پخش زنده
امروز: -
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی سازمان امول مالیاتی اعلام کرد سال گذشته تحقق درآمدهای مالیاتی رکورد بی سایبقه ای را به ثبت رساند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مهدی موحدی بیک نظر ، رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی سازمان امول مالیاتی با حضور در برنامه رادیو اقتصاد به تشریح عملکرد سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت.
موحدی در این باره گفت: واقعیت قضیه این است که در برههای که در خدمت شما هستیم در اصطلاحا برهه اقتصادی هست که در آن قرار گرفتیم شرایطی حکمفرماست که نیاز به این است که ما درآمد مالیاتی را برای انجام وظایفی که دولت به عهده دارد باید کسب بکنیم.
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی سازمان امول مالیاتی افزود: این یک سمت ماجراست که طبیعتا ما زمانی که برای وصول درآمد مراجعه میکنیم به مردم و یا مردم مراجعه میکنند به ادارات مالیاتی ما طبیعتا بایک مقولهای طرف هستیم که یک اصطلاحا تعارض منافعی وجود دارد ما درآمدی را میخواهیم کسب کنیم و مردم درآمدی را باید پرداخت کنند. این یک سمت ماجراست که همیشه و برای همه کسانی که مواجهه میکنند با مقولهای مثل مالیات یک مسئله خیلی خوشایندی نیست. اما در کلیت قضیه این است که بالاخره باید این درآمد وصول شود، چون دولت برای این که تمشیت امور و تنظیم امور مردم را بخواهد انجام دهد نیاز به آن دارد این سمت ماجراست.
موحدی گفت اما وضعیت و یا آن وضعیت تصمیم و یا آن نقطه و لحظه تصمیمی که ما باید در آن بایستیم این است که باید تمام هم و غممان این باشد که در کنار این که این درآمد را داریم کسر میکنیم این درآمد به شکل عادلانهای وصول شود سادگی و تسهیل امر را برای مودیان ما به دنبال داشته باشد. این یک نکتهای است که در واقع یک شرایط ایده آلی را رقم میزند یعنی ما با کمترین اذیت و سختی با رعایت بیشترین ملاحظات حول مقوله عدالت باید بیاییم و این مالیات ستانی را انجام دهیم. ایا به طور کامل این امر صورت میگیرد؟ خیر. هیچ کس نمیتواند ادعا کند الان که این اتفاق به نحو احسن دارد میافتد، اما نکته قابل توجه این است که تمام سعی و تلاش حداقل تلاش تیمی که در حوزه سازمان امور مالیاتی به دنبال این امر هست تمام تلاشش بر این است که این امر تحقق پیدا کند از این رو آن شاه کلید و شاه بیتی که ما به دنبالش هستیم تا آن را محقق کنیم وصول درآمد به شکل عادلانه مبتنی بر فرایندهای اصطلاحا هوشمندی است که بتوانیم به دقت شناسایی کنیم درآمد را و بتوانیم جلوی فرار مالیاتی را بگیریم و بتوانیم از جاهایی که کمترین اذیت را برای مودیان دارد وصول درآمد داشته باشیم و الی آخر این مجموعه و آن شاه بیت کاری است که ما دنبال میکنیم، اما در این یکسال گذشته چه اتفاقی افتاد؟
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی سازمان امول مالیاتی در ادامه گفت ما سال ۱۴۰۰ یک رکورد تاریخی در ۲۰ سال گذشته را داشتیم با تحقق ۱۱۳ درصدی وصول درآمد نسبت به میزان مصوب امور مالیات در تاریخ ۲۰ ساله اخیرمان که تاریخ سازمان امور مالیاتی است.
به گفته موحدی، این سازمان یک حدنصاب جدیدی در رشد هم به آن تحقق بخشیدیم در سال ۱۴۰۰ با رشد حدود ۵۸ درصدی که آن هم در تاریخ ۲۰ ساله اخیر شاید چه بسا سابقهای ندارد. از سمت دیگر در ابتدا ۱۴۰۰ ما بنا را بر این گذاشتیم که با تکیه بر شفافیت حسابهای فروش به گونهای اقدام کنیم که این شفافیت فضایی را ایجاد کند که ما کسانی را که واقعا مستحق پرداخت مالیات هستند را پیدا کنیم و کسانی که چه بسا مالیات برای آنها نباید نوشته شود و ابلاغ شود را هم جدا کنیم این امر باعث شد بواسطه شفافیت بخشیدن به حسابهای فروش که حسابهای متصل به کارتهای دستگاههای پرداخت بود حدود یک میلیارد و دویست میلیون نفر اضافه بشوند چه بسا بیشتر به مودیان ما اضافه شوند.
