رفع نسبی مشکل آب همدان تا پایان هفته
سخنگوی صنعت آب گفت: با اصلاح شبکه آب شهری، مشکل آب همدان تا پایان هفته با تامین آب در منابع جایگزین، به طور موقت رفع میشود.
آقای فیروز قاسم زاده در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: اصلیترین اولویت وزارت نیرو در تامین آب مربوط به بخش شرب است؛ در شرایطی که دو سال خشک را پشت سر هم داشتیم، طبیعی است که حساسیت این موضوع دو چندان میشود. علاوه بر طرحهای بلند مدتی که در بخش شرب از نظر تامین مطمئن و پایدار از جمله طرحهای آبرسانی، طرح جهاد آبرسانی در بخش روستایی که بالغ بر ۱۵ هزار روستا را در بر خواهد گرفت، طرحهای اضطراری را هم در نظر گرفته ایم.
وی همچنین گفت: هدف طرحهای اضطراری این بود که اتفاقاتی که در مورد قطعی آب شرب طی سال گذشته داشتیم، امسال در تابستان تکرار نشود و این طرحها عمدتاً تا پایان تیر یا اوایل مرداد باید به بهره برداری میرسیدند. پروژههای مهمی در سطح کشور دنبال شد و ظرفیتی که برای تامین آب شرب دیده شده بود، تحقق پیدا کرد، اما طبیعتاً برخی از شهرها مانند همدان با توجه به اینکه پروژههای زمانبری داشتند، محقق نشد؛ از جمله همدان که پروژهای بالغ بر ۱۷ ساله داشت که تا حدودی پیشرفت داشته، اما تعطیل شده بود و فعال سازی آن، زمان بر بود.
وی با تاکید بر این که در شهر همدان هم برنامه ریزی به این شکل بود که به هیچ وجه دچار قطعی آب نشویم، گفت: به علت کاهش بارش و تجربه کردن پیکهای دمایی، ورودی سد اکباتان به عنوان مهمترین منبع آب سطحی شهر همدان کاهش پیدا کرد و از طرفی، تبخیر از سطح مخزن افزایش پیدا کرد و تراز آب نسبت به تراز آبگیر تصفیه خانه شهید بهشتی همدان پایینتر رفت و این تصفیه خانه از مدار خارج شد.
آقای قاسم زاده ادامه داد: با خروج تصفیه خانه شهید بهشتی از مدار مجبور شدیم که به سمت روشهای جایگزین منابع آب برویم، اکنون تا حدود ۱۶۰۰ لیتر بر ثانیه آب برای شهر همدان تامین شده که قبل از خروج تصفیه خانه شهید بهشتی از مدار، این عدد ۱۷۰۰ متر برثانیه بود؛ بنابراین تقریبا معادل آبی که باید به شهر همدان برسد را با اقدامات جایگزین تامین کردیم، اما در حال حاضر متاسفانه با توجه به اینکه شبکه توزیع ما متصل به منابع آب قبلی بود، نیاز به انجام یک اصلاح در سطح شبکه شهر است؛ از نظر اینکه منابع ورودی جدید را بتوانیم وصل کرده و فشارها را تامین کنیم که این اتفاق هم در روزهای آینده رخ خواهد داد و به یک پایداری نسبی در همدان خواهیم رسید.
وی تاکید کرد: برای حل پایدار موضوع آب همدان هم اجرای طرح انتقال ۱۴۰ کیلومتری به عنوان یک ابر پروژه مطرح است که اگر فاز اول آن هم در هفتههای آینده به بهره برداری برسد، تقریباً پایداری خوبی را در تامین آب شرب همدان خواهیم داشت. اصلاح شبکه داخل شهر همدان تا انتهای هفته انجام خواهد شد و برای اجرای پروژه اصلی، ممکن است برخی از فاکتورها زمان اجرای نهایی آن را به تاخیر بیندازد و تغییر دهد. این مسئله را از چند جبهه مختلف پیگیری میکنیم و به همین علت نمیتوان تاریخ دقیق اعلام کرد.
سخنگوی صنعت آب در خصوص احتمال قطعی در سایر شهرهای کشور گفت: بر اساس مدلی که در شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور دنبال میشود، در حال حاضر با توجه به پیش بینیهایی که هواشناسی داشته و برآوردی که از منابع و مصارف وجود داشت، به جز شهر همدان، شهر دیگری را متصور نبودیم که قطعی آب رخ بدهد؛ هم اکنون نیز مدلهای ما این را نشان میدهد که این اتفاق نخواهد افتاد و امیدواریم که به جز همدان، قطعی آب دیگری نداشته باشیم.
وی تاکید کرد: اخباری که در مورد سایر شهرها مانند ارومیه و شهرکرد منتشر میشد، به نظر ما، اتفاقات است؛ یعنی در شبکه اتفاق افتاده یا قطعی لوله رخ داده که طبیعت تمام شبکههای توزیع آب شرب است و ممکن است با از مدار خارج شدن برخی از تاسیسات، قطع آب را داشته باشیم، اما بر اساس مدل ها، قطعی آبی در سایر شهرها نخواهیم داشت.