سند آمایش سرزمینی کتابخانه های عمومی استان مرکزی رونمایی شد
همزمان با هفته دولت سند آمایش سرزمینی کتابخانه های عمومی استان مرکزی رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی در این مراسم گفت: طرح آمایش سرزمینی کتابخانه های عمومی اولین بار به صورت آزمایشی در استان تهران و البرز اجرا شد و هدف اصلی آن تدوین دستورالعملهای مورد نیاز برای اجرا در گستره ملی و آزمون آنها در گسترهای محدود بود.
مهدیان پور افزود: پس از اتمام بخش آزمایشی طرح، در هیات امنای نهاد مصوب شد این طرح به صورت کشوری اجرا شود و در حال حاضر این طرح در ۱۵ استان کشور اجرایی شده است.
وی ادامه داد: خروجی آمایش سرزمینی به ما کمک میکند تا در برنامهریزیها بهتر تصمیم گیری شود و چون در افزایش سرانه فضای کتابخانه ای تاثیرگذار است، برای مدیران استانی و کشوری بسیار مفید و حائز اهمیت خواهد بود.
عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس در این مراسم گفت: آمایش سرزمینی به معنی توزیع متوازن و هماهنگ جغرافیایی کلیه فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره در پهنه سرزمین متناسب با قابلیتها و منابع طبیعی و انسانی است.
کرمی افزود: طرح آمایش سرزمینی کتابخانههای عمومی استانهای کشور که از اولین و مهمترین اقدامها برای مکانمحوری کتابخانهها طراحی و برنامهریزی شده است و هدف از آمایش، از یکسو ایجاد زمینهای برای توسعه نظام دسترسی عادلانه و متناسب به خدمات کتابخانههای عمومی و از دیگر سو همافزایی سازمانها و نهادهای مرتبط با کتابخانههای عمومی بهطور خاص و سازمانهای فرهنگی بهطور عام است.
کرمی با اشاره به ضرورت اجرای طرح گفت: آمایش سرزمینی کتابخانههای عمومی استان مرکزی با کمک یک سیستم GIS، متناسب با نیازهای موجود و نتایج بدست آمده از معیارهای پایه و دستورالعملها، تهیه پایگاه داده جغرافیایی اطلاعات پایه مورد نیاز اداره کل کتابخانههای عمومی استان مرکزی، سازماندهی و مدیریت اطلاعات جهت تعیین اولویتهای توسعه کتابخانه های عمومی با تجزیه و تحلیل دادهها و امکان برنامهریزیهای هدفمند در خصوص ارزیابی و مطالعات تفضیلی مربوط به پتانسیلهای مکانیابی کتابخانههای عمومی از اهداف سند آمایش کتابخانههای عمومی استان مرکزی بوده که با همکاری دانشگاه تربیت مدرس تدوین شده است.
استادیار گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه ترییت مدرس ادامه داد: در فاز پیاده سازی، بر اساس مطالعات قبلی و تدوین مدل مفهومی، دو مقیاس برای تعیین نواحی پوششی کتابخانههای عمومی ارائه شده است.
به گفته وی در مطالعه تلفیقی، مقیاس موضوعی و مکانی، پوششهای خدمتی کتابخانه ها در سطح استان مرکزی در مقیاس شهری، درسطح شهرهای استان و در مقیاس دهستانی، تا روستاهای استان مرکزی ارائه شده است.
وی افزود: در این مرحله، با بررسی وضع موجود کتابخانههای عمومی استان، خلاءهای پوششی تعین شده است.
وی با بیان اینکه بلافاصله بعد از تعیین خلاءهای موجود، بازدید میدانی به منظور بررسی وضع موجود انجام شد، ادامه داد: در مرحله بعدی، بر اساس شاخصهای جمعیتی، زیرساختی، و محیطی، مکانیابی مراکز جدید انجام شد و در مرحله نهایی بازدید میدانی از برخی مراکز جدید به منظور ارزیابی مدلهای مورد استفاده انجام شد.
وی تصریح کرد: مفاهیم جدید مدیریت کتابخانههای عمومی در سطح کلان مانند محدوده خدمت، جمعیت خدمتگیر، پیشخان، منظومه کتابخانهای و نظایر آن به کار گرفته شده است تا شبکهای منسجم از کتابخانههای عمومی ایجاد شود.
وی خاطرنشان کرد: در این طرح، علاوه بر آمایش کتابخانههای عمومی استان، اولین بار یک سامانه یکپارچه مکانی کتابخانههای عمومی استان مرکزی طراحی شده است که کلیه اطلاعات مکانی و ویژگیها در یک پایگاه داده استاندارد ذخیره شده و از طریق یک رابط گرافیکی، کلیه اطلاعات توسط کاربران قابل نمایش و استفاده خواهد بود. از جمله ویژگیهای این سامانه، یکپارچگی داده ها و اطلاعات، تعریف سطح دسترسی برای کاربران و بروزرسانی سریع و راحت دادهها است.
وی افزود: به همین منظور از یک اپلیکیشن سرورپایه بومی سازی شده برای بروزرسانی و جمعآوری دادههای مکانی و ویژگیهای مربوط به کتابخانه ها استفاده شده است و تمامی اطلاعات با توجه به تعریف سطح دسترسی، برای کارشناسان قابل استفاده بوده و دارای امکان برداشت و ارسال به سرور مرکزی میباشد.
در این جلسه طرح آمایش سرزمینی کتابخانههای عمومی استان مرکزی معرفی و مراحل مختلف اجرای آن و همچنین نتایج و دستاوردهای مورد انتظار آن توسط مجری طرح برای حضار شرح داده شد.