موحدی ادامه داد: مشکل اصلی ما در سالهای گذشته این بوده که هیچ زمانی به سمت فناوری برای کشف کسانی که مستحق پرداخت مالیات هستند حرکت نکردیم هیچ زمانی از فناوری استفاده نکردیم برای شناسایی مودیان جدید، هیچ زماین از فناوری برای حسابرسی الکترونیک استفاده نکردیم.
این مقام سازمان مالیاتی افزود: همین طور است من مثال میزنم ما سالهای سال بوده که میرفتیم سراغ مالیات مشاغل، و مالیات مشاغل را به چه شکلی طلب میکردیم این که یک ممیزی میرفته مثلا داخل یک مغازهای میدیده که این مغازه چه ابعادی دارد و چه چیزی میفروشد و چه گروه صنفی است و بر اساس نگاه خبرگانی خودش یک مالیاتی را اصطلاحا تشخیص میداده است. به شکل علی الراس؛ یا شبیه به این.
وی گفت ولی یک زمانی هست که تکنولوژی میآید کمک میکند و تکنولوژی میگوید وقتی شما خرید و فروشی انجام میدهید این خرید و فروش را از طریق دستگاههای پز انجام دهید بنابراین اگر این اتفاق بیفتد من تخمین میزنم مثلا در قالب یک برآورد آماری تخمین میزنم که درصد قابل توجهی از این صنف به شکل با توجه به مثلا نسبت بسیار کم اسکناس از نقدینگی ما، بسیاری از این تعاملات مالی از طریق دستگاههای پز اتفاق میافتد؛ پس بنابراین این دستگاههای پز خودش میآید و میزان فروش را برای شما مشخص میکند و چه بسا آن نیازی که شما داشتید به یک نگاه سنتی و با مراجعه سنتی است که یک فرد باید حتما رجوع کند و بخواهد با مراجعه خودش به یک مثلا واحد تجاری و یا واحد اداری و یا واحد صنفی این تشخیص را انجام بدهد دیگر این جا این امکان بیشتر از پیش فراهم شده است. من نمیخواهم بگویم همه چیز در امر فناوری خلاصه میشود بلکه ما در برخی جاها نیاز به قانون داریم مثل مالیات بر آی دی سرمایه که بسیار مهم است و بارها در خدمت شما بودیم و راجع به مالیات بر آی دی سرمایه صحبت کردیم که چگونه میتواند جلوگیری از دلالی کند و چگونه جلوگیری از تورم کند.
موحدی در پایان گفت: در واقع این مجلس است و ما باید از نمایندگان مجلس این را مطالبه کنیم که هر چه سریعتر این تبدیل به یک قانون شود تا ما در سازمان مالیاتی بعنوان مجری برویم سراغ این و بعد شما از ما بپرسید که اگر بعنوان مجری مثلا فرض کنید مالیات بر آی دی سرمایه را نگرفتی چرا نگرفتی؟ آن زمان ممکن است ما مورد نکوهش قرار بگیریم بواسطه عدم وصول یک چنین مالیاتی، اما در کلیتش این است که ما سازمان امور مالیاتی طبق اصل ۵۱ قانون اساسی مجر قوانینی است که مجلس باید آن قوانین را بگذراند بنابراین طبق اصل ۵۱ قانون اساسی هیچ مالیاتی و به همراه معافیت هایش وضع نمیشود مگر این که مجلس شورای اسلامی بخواهد یک چنین قانونی را مصوب کند و ما مجری هستیم که آن را به بهترین نحو اجرایی کنیم آیا اشکالاتی وجود دارد؟ بله اشکالاتی در این میان طبیعتا وجود دارد و آیا باید اصلاح شود؟ بله. حالا نیاز هست به آن تغییرات مدیریتی تغییرات فناوری موردی برای حل یک چنین مشکلی که انشاالله تحقق پیدا کند.