانون جهش تولید دانش بنیان، جهت گیری بیست سال آینده کشور است و میتواند بسیاری از ساختارهای فکری و اقتصادی کشور را دگرگون کند.
آقای سورنا ستاری درباره افزایش تعداد شرکتهای دانش بنیان طی یک سال اخیر و برنامههای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور توسعه این شرکتها گفت: یکی از برنامههای ما در معاونت، درگیر کردن دستگاهها و نهادهای مختلف کشور به حوزه دانش بنیانها بوده و هست و اتفاقات خوبی در این زمینه شکل گرفته است؛ موضوعی که کم سابقه بوده و این یعنی رسوخ دانش بنیانی در کشور.
وی افزود: ما در کشور قوانینی داریم که این قوانین به طور ساختاری با نوآوری تعارض جدی دارد. در واقع، قانون همیشه با نوآوری مخالفت میکند که لبته در همه کشورهای دنیا این امر وجود دارد، اما در کشور ما به دلیل ساختار بروکراسی که در تمام این سالها به خاطر پول نفت ایجاد شده، این مخالفت سنگینتر است.
آقای ستاری ادامه داد: امسال پیگیریهایی داشتیم تا صنایع بزرگ وارد این حوزه شوند و خوشبتختانه، یک دیدگاه بسیار مثبتی از سوی صنایع نسبت به این شرکتها شکل گرفته است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: امسال برنامه مفصلی در حوزههای کشاورزی، نفت، پتروشیمی و در حوزههای مربوط به وزارت نیرو داریم و جلسات متعددی درباره بحثهای مرتبط با حوزههای بهینه سازی انرژی صورت گرفته است.
ستاری ضمن اشاره به اینکه بازارهای بزرگی در این سالها شکل گرفته که شرکتهای دانش بنیان میتوانند به آن وارد شوند، افزود: یکی از بحثهای جدی ما اجرایی سازی قانون جهش تولید دانش بنیان است. تقریباً سه سال طول کشید تا توانستیم این قانون را تصویب کنیم و یک کار بزرگی در این دولت محسوب میشود.
تحقق قانون جهش تولید نیازمند عزم جدی دستگاه ها
وی ادامه داد: با این حال، اجرایی سازی قانون از تصویب قانون بسیار پیچیدهتر است و تحقق این امر نیازمند یک حرکت ملی در سطح تمام وزارتخانه هست.
آقای ستاری گفت: قانون جهش تولید دانش بنیان، بسیاری از ساختارهای فکری و اقتصادی ما را دگرگون میکند؛ در واقع، این قانون جهت گیری بیست سال آینده کشور است و چیزی در حدود ۱۰ یا ۱۱ آیین نامه دارد. تلاش ما این است که تا ۱۵ شهریور آیین نامههای اصلی مصوب شود و ممکن است تصویب یک یا دو مورد از آیین نامهها تا آخر شهریور به طول بینجامد.
وی افزود: با این حال، قانون جهش تولید دانش بنیان در حال حاضر اجرایی است و همه وزارتخانه ها، دستگاههای اجرایی و حتی قوه قضائیه که بندهایی از قانون به آن ابلاغ شده، موظف هستند که این قانون را اجرایی کنند. البته باید گفت که در حال حاضر، بخشهایی از این قانون تقریبا اجرایی شده یا در فرآیند اجراست و اکنون باید، نظارت بر اجرا صورت گیرد.
وی افزود: در رابطه با قانون سال ۱۳۸۷ هم که در حوزه دانش بنیان بود میتوانیم ادعا کنیم بیش از ۹۵ درصد آن اجرایی شد و آن قانون دیگر ظرفیت چیز جدیدی نداشت و نیاز به قانون جهت تولید دانش بنیان احساس میشود و در زمان بسیار مناسبی این قانون تصویب شد.
وی گفت: بخش خصوص و دولت باید به این اعتقاد برسند که دانش بنیانها میتوانند مسائلشان را حل کرده و باید روی جوانهای این حوزه، سرمایه گذاری کنند. کارآفرینهای جدیدی که در این سالها در اقتصاد خلق شدند، کم نیست. بحث ۷ هزار و ۴۰۰ تا شرکت دانش بنیان و بیش از ۱۰ هزار استارتآپ در حوزههای مختلف است. برای مثال، استارتآپهایی که در حوزههای خدمات و به ویژه آنهایی که در حوزه آی.تی فعال هستند، از فناوریهای بالایی استفاده میکنند. برای نمونه، فینتکها در حوزههای بانکی داریم که نرم افزارهای فوق العادهای در واقع ایجاد کردند که از هوش مصنوعی سطح بالایی بهره میبرند.
لزوم قطع وابستگی به منابع مالی دولت
ستاری گفت: ما نباید در حوزه دانش بنیانی، متکی به پول دولت باشیم. من همیشه تأکید کردن که تا جایی که میتوانیم برای تامین سرمایه، به سمت بخش خصوصی حرکت کنیم. ما نمیتوانیم با پول دولت، حوزه نخبگانی خود را توسعه دهیم. در واقع، این درک باید در بخش خصوص شکل گیرد که روی جوانهای این حوزه سرمایه گذاری کندو این کاری است که امیدواریم امسال بتوانیم با بخشهای خصوصی پیشرو به تفاهم برسیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: حوزههایی مثل نفت حوزههای بسیار پیچیدهای است. هم نفوذ شرکتهای خصوصی سنتی بسیار قوی است و هم مشکلات ساختاری در این حوزه وجود دارد. مثلاً ما استانداردهای بین المللی امریکایی داریم که باید حتماً در محصول رعایت شود و از طرفی، به دلیل تحریم ها، شرکتی نمیتواند این استانداردها را اخذ کند. یکی از بخشهایی که باعث میشود که ما نفوذ تکنولوژی نداشته باشیم همین استانداردهایی که در مجامع کشورهای صاحب قدرت ایجاد میشود و خودشان باید جنس شما را که میخواهید صنعت خودتان استفاده کنید، تایید کنند.
وی افزود: ما چند برنامه را با اداره استاندارد در دستور کار داریم؛ از جمله بحث گواهی تطابق که با همین استانداردها ایجاد میشود و همینطور توسعه استانداردهای ملی.