پخش زنده
امروز: -
با وجود کسری و ناترازی 20 درصدی تولید و مصرف برق، در تابستان چراغ خانهها روشن ماند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پاون، وزارت نیرو، یکی از عواملی که طی سالهای گذشته باعث بروز مشکلاتی برای صنعت برق شد، کمبود تولید ناشی ازعدم ایجاد ظرفیتهای نیروگاهی جدید و عدم تعمیرات به موقع نیروگاهها بود که برنامه افزایش 6 هزار مگاوات ظرفیت جدید تولید برق و نیز انجام تعمیرات نیروگاهی قبل از اوج مصرف تابستان در دستور کار قرار گرفت.
باهدف مدیریت مصرف به منظور کاهش مصرف در ساعات گرم روز ساعات کار ادارات دولتی تغییر داده شد. در همین راستا مصوبهای در هیئتوزیران به تصویب رسید که ادارات و دستگاههای دولتی و غیردولتی را به کاهش 30 درصد مصرف برق به نسبت سال گذشته در ساعات اداری و کاهش 60 درصدی مصرف در ساعات غیر اداری مکلف میکرد.
میزان مصرف ادارات به ویژه ادارات پرمصرف نیز به طور لحظهای پایش شد و اهداف این مصوبه محقق شد و توانست تا حد زیادی مصارف غیرضروری ادارات را کاهش دهد .
بخش صنعت هم یکی از بخشهایی بود که با توجه به مشکلات سال گذشته، برنامه ویژهای برای آن در نظر گرفته شد. با یک تعامل اصولی با صاحبان صنایع توافق شد صنایع بزرگ تنها یک ماه درگیر برنامه مدیریت مصرف شوند و تا حدامکان از این زمان برای تعطیلات سالیانه و تعمیرات اساسی خود استفاده کنند.
صنایع شهرک های صنعتی نیز یک روز کاری خود در هفته را بهروزهای پنجشنبه و جمعه منتقل کردند و ضمن جلوگیری از مواجه نشدن صنایع با خاموشیهای ناگهانی و به شدت خسارتبار، مصرف برق کشور به میزان قابل توجهی در ساعات اوج روز کاهش یافت.
بر اساس برنامهریزیهای انجام شده از ۶۳۰ هزار مشترک صنعتی در کشور، ۵۸۰ هزار مشترک بدون هیچ محدودیتی از انرژی برق استفاده کردند، برق ۴۹ هزار و ۵۵۸ مشترک صنعتی تنها به مدت ۱۲ ساعت در هفته جا به جا شده و 442 مشترک بزرگ صنعتی کشور از سه ماه محدودیت برقی تنها یک ماه مشمول مدیریت مصرف شدند .
بخش کشاورزی هم از جمله بخشهای پرمصرف برق است و از این رو برای مشترکان این بخش مشوق ویژهای در نظر گرفت که در صورت استفاده نکردن از موتورهای چاه آب به مدت 5 ساعت در ساعات گرم روز، هزینه برق مصرفی آنها در سایر ساعات شبانه روز رایگان میشد که این مشوق هم باعث صرفه جویی قابل توجهی از سوی کشاورزان شد .
اما برنامه ویژه برای مدیریت مصرف، در بخش خانگی بود. وزارت نیرو در ابتدای کار، تعرفه گذاری برق را مورد بازنگری قرار داد، به گونهای که اگر مشترکان بیشتر از الگوی مصرف، از برق استفاده میکردند، بابت مصرف مازاد بر الگوی خود مشمول پرداخت تعرفههای غیریارانه ای می شدند و این افزایش تعرفه، متناسب با رشد مصرف به صورت پلکانی افزایش می یافت، اقدامی که به خودی خود عاملی مهم درتغییر رفتار و کاهش شمار مشترکان پرمصرف به شمار رفت.
برنامه دیگر وزارت نیرو در بخش خانگی موضوع پاداش به ازای کاهش مصرف و صرفهجویی بود که بر اساس آن به مشترکان خانگی در ازای هر کیلووات ساعت کاهش مصرف در چارچوب الگوی تعیینشده، معادل 5 برابر تعرفه برق مصرفی پاداش تعلق گرفت.
براساس آمار شرکت توانیر بیش از 50 درصد از مشترکان بخش خانگی تاکنون مشمول دریافت این پاداشها شدهاند که رقمی بالغ بر 250 میلیارد تومان است و باعث شد که مشترکان خانگی بسیاری از مصارف غیرضروری خود را کاهش دهند. بر اساس آمارها حتی با احتساب و وجود تقاضا و مشترکان جدید، حدود 9.5 درصد از مصرف برق در بخش خانگی کاسته شده است.
رایگان کردن قبوض مشترکان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی در صورت کاهش مصرف به میزان 50 درصد الگوی تعیین شده و یا مدیریت مصرف برق معابر عمومی دیگر اقداماتی بود که در کنار فرهنگسازی و اطلاعرسانی گسترده به مردم مورد توجه قرار داشته است.